0

И нсулинът е хормон, който помага на тялото да абсорбира глюкозата и поддържа балансирано ниво на захарта в кръвта.

Инсулиновата резистентност възниква, когато клетките в тялото не могат да използват ефективно инсулина. С течение на времето инсулиновата резистентност може да причини редица здравословни проблеми, включително увреждане на органите, мускулите, крайниците и очите.

Хората с инсулинова резистентност може да получат диагноза предиабет, който може да прогресира до диабет тип 2, пише рuls.bg.

Определени хранителни навици и начин на живот могат да повлияят на рисковете, свързани с инсулиновата резистентност. Всъщност яденето или ограничаването на определени храни може да подобри инсулиновата чувствителност, да намали инсулиновата резистентност и да намали риска от развитие на диабет тип 2.

1. Зеленчуци

Зеленчуците са ниски на калории и въглехидрати и имат високо съдържание на фибри, което ги прави перфектни за запазване на ниско ниво на кръвната захар. Трябва да се внимава със зеленчуците, богати на нишесте, като картофите, граха и царевицата, те имат високо съдържание на въглехидрати.

2. Плодове

Pixabay

Плодовете са богати на витамини, минерали и фибри и са подходящи за засищане на желанието за сладко. Пресните плодове като ябълките, горските плодове, зелените банани, гроздето, сливите и прасковите са богати на фибри и не покачват нивото на кръвната захар.

3. Млечни продукти

Pixabay

Млечните продукти са богати на калций, от който се нуждае човек за поддържане на здрави зъби и кости. Препоръчително е да бъдат с ниско съдържание на мазнини и без подсладители. Пълномаслените млека е добре да се избягват, тъй като високият прием на наситени мазнини, открити в животинските мазнини, е свързан с инсулинова резистентност.

В случай на непоносимост към лактоза се препоръчва неподсладено алтернативно мляко като обогатено соево мляко или краве мляко без лактоза. Оризовото и бадемовото мляко също са алтернативни варианти за мляко, но имат много малко протеини и хранителна стойност.

4. Бобови култури

Pixabay

Бобовите храни са чудесен източник на фибри, които също съдържат комплексни въглехидрати и протеин. Те покачват нивото на кръвната захар бавно, което е добрият вариант за хората с инсулинова резистентност. Добри опции са черният, червеният и пинто бобът.

5. Риба

Pixabay

Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, които могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания, от които хората с диабет страдат често. Най-богатите на омега-3 риби са сьомгата, скумрията, херингата, сардините и рибата тон.

6. Полезни мазнини

Ядките и семената са добър източник на полезни ненаситени мазнини, богати са на магнезии, фибри и протеини. Тези мазнини забавят храносмилането и осигуряват есенциални мастни киселини. Те са ниски на въглехидрати, но висококалорични, затова трябва да се внимава с приема им. Авокадото и маслините също са добър източник на полезни за организма мазнини.

7. Месни продукти

Pixabay

Месните продукти са страхотен източник на протеин, но за хората с инсулинова резистентност е препоръчително да консумират такива ниски на мазнини. Пилешкото бяло месо без кожа и пуешкото месо са чудесен избор. Свинското, телешкото, агнешкото и говеждото също са добри, но месото трябва да е чисто.