0

Е сента вече е на прага ни, а с това и тревогите на родителите покрай вирусите и настинките. Затова е добре да предприемат мерки предварително и да подсилят имунитета на децата си. А това може да стане с няколко прости правила. Няма нужда от използването на някакви чудодейни лекарства.

Най-важното е да оставите малчуганите да играят сред природата. Нека тичат в тревата. Разходките и спортът на открито стимулират имунната система и помагат на детето да се справя по-лесно с микробите.

Друго важно условие е добрата хигиена. Играта навън не бива да бъде бъркана с лоша хигиена. Миенето на ръцете е сред най-простите и ефективни начини да предпазите децата от настинка и грип, както и да предотвратите разпространението им. Измивайте ръцете на детето след всяка разходка или игра, преди хранене, преди сън.

Съществува хипотеза, според която, ако децата боледуват често, в по-късна възраст те стават по-устойчиви на патогенните микроорганизми, тъй като вече са се срещали с тях и могат да ги преборят по-лесно.

Правилно хранене

Адекватното и правилно хранене има огромна роля за имунната дейност и устойчивост на детския организъм към инфекции. Недостигът на витамини е огромен фактор, който води до отслабване на организма. Това важи и за липсата на протеини. Преработените храни и химикалите в храните дразнят и възпаляват стомашно-чревната лигавица и потискат имунитета. За да избегнете това, децата трябва да консумират повече пресни плодове и зеленчуци при всяко хранене или закуска. Ограничете рафинираната захар. Захарта може да потисне имунната система, като 1 чаена лъжичка захар потиска имунната функция на детето с 50% за 24 до 48 часа.

Нека избягват хранителните добавки, оцветители и някои съставки като тартазин, бензоена киселина, кармолична киселина, серен диоксид, натриев нитрат, всички жълти багрила, цвят карамел и други.

Без медикаменти

Избягвайте употребата на прекомерно много медикаменти. Не давайте антибиотици на детето, освен в случаите, при които това е назначено от лекар. Не бързайте с температуропонижаващите средства, ако телесната температура на детето не превишава 38.5°С и е в добро общо състояние. Повишаването на температурата е начин за борба на тялото с инфекцията. Бактериите и вирусите са чувствителни относно промените в температурата - при по-висока се улесняват антимикробните ензими, намалява се възпроизводството на микробите и се усилва възпалителният отговор.

Осигурете възможност за бързо елиминиране на патогените. Децата трябва да приемат достатъчно количество вода, за да подпомогнат на метаболизма и премахването на токсините и ненужните вещества и отпадни продукти.

Признаци

Следете за първите признаци на заболяване. Всяко дете реагира по различен начин при заболяване. Най-често един от първите сигнали е рязка промяна в ежедневното поведение. Физически симптоми като хрема, лека кашлица или болки в стомаха са първите признаци, че болестта е настъпила, но преди тях обикновено може да се установят други признаци като умора, промени в съня, в апетита, настроението и модела на поведение - детето може да бъде по-раздразнително от обикновено, да не желае да си играе. Това може да са едни от най-ранните признаци на заболяване. Всеки родител познава детето си и знае кои симптоми са характерни при него при вирусна инфекция или настинка. Може да прибегнете до здравословни храни. Топла пилешка супа или зеленчуков бульон вършат страхотна работа в такива моменти. Минералите, витамините и антиоксидантите в зеленчуците и супите от тях са изключително важни за защитните сили на организма. Ехинацеята и черният бъз също подсилват имунитета. Те са бърз помощник при възпаления на дихателните пътища. Чаят от шипки също е чудесен помощник в сезона на вирусите и настинките.