0

- Г-жо Маринова, митът за вампирите намира широк отклик особено сред по-младите. Пресен пример е фурорът, който направи сериалът „Уензди“ част от поредицата за семейство Адамс. Българската актриса с канадски паспорт Нина Добрев също спечели световна слава благодарение на вамп ролята си в „Дневниците на вампира“. От къде иде тази мода?

- Според мен в изкуството още в края на миналия век вампирите бяха въздигнати почти в култ. Това започна с излизането на екран през 1994 г. на холивудския филм „Интервю с вампир“. Филмът бе създаден по книгата на ирландския писател Брам Стокър, живял в края на ХІХ и началото на ХХ век. Тази мода бе продължена от поредицата филми „Здрач“ по книгите на американската писателка Стефани Майер и от още много други творби на тема вампири и върколаци. Тук някъде изгря и звездата на Нина Добрев. Но омагьосани от романтиката на филмите и книгите, малцина от зрителите и читателите си задават въпроса за истинската същност на вампирите.

- Знаем, че това са митични създания, но романистите и Холивуд ги превърнаха едва ли не в реални. Какъв е изворът на всички тези образи, лочещи кръв и правещи зловещи магии?

- Първоначалната представа за вампирите е свързана с Хеката, богинята на подземното царство в Древногръцката митология. В по-древните митове Хеката е била богиня на звездното нощно небе и на фазите на Луната. На по-късен етап обаче тя придобива доста тъмни краски на бродеща в безлунните нощи зловеща сянка. Тогава Хеката се превръща в богиня на подземния свят, на черната безлунна нощ и на черната магия. Тя винаги е придружавана от страховита свита стигийски кучета и демони. А най-страшният от тях е Емпуза. Този демон е зъл и жесток кръвопиец, който в безлунни нощи причаква и напада по кръстопътищата закъснели пътници. Той изпива кръвта им и се храни с още треперещите им тела. За да измами хората, Емпуза може да се прикрива и да сменя външния си вид, играейки безобидни или съблазняващи роли, но истинският облик на демона е кошмарен.

- В доста села още се пазят ритуали, пазещи покойника да не вампиряса. Огледалата в дома се покриват, преди погребение се пази котка да не го прескочи и др., да не говорим, че бяха открити погребения на хора със забит кол в сърцето. От какво са се страхували нашите прадеди?

- Според нашите народни вярвания опасността покойник да се превъплъти във вампир е била много сериозна. Във вампир се превъплъщавали душите на: убийци, умрели от насилствена смърт, самоубийци, ударени от гръм, магьосници, блудници, пияници, крадците и прочие, и прочие. Дори да е нямало друга причина, ако както споменахте котка или куче прескочи покойника, ако над него прелети птица или над тялото бъде подадено каквото и да е, умрелият пак ще вампиряса. Хората се страхуват толкова много от вампирите, защото вярват, че те са въплъщение на самото зло, че са причинители на всякакви болести, епидемии и нещастия. За предпазване от тях народът ни е създал редица ритуали и предпазни средства, съпътстващи изпращането на всеки покойник.

- Доста често различни окултни автори говорят по-скоро за „енергиен вампиризъм“. Световнопризнатият феномен лечител Вера Кочовска казваше, че ако в миналото се е лочило кръв, то сега това е напълно реално явление, но на невидимо ниво. Бихте ли го обяснила?

- Енергийният вампиризъм е вариация на класическия, ако мога да се изразя по този начин. То е нещо наистина кошмарно, защото кръвта е символ на жизнената енергия, а енергийният вампир се храни с чиста жизнена енергия. Разбира се, методиката на извличането й е различна, но не по-малко кошмарна, защото тук се манипулира емоционалната същност на жертвата и нейната аура, която се пробива и се точи заряд.

От гледна точка на усещането енергийният вампиризъм най-общо казано може да бъде дефиниран с липсата на хармония при енергийния обмен при общуването. Всички ние се стремим да живеем в хармония - със самите себе си и в отношенията ни с хората около нас. Когато тази хармония бъде нарушена или дори пречупена, нещата започват да придобиват много неприятен обрат. Тук в никакъв случай не визирам обикновените неразбирателства в ежедневието, били те в личен или работен план. Визирам злоупотребата с насаждането на чувство за вина, с внушаването на чувство за непълноценност и стремежа към сриване на самооценката и самочувствието, тоест сриването на личността на жертвата като цяло. Но всяка улица е двупосочна – жертвата е позволила, дори провокирала, а агресорът се е възползвал. Има и хора вамп, които влизат в скандал с околните само за да предизвикат отделянето на негативна енергия от нас, с която те се хранят. По правило жертвата позволява това да се случи, без да съзнава какво става в действителност.

- В ежедневието някои поведенчески модели също се определят като вампирски. Например хора, в чието присъствие не се чувстваме комфортно, напрягат ни. Но това не е ли просто несходство на характерите?

- Може и това да бъде, но често хората вамп са заредени с негативна енергия. Това не бих казала, че е лошо, просто както батерията има плюс и минус, така е и при хората. Отрицателните люде дори несъзнателно, влизайки в даден колектив, започват да засмукват светлината като черни дупки, а околните да ги боли глава. Често се случва енергийният вампир да има някаква зависимост – алкохол, хазарт, дрога и пр. Но се наблюдава и друг феномен, потвърждаващ поговорката „клин клин избива“. При „инцидентни“ включвания вампирът може да действа и за благото на своята жертва, изсмуквайки блокираната енергия или болката, която причинява някакво страдание – най-често главоболие или друга болка на физическо ниво. Тогава страданието се прехвърля върху паразита, без той да е очаквал такава „награда“.

- Какви са последствията от среща с подобни „холивудски“ типажи?

- Както при всяко нещо и енергийният вампиризъм има своите нива на проява. В своето ежедневие ние се оплакваме, гневим или разочароваме околните си, но балансът обикновено се възстановява бързо. Когато обаче имаме насреща си сериозен представител на тази „раса“, нещата вземат много нежелан обрат – влошени отношения с определени хора, трайни прояви на лош късмет и не много, но влошено здраве.

Когато проявата е много сериозна и страданието вече не може да бъде овладяно в рамките на разумната поносимост, енергийният вампиризъм е набрал скорост. Тогава жертвата губи способността си да се реализира в професията си, болестта не може да бъде диагностицирана и лекарите започнат да говорят за психосоматично заболяване. В такива случаи става въпрос за много близка връзка между донора и реципиента – това може да е любовник, приятел или ярък представител на някоя секта. Окултистката от началото на миналия век Дион Форчън описва в книгите си няколко такива случаи. Това са прояви на пълно обсебване и промиване на мозъка до такава степен, че потърпевшият партньор не е в състояние да взема разумни решения за самия себе си. Той не може да се вслуша и в думите на близките си, които разтревожени за него го съветват поне за известно време да живее далеч от дадения човек. В такива случаи най-често роднинските и приятелските връзки се разкъсват брутално по една или друга причина и донорът сам се предоставя всецяло в ноктите на човека вамп. Рядко, но се случва жертвата на енергиен вампиризъм сама да се събуди от зомбирането. Тогава тя се отърсва от паразита до себе си и започва да гради живота си отново и както се казва – това, което не ни убива, ни прави по-силни.

- А какво се случва на енерго-информационно ниво в душата на хората насилници?

- Всички се възмущаваме от енергийния вампиризъм, но дали някой се сеща да се поинтересува от съдбата на самия вампир, дали енергията, която краде, му помага да уреди живота си или не. Всяка човешка енергия има своите характеристики и енергийният вампир, отнемайки жизнената сила на жертвата си, поема и голяма част от негативните настройки, от напрежението, огорченията, мъката й. Срещала съм много такива хора и съм се убедила, че в никакъв случай те не са по-успешни и по-щастливи от другите хора, само си мислят, че са такива. Напротив, те се завъртат в омагьосания кръг на собствената си зависимост и животът им никак не е лесен.

- В книгите и филмите на тази тема вампиризмът върви ръка за ръка с различни магически практики. От кулата на вашата гадателска практика кои са най-разпространените магии?

- Енергийният вампиризъм всъщност е вид магия, а хората се обръщат към магията по въпроси, най-често свързани с парите и материалните ценности, за енергийно въздействие върху чувствата, успехите и здравето на околните си, над които искат да доминират, наричайки това любов. Искат да навредят на хора, на които завиждат, от които не са доволни или пък искат да ги пречупят, да ги накарат да мислят и да действат в зависимост собствените си желания, чувства и нагласи. Често гневни и разочаровани българи търсят отмъщение заради даден имотен спор. Има и случаи, в които някои отчаяно желаят мъж или жена да се влюбят в тях. Това се нарича бяла магия, но и тя както вампиризма води до вид зомбиране. По филмите може и да изглежда забавно, но повярвайте ми в реалността не е - жертвите биват споходени от лошо здраве и късмет и усещането за ненужна и прекомерна тежест за празнина, за живот, губещ смисъла си. И не на последно място - мислите и емоциите им са много объркани, което води и до не съвсем адекватно поведение, но не намират покой дори нощем в обятията на Морфей, стряскани от кошмари или будуващи до първи петли.

- Много хора обаче обвиняват за тежкия си живот направена черна магия. Това не е ли също доста опасно?

- Определено много хора се страхуват от омагьосване, без да имат реална причина за това. Често при усещането за непреодолими пречки в личния живот, по отношение на финансовата и материалната реализация, при сериозни емоционални или здравни проблеми те са убедени, че са жертва на някакъв зловреден ритуал. Но истината е друга – много малък процент от тези, които смятат, че са жертва на магия, наистина са такива. Добрата новина е, че всеки един човек е снабден по рождение с добра защита и само когато той сам позволи в тази защита да бъде направен пробив, става податлив за външно вмешателство. Силна защита имат хората, които вярват в себе си и преодоляват трудностите, без да се оплакват, дълбоко религиозните хора и тези, които не позволяват да им бъде внушавано чувство за вина и за непълноценност.

- Психолози казват, че човек с негативни мисли дори може да се разболее, отключвайки едно или друго заболяване. Но не е ли това своего рода доказателство, че нашата мисъл има невероятна съзидателна, но и разрушителна сила?

- Това наблюдение има и друго измерение – човекът сам, със собствените си негативни мисли и нагласи понякога успява да привлече в живота си точно това, от което се страхува и което иска да избегне. И от тук започва драмата. Но по този начин този човек подлага на риск не само професионалната си реализация, но и здравето си. Вместо да обвиняваме този и онзи, че ни е дръпнал шалтера, е добре да се постараем сами да се ориентираме в трудната ситуация. Ще е необходимо известно време да се адаптираме към тъмнината, за да можем да се ориентираме къде е вратата, къде са кибритът и свещите или ключът на осветлението. Ако пък човек няма работа, то вместо да се тюхка или да плаща на магове, понякога просто трябва да се дообразова и да се преквалифицира в по-търсена професия.

Ели Маринова e един от най-популярните нумеролози и кабалисти в България. Изготвя рождени нумерологични карти и прогнози за периодите в живота и за текущите 12 месеца. Наред с това дава гадателски консултации за всякакви проблеми чрез Кабала, карти таро, астрология и китайската система И-Дзин. Тя е специалист и по етно религиозни и окултни практики. Контакти: eli-taro.com , tvoetotaro.com , телефон: 0896 530 106.