0

С тане ли въпрос за туризъм през есента, Созопол е градът, в който няма да скучаете. Тук са си дали среща останки от вампири и мощи на светци. Мистика и загадки обгръщат "Града на спасението" от хилядолетия насам, а древните руини пазят не една и две тайни.

Дух

Неповторимият дух на малкото градче се усеща навсякъде - по тесните калдъръмени улички, под смокиновите дървета и романтичните заведения с дъх на прясна риба. Тук старинни руини разказват за героични битки и пиратски нашествия. Легендите разказват, че близкият остров Свети Иван е бил тайното свърталище на морските разбойници. Въпреки че лятото е отминало, и сега можете да стигнете до острова с наета лодка.  На острова може да видите останките на старинен манастир, в чиито основи бяха открити мощите на Йоан Кръстител. В духовната обител е имало  богато книгохранилище, а манастирът е бил едно от най-развитите духовни средища.

Миди

Ако решите да се потопите в островната атмосфера в сезона на "циганското лято", може да си наловите миди и да ги приготвите на тенекия като истински Робинзон. Интересни артефакти, открити от археолозите, разказват пленителни истории от времената, когато тук са се заселили първите крайморски жители. В местния музей може да видите лодка еднодръвка от библейските времена на Ной. Примитивният плавателен съд е датиран от преди 7000-8000 години, когато се предполага, че се е случил Библейският потоп на земята. Лодката подсказва, че някогашните обитатели са били изкусни рибари и мореплаватели.

Череп

По-интересен за туристите обаче е древният вампир, изложен в стъклена витрина в музея. До нея е изложено и лицето му, възстановено от антрополози по черепа. Той е сравняван с митичния граф Дракула и определено е една от най-любопитните атракции в морския град. Туристи от цял свят прииждат дори и през зимните месеци в Созопол, за да видят уникалната находка и да се щракнат за спомен с древния кръвопиец. Учените предполагат, че вампирът всъщност е местният управник Кривич. За него летописите са запазили сведения, че е бил и пират. Останките на вампира бяха открити през лятото на 2012 година при разкопки в манастирски некропол. Оказа се, че погребаният там мъж е бил прободен с метални колове в сърцето. Археолозите са категорични, че това действие е свързано с езически ритуал - близките са вярвали, че така ще предпазят починалите си близки от вампирясване, но по същия начин древните са убивали и хора, за които вярват, че приживе са били вампири.

Мощи

Едва две преки делят вампира от другото чудо на града - светите мощи на Йоан Кръстител. Безценната за всички християни реликва може да се види в реставрирания храм “Св. св. Кирил и Методий”. Поклонници от цял свят не пропускат да посетят и малката църква “Св. Георги”, която пази още религиозни реликви. Тук се съхраняват частици от мощите на Андрей Първозвани и малко парче от Христовото разпятие. Вярващите казват, че ако човек се помоли с вяра пред тях, се случват истински чудеса. Същата сила се приписва и на мощите на Кръстителя. Миряни твърдят, че болни оздравяват от тежки болести, а семейства без деца се сдобиват с рожба благодарение на чудотворните мощи.

Аполон

Едва пет минути път пеша дели християнските светини от езическите божества, които в миналото са били единственото спасение за древните хора. Летописите разказват, че на малкия остров Св. Кирик се е извисявала внушителна статуя на бога Аполон. Години наред археолозите я търсят, но от статуята няма и следа. Легендата обаче е превърнала острова в магическо място, което си заслужава да се види. Запленените от древногръцките митове могат да разгледат останките от храма на Посейдон. Светилището на повелителя на морета и океани се намира на крачка от вълните.

Ястия

След като сте обиколили археологическите паметници, не пропускайте да отседнете в някое от невероятните заведения, накацали като чайки по скалистия бряг. Гозбите, които се предлагат тук, не се срещат никъде другаде. Рибните ястия, разбира се, са запазената марка на Созопол, не само защото местните претендират да са най-добрите рибари по цялото Черноморие. Но и защото тук са запазени автентични и непознати другаде рецепти. В Созопол няма капанче, в чието меню да липсва рибена чорба. Тази средиземноморска супа е задължителна. Тя се приготвя по стара местна рецепта и е най-строго пазената кулинарна тайна. Другият голям секрет на местните гастрономи е сушената риба, по-известна като чироз. Деликатесът се приготвя по два различни начина, които се пазят в строга тайна. От поколение на поколение се предават и рецептите за домашното сладко от зелени смокини. Друга запазена кулинарна марка на Созопол е ръчно приготвеният сладолед с мляко, яйца и канела. Всеки, който е сядал в някое от уютните заведения, знае, че гозбите тук са уникално вкусни.

Гагарин си купил чироз преди години

Първият космонавт в света Юрий Гагарин също е бил пленен от местните деликатеси, когато посетил града преди повече от половин век. И до днес местните хора в Созопол с гордост си спомнят, че когато Гагарин си тръгвал, отнесъл със себе си няколко връзки чироз. Друга история пък разказва за президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти, който при идването си тук си купил сладко от зелени смокини. Той бил толкова очарован от домашния десерт, че отпътувал с доста стъклени бурканчета в багажа си. Местните си имат всякакви любопитни истории за хора от близкото и по-далечно минало. Някои от тях са много тайни, почти секретни и направо си звучат като част от пъзела на световната конспирация. Но това е съвсем обяснимо, защото в Созопол всеки камък си има история, а под него задължително се крие някоя голяма тайна, която си заслужава да чуете.