0

П лажът е идеално място не само за почивка и слънчеви бани. Тук можете да се забавлявате много и да се заредите с положителни емоции чрез настолни, интерактивни или игри на открито. Ето пет игри, с които се забавлявахме навремето, когато таблетите още ги нямаше.

1. Строителство на замъци

Колко често сте се отказвали от удоволствието да играете в пясъка, защото сте смятали, че това е детско занимание? Междувременно много страни провеждат цели шампионати за създаване на пясъчни замъци, а в Канада от 1989 г. се провежда Световното първенство за създаване на пясъчни скулптури. Така че опитайте се да създадете нещо необичайно. Ако сте на почивка с голяма група, можете да организирате истинско състезание за създаване на най-реалистичния замък.

Как се играе? Купете форми, кофи и лопати за строителство предварително - колкото повече, толкова по-добре. Ще ви трябват също нож (естествено, пластмасов), за да изгладите стените, четка, за да изгладите повърхността, и сламка за коктейл, за да издухате излишния пясък от миниатюрните парчета.

Съвет! За да улесните задачата си, намерете в интернет схема на замъка, който харесвате, и я разпечатайте: може да е типичен средновековен замък, цяла крепост или фантастичен Хогуортс с много кули.
Сместа за градеж се прави по следния начин: добавете една част вода към осем части пясък. Не повече: пясъкът трябва да е влажен, но не мокър, в противен случай ще бъде трудно да се извади от формите. Обикновено строителството започва с основа и стени, а след това кулите се изграждат с помощта на форми. Лопатите се използват за оформяне на арки, мостове и тунели.

2. Сапьори

Проста, но забавна игра, която се играе по двойки. Как се играе? Докато „сапьорът“, тоест първият играч, не гледа, вторият заравя ръката си в пясъка: той разперва пръстите си, задълбава някои в пясъка, поставя други равномерно, тоест прави го толкова хитро, колкото възможно.

Задачата на „сапьора“ е да изкопае ръката, но така, че да не я докосва: той издухва пясъка и копае от различни страни. Ако има контакт, той предизвиква „експлозия“: ръката избухва и разпръсква пясък.

3. Бой във водата

Популярна навремето младежка игра, в която участниците формират отбори от двама, обикновено състоящи се от момче и момиче.

Как се играе? Мъжът стои във водата, момичето седи на раменете му. Задачата на момичетата е да хвърлят противника си във водата. Отборът, който пръв успее да направи това, печели. Играта е забавна, така че гарантирано ще бъдете покрити от вълна от смях и позитивизъм.

iStock

4. Ултимейт

Наричан още ултимейт фризби, това е колективен, безконтактен спорт, играещ се с летящ диск (фризби) на терен с дължина 100 м и ширина 37 м. Играе се от два отбора с по 7 души, като точки се отбелязват, когато дискът се подаде на съотборник, намиращ се в крайната зона на противниковия отбор. Част от фундаменталните правила се състоят в това, че играчът, държащ диска, няма право да се движи, но е свободен да го подаде на всеки свой съотборник, намиращ се в рамките на игралното поле. Пресечени пасове и неосъществени такива водят до загуба на диска от атакуващия отбор и той се взема от противниковия отбор. Още от самото си създаване през 60-те години на 20-и век до днес спортът се играе без рефери (с изключение на професионалната лига в САЩ), а се разчита на честната игра и преценка на всеки играч, поддържайки по този начин „духа“ на играта.

5. Бумеранг или серсо

iStock

Ненапразно казват, че всичко ново е добре забравено старо. Тези две игри рядко се играят сега, но са чудесни за дейности на открито с деца.
Как се играе? За серсо ще трябва да закупите комплект рингове или шишчета (струват двайсетина лева). Един играч хвърля пръстена, вторият трябва да го хване с шиш. След това играчите сменят местата си. Този, който хване най-много пръстени, печели.

Хвърлянето на бумеранг е едновременно просто и трудно, защото трябва да тренирате, за да го върнете. Съвременните бумеранги са проектирани да се връщат плавно и да са напълно безопасни. И не си мислете, че само децата хвърлят бумеранги!
Любопитно! За възрастни производителите предлагат сувенирни бумеранги, изработени от елитни видове дърво, издълбани и декорирани на ръка.

*Автор: Цвета Дилова