0

Т ой е бил невероятно щастлив човек. Жените са искали да бъдат с него, а мъжете са искали да бъдат като него. Преди четвърт век на 14 май умира великият Франк Синатра. Той оставя след себе си три деца, безброй песни, награди и много неразказани истории.

История

Синатра е имал удивителния шанс да види своята биография издадена в милионен тираж. Той е прототипът на певеца Джони Фонтейн в безсмъртната класика на Марио Пузо „Кръстникът”. Това е и причината да ненавижда романа, филма и самия Пузо. Официално Франк не признава, че той е героят от мафиотския роман, но и никога не се отрича от своите приятели от детинство.

Роден е в бедния по това време Ню Джърси, от другата страна на Хъдзън. Малкият Франки бил палаво хлапе, а и още от малък бил гласовит. Заради недоимък бащата бил принуден от време на време да се бие за пари. Така някак си естествено започва връзката на Франк с лошите момчета. Той е любимецът и на чикагския бос Сам Джанкана. Винаги в живота на Синатра се намесвала невидима ръка, която насочвала кариерата му в правилната посока. В началото той бил арогантен и агресивен, но постепенно улегнал и разбрал, че за него най-важни са приятелите и семейството.

Сделка

През 1940 г. Синатра получава повиквателна и е мобилизиран в армията. Вместо това той отива при доктора, който е председател на лекарската комисия. Подхвърля на бюрото плик с 40 хиляди долара. Условието е да потвърди, че Франк е негоден за военна служба. Докторът го удря на чест, отказва рушвета и вдига скандал, който стига до медиите. Няколко дни по-късно получава телефонно обаждане. Никой не може да каже какво е чул, но изтегля показанията си, „забравя” за някои детайли и всичко утихва, а Франк е освободен от военна служба. Заключението било, че има спукано тъпанче на едното ухо и недочува. Истината е, че като музикант той имал много добър слух и нямал проблеми с тъпанчетата.

Неговите връзки с мафията излизат отново наяве по време на предизборната кампания на младия сенатор демократ Джон Кенеди. Избирането на младия чаровен политик в разгара на Студената война изглежда напълно абсурдно. Но Кенеди моли за помощ Франк Синатра. Той поема ангажимент. Не е ясно какъв и как са го направили приятелите на Синатра, но за всеобща изненада Кенеди става 35-ият президент на САЩ през 1961 г. Но факт е, че профсъюзите почти единодушно гласували за Кенеди.

Отплата

След изборите обаче идва време политикът да се отплати за услугата. Смята се, че отплатата е свързана с хазартния бизнес, който мафията губи в Куба след идването на Фидел Кастро на власт и падането на Батиста. Кенеди бил представен на Джудит Екснер. По онова време тя била официалната любовница на Сам Джанкана. Тя трябвало да поддържа контакта и да следи за изпълнението на договорката. Но президентът се отмята от сделката. Вместо това праща емисар при Синатра с контраоферта. Кенеди поискал съдействие от Синатра да бъде ликвидиран Кастро. Ако някой бил недоволен от пропадналата сделка, Франк щял да получи статут на защитен свидетел. Казват, че Синатра изпаднал в продължителен истеричен смях. Отхвърлил офертата на президента и на свой ред му пратил послание, че някои неща не се купуват. Дъщерята на Синатра Тина години по-късно потвърждава за съществуването на провалена договорка с Кенеди. Това имало последици и за самия Синатра. Той е трябвало да омилостиви ядосания мафиотски бос, като години наред пял без пари в иначе скромния му нощен клуб в Чикаго.

На 22 ноември 1963 г. Кенеди е застрелян по време на посещение в Далас. Физическият убиец Лий Харви Осуалд скоро след това също е застрелян. Има много теории за убийството на Кенеди. Поръчителят не е открит, но една от най-правдоподобните истории е за неуредените отношения с организираната престъпност.

Връзки

Както с подземния свят, Синатра поддържа връзки и с официалните органи на реда, а те не започват и не свършват с Кенеди. Франк е бил любимата мишена на митичния създател на ФБР Дж. Едгар Хувър. След смъртта на певеца Бюрото отваря архива си и се оказало, че за период от цели 40 години Франк е бил следен ежеминутно. В неговото досие имало прикрепени хиляди файлове. Но ФБР никога не стига до самия Франк. На него никога не му е повдигано обвинение за нищо. Винаги, когато имало данни, че той е свързан с едно или друго престъпление, се появявал някакъв дребен престъпник, който на драго сърце и без обяснения поемал вината.

Една част от данните се отнасят до известните бандити - братята Фикети. Те движели операции, свързани с незаконен хазарт за големия бос Анджело Бруно. През 1951 г. Франк Синатра се появява изненадващо на сватбата на дъщерята на кръстника. Сцената се припокрива почти на 100 процента с първата сцена от филма „Кръстникът”. Там Джони Фонтейн моли приятелите мафиоти да прекратят неизгоден за него договор. Подобен неизгоден договор има и Синатра. През 1951 г. звукозаписното студио по необясними причини се отказва от доходоносния договор. Синатра е бил свободен, а дъщерята на боса е била зарадвана за сватбата си.

Чаровният Франк е можел да има всяка жена, която пожелае, но след разговори със своите приятели той избрал да почита до маниакалност старите сицилиански вярвания. До края на живота си слага семейството на пиедестал и остава верен на една единствена жена – съпругата си Барбара.