0

Р еквизит, декори и сценични костюми от известни телевизионни продукции ще бъдат предложени на търг в САЩ, предаде АП. Старият декор на популярното „Вечерното шоу“ е сред многобройните предмети в колекцията на Джеймс Комисър. Наддаването, в рамките на което ще бъде продаден реквизитът, е организиран от аукционната къща „Херитидж окшънс“ и ще се проведе от 2 до 4 юни в Далас.

Дрога

Сред предметите са още барът от комедийния сериал „Бар Наздраве“, розов тоалет, който актрисата Барбара Идън носи в сериала „Мечтая за Джини“, костюм на Супермен от поредицата от 50-те години на миналия век, уреди за приготвяне на метамфетамини в драматичния сериал „В обувките на Сатаната“, сценични дрехи от „Стар трек“. Джеймс Комисър (58 г.), който колекционира предмети от телевизионни продукции от 1989 г. насам, мечтаел да направи музей, в който да съхранява колекцията си.

Когато разбира, че това не може да се реализира, решава, че е време да изнесе предметите от складовете, в които ги съхранява. „Просто реших, че тези предмети трябва да се върнат при феновете, които ще им се радват. А по-късно, когато дойде денят за създаването на музей на телевизията, за тях ще се грижат добре страстните фенове и колекционери“, каза той, цитиран от БТА.

Хоби

Комисър, който е израснал в Лос Анджелис, разказва, че като дете всеки ден е сядал пред телевизора след училище. След като завършва гимназия, той става сценарист на комедии. Започва да прекарва време в телевизионни студиа и тогава осъзнава, че предмети от продукциите, които обича, често изчезват – не съществува система за тяхното запазване или архивиране. По думите му, когато предаванията излязат от ефир, реквизитите се продават, изхвърлят или се връщат обратно в отдела за костюми под наем.

Благодарение на това, че колекцията на Комисър включва предмети от толкова много различни телевизионни предавания, в нея има нещо, което да се хареса на всеки, каза Джошуа Бенеш от аукционната къща. Според него пазарът за сувенири от развлекателната индустрия „е оживял“ през последните няколко години.

„Сега разбираме колко са редки някои от тези неща и колко са фундаментални за нашата колективна популярна култура“, обясни той.