0

К олко пъти Земята като планета е обиколила Слънцето.

Това е въпрос, който си задават от Live science и си отговарят, като пресмятат по дните на въртене на отделните планети около нашето светило. Естествено че Меркурий е най-бързата сега планета, като само за 88 дни обикаля светилото. А Нептун е най-бавната и преминава около нашата звезда за 60 190 земни дни.

На скорост

Трябва да си припомни, че нашата планета Земя се движи в пространството и около Слънцето със скорост 107 800 км/ч. Това може да ни изглежда плашещо, когато си стоим, седим или лежим, но е факт, че планетата ни на висока скорост преминава през пространството. Има още 7 планети, които заедно с нашата обикалят около родната звезда Слънцето. Плутон не го смятат за планета, макар в астрологията да е такъв (то там Слънцето и Луната също са планети).

Въпросът е колко пътувания около Слънцето има всяка планета в биографията си. Според съвременните разбирания орбитите на планетите са останали до голяма степен непроменени през по-голямата част от тяхното съществуване, така че изчислението е въпрос на не чак толкова сложна математика.

Господстващото научно схващане е, че Слънчевата система се е появила преди около 4,6 милиарда години, когато Слънцето се формира от облак прах, останал от предишни звездни експлозии или поне от избухването на една звезда, която е властвала в тази част на галактиката. Преди около 4,59 милиарда години се раждат гигантските газови планети Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, наричани още външни планети. И преди около 4,5 милиарда години се формират по-малките, скалисти, наричани също и вътрешни планети - Меркурий, Венера, Земя и Марс. Поне така твърдят от световното общество на астрономите физици.

Орбита

Според научните разбирания, когато планетите са се появили, орбитите им около Слънцето не са били същите, каквито са днес и това важи най-вече за тези планети гиганти. В продължение на около 100 милиона години след образуването на първите планети е имало „динамична нестабилност“ между тях, а това е довело до нещо като гравитационно дърпане на въже между тези големи тела. Така останалата част от планетарния материал на външната слънчева система и дори някои появяващи се там протопланети направо са изхвърлени в далечните краища, а други са катапултирани извън системата на звездата ни. „Едни са изтикани отвъд Плутон, други преодоляват гравитацията на Слънцето и напускат неговата звездна система“, твърди Шон Реймънд, астроном от Лабораторията по астрофизика в Бордо, Франция.

След това орбитата на планетите постепенно се стабилизира за около стотина милиона години. „През 98% до 99% от живота на Слънчевата система орбитите на планетите са били стабилни“, пояснява Реймънд.

Сметки

Така сметките стават направо обикновена математика, твърдят от Live science. И дават най-лесния пример - Земята. На нашата планета й отнема една година, за да обиколи Слънцето. Тя съществува от 4,5 милиарда години, така че е направила приблизително 4,5 милиарда пълни обиколки. При другите планети обаче е малко по-сложно, тъй като техните години са или по-къси, или по-дълги от тези на Земята.

И още веднъж към водещите теории, а те казват, че в момента Слънчевата система е по средата на съществуването си. Това означава, че планетите имат да правят още толкова обиколки около родната звезда. След около 4,5 милиарда години Слънцето ще се раздуе и ще достигне до орбитата на Земята, като преди това ще унищожи Меркурий и Венера. Сега е звезда жълто джудже, предполага се, че ще стане червено джудже. След Земята следващите планети продължат да съществуват известно време, но техните орбити вероятно ще бъдат значително променени още, като започне поглъщането на Меркурий.

Планета Възраст в млрд. г. Дни на обиколка Общо обиколки
Меркурий  4,5 88 18,7 млрд.
Венера  4,5 225 7,3 млрд.
Земя  4,5 365,25 4,5 млрд.
Марс  4,5 687 2,4 млрд.
Юпитер  4,59 4333 386,9 млн.
Сатурн  4,59 10 759 155,8 млн.
Уран  4,59 30,687 54,6 млн.
Нептун  4,59 60 190 27,9 млн.

* Източник: livescience.com