0

Н апоследък много хора решават да живеят извън града и да отглеждат чиста и собствена храна и яйца. Поради тази причина запалените на тема здравословен живот, когато решат да отглеждат кокошки носачки, те предпочитат да не купуват отгледани вече ярки, а да си ги отгледат сами от пиленца и да участват в процеса от А до Я.

Ще се спрем на някои основни правила при отглеждането на малките пиленца, които са основни и гарантират, че всеки дори и без много опит ще се справи.

Слънце

Пиленцата се нуждаят от много топлина. Нищо не помага така добре за тяхното бързо развитие, особено в първите няколко дни, както топлината. При естественото люпене за затоплянето на малките се грижи майката, но и на нея трябва да се помогне. Затова в първо време квачката заедно с пиленцата се държи в топло помещение. Пускането на новоизлюпените трябва да стане след няколко дни от излюпването им, и то само при топли и слънчеви дни. Пиленцата не могат да понасят влагата, затова помещението, в което се държат, трябва да бъде сухо. По същите причини те не трябва да се пускат навън при влажно време и да ходят по тревата, преди да се е вдигнала росата. Малките трябва да се пазят от дъжд. Пиленцата се нуждаят от светлина и въздух, затова те трябва да се държат в широко, чисто, проветриво помещение, където слънцето има свободен достъп. Всеки път, когато времето позволи, трябва да се пускат на чист въздух и да се греят на слънцето. Пиленцата обичат чистотата и трябва да се пазят чисти, всяко зацапване на пуха им с кал, с изпражнения и други нечистотии се отразява много зле върху тяхното здравословно състояние и върху растежа им.

Движение

Пиленцата не понасят скуката и страдат от самотата, затова те трябва да се държат само групово, но не повече от 50-100 в една група. За ускоряване на развитието и растежа им, малките се нуждаят от движение. Затова при добро време трябва да им се даде възможност да се движат на свобода и чист въздух. Пазете пиленцата от неприятели. Новоизлюпените и поотрастващите са слаби и безсилни да се борят със своите неприятели и врагове, вземете мерки навреме за запазването им от различни насекоми (бълхи, кокошинки, кърлежи), от крилати хищници и така също и от котки, плъхове, порове, лисици и др. Пиленцата се нуждаят от добра и питателна храна, отговаряща на изискванията им. Спазването на горните правила гарантира успешното отглеждане на малките птици. 

*Автор: Д-р Евгени Евтимов