0

Г ривяк на висулката – това е майсторско свидетелство за всеки ловец. Тази елегантна, бърза птица с внушителни размери е необикновено предпазлива и хитра. Издебването й става много трудно, освен при ежедневните й полети за храна от горите, където гнезди, към слънчогледовите ниви през август. Доброто разполагане на засадата и прикритието на стрелеца невинаги гарантират успех – гривяците на някои места се придвижват на големи ята, но и на значителна височина, което ги прави трудна цел. Много важно е да се познават добре ежедневните им прелети – многобройни ята могат да се наблюдават например в Предбалкана, Странджа, западните планински райони. През последните години се наблюдава навлизане на гривяка в урбанизираните територии, а на някои места, както е паркът Врана например, той е целогодишен обитател.

Оперение

Оперението на гривяка е сивосинкаво. Гушата и гърдите му са розово-сиви. От двете страни на шията има по едно бяло петно, а на опашката — широка тъмна ивица. По крилата има надлъжна бяла ивица. Човката е оранжево-червена с жълт връх. Краката са червени. В основата на човката има месесто надебеление от гола кожа. На дължина мъжкият достига 40-44 см, а масата му - до 500-600 г.

Гривякът е разпространен в Европа, Азия и Северна Африка. У нас гнезди в цялата страна. Обитава гористите местности, като се изкачва доста високо в планините - до 1800 м. През есента на големи ята идва от север и се задържа дълго време. При влошаване на времето отлита на юг.

Храна

Храната на гривяка е главно растителна. Най-често използва семената на културните растения и на бурените. Яде семената на иглолистни дървета, дъбов и буков жълъд и др. В началото малките си храни с бяла кашица, която отделя от гушата - гълъбово мляко. Гнезди по дърветата. Гнездото си прави от тънки клонки. Женската снася 2 яйца. Мъти до 2 пъти в годината. Мътенето продължава 17-18 дни при участието на двамата родители.

Неприятели на гривяка и другите гълъби са бялката, дивата котка, дневните грабливи птици и др.