0

С ърбеж, силно парене, изтръпване и понякога силна болка. Това са симптомите след ужилване от медуза. По кожата може да се образуват мехури, да има обрив или подуване. Понякога обаче се стига до усложнения, които протичат с гадене, повръщане, умора и неразположение. В такива случаи отровата действа впоследствие и се чувствате все едно сте се одраскали някъде при плуване. Може дори да не забележите. Затова трябва да бъдете внимателни. Какво може да направите в такива случаи?

На първо място, от кожата трябва да се извадят остатъците от пипалата, ако има такива. Може да опитате и леко да "остържете" попадналите върху кожата жилещи клетки от повърхността на кожата в засегнатата област с острия край на твърда карта или картон, като трябва да внимавате да не ги разпространите и върху други части на тялото. Добре е при тази процедура да носите ръкавици. След това измийте картата, която сте използвали (или я изхвърлете, ако тя е за еднократно ползване). Мястото трябва да се почисти, като не бива да се използва обикновена вода, тъй като тя може да ускори разпространението на отровата на медузата. По същата причина засегната зона не трябва да се търка с голи ръце. Вместо това най-добре е да се нанесе физиологичен разтвор.

Изплакване

Не трябва да изплаквате със студена вода, докато в кожата все още има остатъци от медузата, тъй като това може да доведе до отделяне на отрова. Счита се, че горещата вода също може да помогне при болка от опарването.

Често се смята, че урината може да намали болката и да неутрализира отровата на медузата, но всъщност се получава обратен ефект и това е по-скоро мит.

Пясък

Избягвайте и попадането на пясък върху раната. Оцетната киселина спомага за деактивиране на жилещите клетки и освобождаването на отрова от тях. Ако оцетът е прекалено силен, може да го разредите със солена вода, затова за предпочитане е ябълков. Той ще намали болката и ще деактивира токсините.

Изплакнете със сода

Друг вариант е да изплакнете мястото със сода за около 30 секунди. Може да смесите солена вода и сода за хляб и получената паста да приложите върху ужилената област. Оставете да престои за няколко минути и след това изплакнете със солена вода. Намаляването на болката и сърбежа се дължи на неутрализиране на рН и възстановяване на баланса на кожата.

Предпазване

За да се предпазите от ужилване, най-добре носете защитен костюм. Когато плувате или се гмуркате в район, където е възможно да попаднете на медузи, носете неопренов костюм или друго защитно облекло. Избягвайте гмуркането по време на сезона на медузите. Стойте далеч от водата, когато са много във водата. Ужилването от медуза по лицето може да бъде опасно, затова не потапяйте лицето си в местата, за които знаете, че рискът от среща с медуза е висок.

Използвайте защитен лосион. В някои страни може да откриете специални продукти, предназначени за защита от медузи, морски въшки, морска коприва и други жилещи водни същества. Някои от тях са комбинирани и със защита и от слънцето. Все още обаче ефикасността им не е клинично доказана и гарантирана.