0

Тази седмица в „Здраве с Телеграф“ отново ви срещаме с абсолютния европейски шампион по културизъм за младежи от миналата година Георги Колев. В миналия брой великотърновецът разказа за своите първи стъпки в кариерата и за драматичния период, който преживя след катастрофа, при която се сблъсква челно с ТИР на път за Пловдив и за това как възстановяването му след операция пречи на подготовката му за световното първенство през есента. Сега ви представяме съветите на Колев за това какво трябва да се яде след тренировка и как технологиите помагат в бодибилдинга.

„Общо взето бодибилдингът не е спорт. Това е наука. Убедих се, че нещата стоят съвсем различно при всеки отделен човек. Няма как аз да дам моя режим, храна, добавки и субстанции и те да донесат същия резултат при друг“, категоричен е Колев и отбелязва, че винаги е важно да търсим най-доброто за организма си и като хранене, и като спорт.

Европейският шампион за младежи Георги Колев: Челен сблъсък с ТИР не ме отказва от световното

„Трябва да имаме предвид и че с годините нещата се променят. Навремето избягвахме фитнеса заради разни митове и легенди, че ако тренираш силово, ще останеш нисък. Развивали сме комплекс от това нещо и сме искали да сме по-високи и по-обемни. Искрата обаче винаги се запалва от това да отидеш на състезание и да погледнеш някого. Аз, преди да се свържа с моя треньор Митко Николов, бях на около месец и половина-два тренировки и отидох да гледам републиканското в София. След като говорихме - и той после пожела да работи с мен, след няколко месеца отидох на състезание и вече се конкурирах сравнително успешно“, разказва още шампионът.

Хранене

„За мен правилното хранене след тренировка е това, което може да зареди мускулатурата с гликоген. Той се съдържа повече във въглехидратните храни. Освен това задължително трябва да има и белтъчини. Защото след тренировката протича т.нар. катаболен процес, който е свързан с разграждане на мускулна маса. Клетката трябва да се запълни по правилен начин, а не да се водим по митовете, че понеже искаме да трупаме маса, мога да отида да ям един дюнер“, отбелязва културистът.

„Аз лично съм си позволявал да ям и някакъв вид сладко, но това е, защото генетично съм така устроен и имам изключително бърз метаболизъм. Така функциониращ организъм обаче е може би един на хиляда. Основно обаче е хубаво да се ядат 200-250 грама телешко, със 100-150 грама ориз или пълнозърнести спагети и евентуално някакъв вид плод, който може да ме зареди и да има бърза захар. Това го ям в така наречените основни периоди, когато качвам мускулна маса. Когато съм в подготовка за състезание, гледам да има белтъчини като пуешко, пилешко или риба с някакво количество въглехидрати и салата от някакъв вид земнолистни, например маруля с краставица или аспержи, или броколи като добавка към месото“.

Онлайн

Георги Колев вече работи и със свои клиенти като треньор, които искат поне частично да постигнат неговата визия.

„Повечето ми клиенти са онлайн и успявам и от Велико Търново да следя прогреса им, дори да са в други градове. Работим с клипове, снимки, мерки... Голяма част от състезателите ми ги тренирам онлайн. Хубавото е, че специално в сферата на бодибилдинга социалните мрежи дават възможност да се работи и от разстояние. Разбира се, голяма част от треньорите си привикваме състезателите от време на време, за да се видим и на живо. Например един път на два месеца идват при нас и нощуват. Така може да се придобие реална представа за това кой накъде се движи. Иначе и онлайн коучингът включва системно изпращане на клипове, на снимки, напасване на техника, храна и тренировки. Когато обаче видиш един човек на живо, нещата са доста по-различни. Има обаче и случаи, в които някои, за да ни впечатлят, добавят и ефекти в снимките. Така ни залъгват и не може да дадем правилните съвети. Затова са и тия срещи, които и аз правя и с моя треньор Митко Николов, който обаче винаги е знаел, че аз не правя неща извън режима. Ходил съм, за да преценим какво е състоянието ми в периода, какво ще е по-добре да се промени като хранене, тренировки, добавки и т.н.“.

Разходи

Шампионът пресмята, че подготовката за един сезон излиза между 15 000 и 30 000 лв. В тази сума влизат храната, добавките, таксите за участие в първенства, разходите по транспорт и престой в чужбина и т.н.

„Много е трудно да си състезател по културизъм в България. Ако нямаш спонсори, целият ти труд отива на вятъра, защото просто не можеш да се явиш на първенства. Всички останали държави дават премии за шампионите. Просто в нашата родина този спорт е недооценен. Ако бях тенисист и бях спечелил европейско първенство, това щеше да е национална новина“, коментира Георги. Той е започнал своята състезателна кариера с тегло от 63 кг. 5 години по-късно, след като натрупал мускулна маса, вече тежи 91 кг. Целта му е да достигне 105-110 кг и да се съревновава в друга категория.

Любопитна подробност от биографията му е и че в продължение на почти 3 години се е занимавал със свирене на пиано. Сам отишъл в музикална школа и пожелал да се научи.

Въглехидратите помагат и за изчистване

Ако работите за отслабване и изчистване и сте притеснени от препоръките за хранене с въглехидрати – не трябва да се притеснявате. Според изследванията след силова тренировка тялото не натрупва приетите въглехидрати като подкожни мазнини, докато нивата на изчерпания гликоген не се нормализират. Така че приемът на въглехидрати в този случай (при изчерпан гликоген след силова тренировка) няма да е проблем. Те няма директно да помогнат са отслабване, но със сигурност няма и да ти навредят, а ще ти осигурят по-бързо възстановяване и запазване на чистата мускулна маса.