0

О снователят на световноизвестната компания за бижута, часовници, парфюми и аксесоари "Булгари" е българин, а не грък, каквато теза се лансираше досега. Това става ясно от публикация в парижкия всекидневник „Льо Фигаро“. Статията е написана от Жером Ановер, който твърди, че Сотириос Вулгарис е с български корени.

Любка Качакова

 Любка Качакова
bulgari.com/Фейсбук

Завръзката

„През 2006 г. бях на една юбилейна изложба на „Булгари“ в Рим и си взех каталог. В него беше публикувана и историята на основателя на компанията и той беше представен като грък. Тогава написах писмо до компанията“, разказва Любка Качакова, която по това време е зам.-министър, но се подписва като Василева, за да не се политизира темата. „Като българка бих искала да знам защо основателят на „Булгари“ е представен като грък. Името му е Сотир Георгиев, а не Sotirio Bulgari! Още повече че родното му село се е намирало в територия, която до 1912 г. е била част от България!“, пише в писмото си Качакова. Отговарят й кратко и без никаква реакция за промяна. „След 18 години истината все пак излиза наяве“, казва тя. Според нея, ако е разбираемо, че собствениците не са искали да ги свързват със социалистическа страна, особено след атентата срещу папата, то сега вече не би трябвало да има пречки да се каже, че Сотириос Вулгарис е българин. В търговската марка U e заменено с V, за да се подчертае латинската традиция.

История

Роден на 18 март 1857 година в малкото гръцко село Каларитес в Епир, Сотириос Вулгарис произхожда от семейство, емигрирало от България в Гърция. Според автора на публикацията Жером Ановер фамилията напуска България заради избухването на Кримската война. Интересен факт е, че Сотириос тръгва към Италия заедно с приятеля си Димитър Николов, който е българин. Двамата се установяват първо в Бриндизи, а после в Неапол, където успяват да развият малък бизнес. След кражба, в която губят всичко, Димитър умира, а Сотириос продължава пътя си пеша до Рим. Там от малко магазинче успява да разшири бизнес, който постепенно се превръща в световна компания. „Булгари“ създава уникален стил в бижутерството, налагайки римска естетика с жълто злато и скъпоценни камъни. Внуците на Сотириус продължават делото му. Един от тях – Никола, обаче преди години на журналистически въпрос дали фамилията не сочи български корени е отговорил, че и в България има хора, които носят фамилията Греков.