0

Е дин от гениите на съвременната епоха - Томас Едисон, е роден преди точно 176 години и остава известен в историята не само с хилядите изобретения и патенти, които променят хода на човешката история, но и с факта, че предлага брак на любимата си със знаци от Морзовата азбука.

Едисон е въплъщение на американската мечта. Тръгва от нищото и забогатява от собствените си открития и патенти. „Ако нещо не може да бъде продадено, то няма смисъл да бъде изобретявано”, казва Едисон, сред чиито най-известни произведения са електрическата крушка, фонографът и дори електрическият стол.

Началото

Томас е роден в Милан, Охайо. Той е седмото и последно дете на Семюъл Огдън Едисон и Нанси Елиът. От общо седем деца във фамилията само четири оцеляват. Бащата е роден в Канада, а самият Едисон по-късно определя произхода си като нидерландски. В училище Едисон често е разсеян и ученето изобщо не му се удава. Всъщност той прекарва в училище едва три месеца и напуска. За онова време не е било толкова необичайно някое дете да зареже училище и да започне работа. Едисон по-късно твърдял, че учил вкъщи под надзора на майка си. Доколко това е било вярно, никога няма да може да се потвърди. Друго е сигурно - Едисон бил почти напълно глух.

Версиите

И тук има много версии за неговата глухота, която става причина за някои гениални открития. Първоначално се е смятало, че Едисон оглушава след тежко боледуване от скарлатина. Болестта не била лекувана адекватно и в резултат на това Едисон губи слуха си. Самият той постоянно променя версиите за глухотата си. В една от версиите той разказва, че влаков кондуктор го пребил, защото пътувал без билет и след шамарите оглушал. В друга версия оглушал, докато спасявал от пожар лабораторията си. В трета версия отново кондуктор го спасява да не изпадне от влака и докато го издърпва, уврежда фатално ушите му.

Семейството на Едисон се мести в Порт Хюртън, тъй като продължението на жп линията заобикаля дома им. Едисон е принуден да работи, за да издържа семейството. Той обикаля влаковете и продава всичко, за което се сети - от бонбони и вестници до плодове и зеленчуци. Започнал да печели впечатляващите за времето си 50 долара на седмица. Един ден той спасява малко дете да не го прегази влак. Бащата на спасеното дете е началник гара и от благодарност назначава Едисон за помощник-телеграфист. Така започва неговата кариера, по време на която той създава 14 компании. Най-известната от тях е „Дженерал Електрик”, която през 2009 г. става най-голямата публична компания в света. „Гордея се, че никое от моите изобретения не е използвано като оръжие”, казвал Едисон.

Откритията

Доста от изобретенията му се случват случайно и понякога имат разрушителен ефект. В ранните му опити за оптимизиране на акумулаторните батерии той успява да разлее сярна киселина и да разпръсне оловни проводници на пода на канцеларията. Киселината протича през дървения под и унищожава и долния етаж. Тогава идва и първото му дисциплинарно уволнение. Спасява го друг луд изобретател - Франклин Поуп, който му позволява да живее и експериментира в мазето му. Двамата създават обща фирма, а Едисон прави първото си комерсиално изобретение. На 19 години той изобретява първия телеграфен мултиплекс. Това бил телеграф, който можел да праща две съобщения едновременно до различни абонати. Тогава още тийнейджър, Едисон мислел да продаде изобретението си за максимум неколкостотин долара. „Уестърн Юнион” го стряскат, като му връчват чек за 10 хиляди долара за откритието.

Поточна линия

Едисон създава своя лаборатория в предградието на Ню Йорк Менло. Там той не просто изобретява, а въвежда за първи път т.нар. поточно изобретяване - събрани са талантливи инженери, които правят свои разработки, но всички открития се патентоват от името и за сметка на Томас Едисон. Поточната линия заработва с феноменална скорост. В следващите 17 години той е във вихъра си и регистрира куп патенти. Откритие на екипа е и електрическата крушка, която десетилетия наред се приписва лично на Томас. Истината е, че в лабораторията експериментирали с прав и обратен ток и случайно забелязали просветването между положителния и отрицателния полюс. Последвало изолирането на процеса във вакуумна крушка, в която жичка се нагрявала и светела. В първите варианти жичките били от платина, но това се оказало безумно скъпо, а изследователите открили, че обикновена въглеродна жичка също свети. Така е дадено началото на електрическата крушка.

Проблемът

Оказало се обаче, че прецизно изработените крушки могат да бъдат на практика вечни. И до днес в метрото в Ню Йорк има от първите изобретени крушки, които продължават да светят. Но ако нещо работи вечно, го купуваш само веднъж. Затова изобретателите получават задача да направят крушките по-уязвими - жичката, а оттам и крушката трябва да изгаря и потребителят трябва да си купи нова.

Едисон смятал, че във всеки дом трябва да има електричество. Критиците му обаче твърдели, че токът е нещо вредно за здравето. И Едисон започнал да изработва правила и подходи за безопасно електричество. Събрал местните хлапета и обявил, че дава по 25 цента за всяко бездомно куче или коте, които му донесат. За нула време лабораторията се пълни с животни. Няколко инцидента помагат за патентоване на едно зловещо откритие - електрическият стол, който започва да се използва за човешки екзекуции. Междувременно Едисон разширява лабораторията си, като изкупува почти всички сгради в квартала. Учените му разполагат с проби от абсолютно всички вещества, познати по онова време, включително с проби от кожа и косми от всички живи същества.

Звук

Глухотата подтиква Едисон да направи едно от знаковите си открития - фонографът. За първи път успява да запише и възпроизведе звук от метални плочи. При първото представяне го обвиняват в мошеничество. Според публиката звуците били възпроизвеждани не от машината, а от вентролог, който тайно имитирал звуците. Едисон успял да патентова и записването на образи и така дал начало на нямото кино. Той обаче така и не успял да напасне звук и картина.

Глухотата подтиква Едисон да използва Морзовата азбука. Всъщност със знаци от Морзовата азбука той предлага брак на втората си съпруга Мина Милър. Тя отговаря утвърдително отново с Морзовата азбука. В квартала на Едисон на съседната пряка живеел един амбициозен младеж - Хенри Форд. Той бил вдъхновен от подхода на Едисон за „поточно изобретяване” и въвежда своя поточна линия, но за производство на автомобилите „Форд“. Когато наближила смъртта на Едисон, причинена от усложнен диабет, Форд заповядал последният дъх на ментора му да бъде уловен в епруветка. И до днес епруветката с последния дъх на Едисон се съхранява в музея „Форд“.