0

А лергиите са истински бич за съвременния човек. През пролетно-летния сезон най-актуална е т.нар. сенна хрема. Тя засяга близо 2 милиона българи.

Хората, които страдат от поленова алергия и съответно от алергичен ринит, проявяват характерни симптоми приблизително по едно и също време на годината в няколко поредни сезона. Състоянието се влошава при престой навън. Така хората, които прекарват времето си в парка, сред много растения и дървета, особено във ветровити дни са подложени на по-голям риск. 

Реакция

Когато полените попаднат върху лигавицата на очите, носа и белия дроб, предизвикват сърбеж, зачервяване на очите, сълзене, кихане, потичане на воднист секрет от носа, пристъпи на затруднено свиркащо дишане, усещане за недостиг на въздух. Във всеки един момент концентрацията на полени е различна. Когато един полен се появи в околната среда, той се задържа приблизително 4-6 месеца. Първо започва цъфтежът на брезата, още през февруари, а в края на лятото е висока концентрацията на плевелите, като амброзия. 

Време

Поленовият календар показва, че през първите две седмици на месец май ще има висока въздушна концентрация на полени от семейство житни, като през втората половина на месеца тя ще е много висока. Такава ще остане и в първите дни на юни, когато във въздуха ще има много полени от липа, живовляк и растения от семейство копривови. Концентрацията обаче зависи не само от сезона, а и от метеорологичните условия.

Според прогнозата през следващия месец времето ще бъде дъждовно, а честите валежи поддържат ниска въздушната поленова концентрация. По-ниските температури също могат да забавят разпространението на дразнители. За сметка на това обаче комбинацията от слънце с вятър е особено неблагоприятна. 

Лечение

Най-често използваните медикаменти за лечение на алергии са от групата на антихистамините. Те обаче лекуват вече появилите се симптоми. Съществува и по-стратегическо лечение на алергиите – имунотерапия. Целта е имунната система да спре да образува антитела към нормално съществуващи в околната среда алергени. Имунотерапията за полени може да бъде проведена с тревен, брезов полен, амброзия и други според индивидуалните дразнители за всеки отделен пациент. Започването на имунотерапия за полени намалява оплакванията през сезона и профилактира развитието на бронхиална астма, която се случва при около 50% от хората с алергичен ринит и конюнктивит. Стартирането на терапията обаче трябва да започне през зимата, като особено подходящи за това лечение са млади хора с алергия към 1-2 полена, при които оплакванията са от по-скоро, 2-3 сезона.

Кърмата е естествена ваксина

Най-хубавият старт, който можем да дадем на детето си, е естественото раждане, а впоследствие и хранене. Доказано е, че адаптираното мляко, особено през първите седмици от живота на бебето, е предпоставка за развитието на някаква непоносимост в бъдеще. Препоръчва се при липса на кърма да се използва хипоалергенно мляко. В случай пък, че кърмите, експертите съветват да не отбивате детето по-ранно от 4-тия месец. Причината е, че майчиното мляко е „естествена ваксина“ срещу алергии, сенна хрема и дори астма. Това е така, защото майката е изложена на алергени от въздуха като полени, плесени и прах, които предава чрез млякото на бебето и това създава устойчивост. По-специално чрез кърменето в бебешкия организъм постъпва протеинът овалбумин, който тренира имунната система на кърмачетата да понася алергените. Разбира се, важно е и с какво се храни кърмачката. Добре е да се избягват неща, които са свързани с развитие на алергии – шоколад, ягоди, морски дарове, фъстъци.

Алергичният ринит води до астма

Сенната хрема е най-разпространеното атопично заболяване.

Алергичният ринит се смята за фактор с висок риск за развитие на бронхиална астма (в 45-69%).

Разпространеността на алергичен ринит сред населението достига до 15% в Северна Америка и до 24% в страните от Европа.

Заболеваемостта от алергичен ринит е нараснала около 2 пъти за последното десетилетие, особено сред децата.

Всеки дванадесети ученик, завършващ училище в САЩ и Европа, страда от алергичен ринит.