0

У лица в София да носи името на геройски загиналия капитан Герхард Венгел предлагат няколко патриотични организации, които в събота се събират в градинката до баня „Мадара“, за да почетат безсмъртното му дело.

Младият капитан от „Луфтвафе“ загива при отбраната на столицата, бомбардирана от англо-американската авиация на 10 януари 1944 г.

На този ден бомбардировките са едни от най-мащабните, изсипали се над град София.

Тогава е извършено първото комбинирано дневно-нощно нападение. През деня 180 американски, а през нощта 80 британски бомбардировача сипят смърт върху столицата ни.

Най-страховити са Б-17 „Флайнг Фортес“ (Летящи крепости) и Б-24 „Либърейтър“ (Освободител). Охраняват ги изтребители П-38 „Лайтнинг“ (Светкавица) и „Спитфайър“ (Бенгалски огън).

Българската столица е атакувана от два американски бомбардировъчни полка Б-24 и Б-17 „Флаинг Фортес“ с около 220 бомбардировача и 110 изтребителя „Лайтнинг“. Включват се и още 37 Б-24.

Пример

Българските защитници и германските ни съюзници изправят срещу англо-американската агресия общо 73 самолета – 43 български от 6-и изтребителен полк и 30 немски.

Съотношението на силите е в полза на противника 1:20. Излитат от летищата във Враждебна, Божурище и Марино поле край Карлово. От софийските летища в боя влизат 23 френски изтребителя „Девоатин“ Д.520 и 16 немски „Месершмит Бф“ 109, известен с българското кодово име “Стрела”.

От Карлово пристига ято с четворка изтребители „Девоатин“, водени от кандидат-подофицер Тодор Розев. В защитата на София излита и германската ескадрила на „Луфтвафе“ с 30 изтребителя „Месершмит Бф“ 109, водени от своя командир кап. Герхард Венгел.

Младият немски капитан дава пример на останалите, хвърляйки се смело в боя. Успява да свали 3 тежки бомбардировача Б-24 „Либърейтър“, но в разгара на битката, в близост до Радомир, кап. Венгел пада убит.

В боя с англо-американските агресори от ПВО изстрелват 1958 снаряда. Заедно с кап. Вангел загива и подофицер Симеон Михайлов, чийто самолет се разбива край село Мало Бучино. Ранени са още 3-ма немски летци - оберлейтенант Роберт Мюлер, оберфелдфебел Калвайт, унтерофицер Холткьотер.

Атака

Карловският орляк на капитан Чудомир Топлодолски се врязва в армадата и за броени минути сваля още три П-38 „Лайтнинг“, а още осем американски тежки двумоторни изтребителя напускат района. Един от бомбардировачите е „прошит“ от точния огън на поручик Цвятко Загорски, отделя се от групата и се разбива в околностите на село Радибош, а девоатините от Божурище атакуват фронтално оттеглящите се американци.

Свалени са още три бомбардировача. Отвъдокеанските агресори са отблъснати и обръщат към базата си в Италия. В резултат на дневното нападение над София загиват 947 души и са ранени 710. Тежко ударени са 3731 сгради – разрушени 93 държавни и 3211 частни сгради и 427 са полуразрушени. Хвърлените бомби над София са общо 1784.

Във въздушния бой са свалени от българите 6 „летящи крепости“ и 5 изтребителя, немците свалят още 3 бомбардировача. През нощта София е атакувана от още 80 британски самолета и въпреки изстреляните 1310 снаряда от зенитната артилерия агресорът нанася тежки поражения на града ни. Жестоките въздушните удари на 10 януари силно разстройват обществения живот в столицата и над 300 000 жители се евакуират в околните села.

Героят

За героя кап. Герхард Венгел се знае малко, главно от неговата служебна биография. Той е роден на 14 януари 1915 година в град Кьонигсберг, който тогава се намира в Източна Прусия (днешния Калининград). Командир е на изтребителна ескадрила „Ледено море” (Eismeer) в Норвегия.

През ноември 1943 година групата на капитан Венгел е дислоцирана в Румъния, където трябва да защитава ключовите за Пакта петролни рафинерии в Плоещ.

Немският ас е предислоциран на 9 януари 1944 г. заедно със своята група от Румъния в София – на летище Враждебна, за да помогне в отбраната на столицата.

Капитанът е вдъхновен от подвига на българският ас кап. Димитър Списаревски, който на 20 декември 1943 г. прави първия въздушен таран, забивайки своя „Месершмит“ в противникова летяща крепост.

Списаревски е първият в историята на бойната ни авиация летец, извършил таран срещу вражески самолет. Смелостта му окрилява мнозина пилоти, включително и от противниковия лагер.