0

С ветът се изправи на ръба на световен конфликт миналата събота, когато Иран изпрати към Израел над 300 дронове и ракети. Почти всички от тях бяха прехванати и засега напрежението спадна, но акцията бе следствие на вражда, която определя политиката в Близкия изток от 40 години насам.

ОТВЪРНА НА УДАРА: Израел атакува Иран! (ВИДЕО)

Оттогава Иран и Израел са врагове. Техеран иска да заличи еврейската държава от картата, а Израел го смята за най-големия си противник. Но това невинаги е било така. До Ислямската революция през 1979 г. Иран бе твърд поддръжник на Израел, една от първите страни, която признават еврейската държава след основаването й през 1948 г. Тел Авив гледаше на Иран като на съюзник срещу останалия Арабски свят, а Техеран го смяташе именно за противовес на интересите в този свят.

Подкрепа

В онези години Израел обучава ирански земеделски експерти, предоставя техническо ноу-хау, помага за изграждането и обучението на иранските въоръжени сили. Шахът се отплаща с петрол на набиращата сили израелска икономика. Иран е дом на втората по големина еврейска общност извън Израел. Но след Ислямската революция много евреи напускат. Въпреки това дори днес повече от 20 000 все още живеят в Иран.

След революцията на аятоласите, коренно променила живота и политиката, новият лидер Хомейни отменя всички предишни споразумения с Израел заради окупацията на палестинските територии и за да увеличи регионалното си влияние. Когато Израел изпраща войски в Южен Ливан през 1982 г. в разгара на гражданската война там, Иранската революционна гвардия на аятолах Хомейни подкрепя шиитските милиции в Бейрут. Така израства днешната Хизбула, която се смята за пряко иранско прокси в Ливан.  

Антагонизъм

Днес последната дума по всички въпроси в Иран има настоящият аятолах Али Хаменей. Антагонизмът към Израел е много силен, макар да не е подкрепян от всички иранци. На глас това се изразява от наследниците на шаха, изгонен навремето от аятоласите, като и от политици, низвергнати от тях. „Иран трябва да преоцени отношенията си с Израел, защото позицията му вече не е в крак с времето“, казва Фаезе Рафсанджани, дъщеря на бившия ирански президент Али Акбар Рафсанджани, в интервю, цитирано от „Дойче веле“. 

ЕСКЛАЦИЯТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ИРАН: Третата световна война започва от Близкия изток, според Ванга?!

От другата страна са твърдите поддръжници на иранския силно религиозен режим и членове на така наречената „Ос на съпротивата“. Те са раздразнени от дългото нежелание на Иран да атакува Израел в контекста на войната в Газа или да отмъсти за атаките срещу самата им държава. 

Религията

Иран е изградил мрежа от съюзници и прокси сили в Близкия изток, които са част от „Оста на съпротивата“, която се противопоставя на интересите на САЩ и Израел в региона. 

Основата на тази „Ос“ е религиозна. Разделението на мюсюлманите на шиити и сунити е в основата на голяма част от конфликтите в днешния Близък изток. Иранците са шиити, подобно на мнозинството иракчани и на религиозната група, от която произлиза сирийският президент Башар Асад (иначе повечето сирийци са сунити). Шиитите вярват, че пророкът Мохамед е посочил своя зет Али за наследник. Наименованието шиити идва от арабското „шиат Али” – което означава привърженици на Али. Течението, което днес наричаме сунити, не е съгласно с тази теза. Понятието „сунна” обхваща практиките и изказванията директно от пророка Мохамед, възприемани от последователите му като образец за поведение. Оттам - сунити. 

Така днес Сирия е най-важният съюзник на Иран, след като той заедно с Русия помогна на Башар Асад да оцелее в продължилата десетилетие гражданска война. Хизбула в Ливан, както вече бе обяснено, е най-мощната от въоръжените групи, които Иран подкрепя. Откакто избухна войната между Израел и Хамас, тя почти ежедневно обсипва с огън граничните райони на Израел. Десетки хиляди цивилни от двете страни на границата бяха принудени да напуснат домовете си.

Иран подкрепя няколко шиитски милиции в Ирак. В Йемен подпомага хутите, контролиращи най-населените райони на страната, които с атаките си срещу търговски кораби объркаха световната морска търговия.  

Иран предоставя оръжия и обучение на палестинските въоръжени групировки, включително Хамас, нападнал Израел на 7 октомври миналата година, разпалвайки настоящата война в Газа и последвалите от нея конфронтации. Техеран отрича каквато и да е роля в тази атака. 

Въпросителни

Иран е с много по-голяма територия от Израел, с население от близо 90 милиона, почти десет пъти повече, но това не означава по-голяма военна мощ. Инвестира сериозно в ракети и дронове. 

ИЗВЪНРЕДНО! Иран нападна Израел! (ВИДЕО)

Това, което му липсва, са модерни системи за противовъздушна отбрана и бойни самолети. Израел има едни от най-напредналите военновъздушни сили в света. Според доклада за военния баланс на IISS Израел разполага с най-малко 14 ескадрили самолети - включително Ф-15, Ф-16 и най-новия стелт Ф-35. Държавата има опит в нанасянето на удари дълбоко във вражеска територия.

Предполага се, че Израел разполага със собствени ядрени оръжия, но поддържа официална политика на умишлена двусмисленост. Иран не разполага с ядрени оръжия и също така отрича, че се опитва да използва гражданската си ядрена програма, за да стане държава с ядрен арсенал.

Миналата година МАЕ откри частици уран, обогатени до 83,7% чистота - много близко до оръжейния клас - в иранския подземен обект Фордо. Техеран открито обогатява уран до 60% повече от две години в нарушение на ядрената сделка от 2015 г., сключена със световните сили. Тя бе изправена пред провал, когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли едностранно през 2018 г. Израел също бе против ядрената сделка. 

Том Флетчър, външнополитически съветник на няколко премиери на Обединеното кралство и бивш посланик в Ливан, коментира пред Би Би Си, че безпрецедентната атака на Иран изглежда е била внимателно калибрирана. Положително е също, че страната избра да отговори директно, а не чрез ливанската Хизбула. Официално ракетното нападение на Техеран е реакция на атака на Израел в Сирия, при която загинаха висши ирански военни командири.