0

П ролетната умора се дължи на промяната в съотношението на светлата и тъмната част на денонощието и връзката им с хормоналния баланс. Отделянето на серотонин, един от т.нар. хормони на щастието, е свързано с дневната светлина. През зимата денят е по-кратък и в организма се отделя по-малко серотонин. За сметка на това мелатонинът, който регулира съня, се отделя при липса на светлина, затова и нивата му са по-високи през зимата. Резкият преход между сезоните не дава на тялото достатъчно време да се приспособи. Това може да доведе до неразположение и липса на енергия. Разбира се, състоянието е индивидуално и зависи от здравословното състояние на човека. Въпреки това има симптоми, които са характерни за много хора през това време на годината.

На първо място е отпадналост и липса на енергия. Пролетната умора сякаш спира притока на енергия и предизвиква постоянна сънливост. Сънят не ни е достатъчен, дори да не сме станали рано.

Сънливостта от своя страна ни прави разсеяни. Не успяваме да се концентрираме и допускаме грешки на работното си място. Пропускаме важни задачи, но не намираме сили да се съсредоточим и да разрешим проблемите. Комбинацията от умора и разсеяност рязко намалява работоспособността ни. Работните задачи обаче не стават по-малко. В резултат се чувстваме претоварени, дори задълженията и отговорностите ни да не са нараснали. Когато не успеем да покрием ангажиментите си, влизаме в порочен кръг на енергиен дефицит и натрупани задачи, който влошава и емоционалното ни състояние.

Тъмни кръгове

Пролетната умора си личи и по външния вид. Лицето ни е уморено и няма свеж вид. Появяват се тъмни кръгове под очите, дори да сме спали достатъчно. По бузите ни няма руменина и сме по-бледи от обичайното. При някои хора се появява дори косопад заради липсата на полезни вещества, които да подхранват косата.

Главоболие

Честото главоболие също е сред най-характерните симптоми на пролетна умора. То е свързано с усилията, които полагаме да се съсредоточим и да функционираме в нормалния си ежедневен ритъм. При това състояние обаче всяка задача изисква повече труд и ни изморява още повече. Тази илюзорна преумора предизвиква главоболие.

Раздразнение

Пролетната умора повлиява сериозно и на емоционалното състояние. Неспособността да се справим с обичайните си задачи ни прави лесно раздразнителни. Всеки допълнителен фактор, който ангажира вниманието ни, предизвиква напрежение и дори гняв. Цялостното ни настроение е лошо, а излъчването – неприветливо, дори да няма конкретен повод за това.

Мерки

Трябва да имаме предвид, че пролетната умора не е заболяване и не трябва да подхождаме към нея по този начин. Ако се отнасяме към организма си все едно е болен, единствено ще влошим ситуацията. Пролетната умора е временно състояние. Можем да предприемем конкретни мерки, които да облекчат симптомите и да ни помогнат по-бързо да се адаптираме към новия сезон. Най-важното е да не се опитваме съществено да променим начина си на живот. По този начин ще се подложим на още по-голям стрес. Вместо това трябва да наблегнем на дейностите, които ни карат да се чувстваме добре.

Спортът определено има огромен ефект върху пролетната умора. Той ни дава възможност да освободим натрупаното напрежение. Упражненията ни разсейват и ни дават усещане за цел, която да постигнем. Когато спортуваме, повишаваме тонуса си по най-естествения начин. Физическата активност подобрява кръвообращението, а то и притока на кислород. Това дава по-голяма енергия и ефективно бори пролетната умора.

Чист въздух

Дори най-леките упражнения помагат, когато ги правим навън на чист въздух. Причината е, че застоялият и мръсен въздух изисква повече усилия от страна на организма, което ни изтощава излишно.

Хранене

Здравословното хранене е ключово през пролетта, за да се справим с умората. Така можем да прочистим организма си. През зимата сме склонни на небрежност по отношение на качеството на храната. С наближаването на топлите сезони обаче организмът има нужда от презареждане. Плодовете и зеленчуците ще ни помогнат да изхвърлим токсините и да получим необходимата енергия. Добре е да наблегнем повече на зелените храни, отколкото на белите - ориз, брашно, бял хляб, картофи.

Симптом на пролетната умора е и ниското кръвно, което води до липса на тонус и ни прави нетрудоспособни. За целта вместо кафе изпийте чаша чай от розмарин с мед - ободрява много по-добре от кофеина. В 500 мл вряща вода се слага чаена лъжичка розмарин и се вари десетина минути. Подправката съдържа висока концентрация на цинеол - оксид, който ускорява циркулацията на кръвта. Това от своя страна води до намаляване на умората и тонизиране на организма.

Как да си набавим витамини?

Витамин A – хранителни източници на витамин А са спанакът, броколите, червените чушки, както и яйцата, телешкото, сьомгата

Витамин C – той се съдържа в цитрусите, кивито, броколите, червените и зелените чушки

Витамин Е – тук отново ни помагат броколите, зелените листни зеленчуци (спанак, лапад, коприва), както и доматите, лешниците, бадемите

Провитамин бета-каротин – той се намира в големи количества в оранжево-жълтите зеленчуци като тиквата, морковите, сладките картофи, както и в спанака, броколите, копривата

Витамин P (събирателно наименование за биофлавоноидите) – те обикновено вървят ръка за ръка с витамин C, можем да ги открием в цитрусите, червените чушки, кивито, зелената салата, боровинките, киселеца, малините, ябълките, магданоза, сливите, доматите, както и в зеления чай

Цинкът – той се съдържа в месото, черупчестите морски дарове, млечните продукти

Селенът – селен можем да открием в ядките, слънчогледовите семки, черупчестите мекотели (миди, охлюви, стриди), рибата, черния дроб, пшеницата, ориза, овеса

Желязото – то е много важно не само защото помага за неутрализирането на свободните радикали, а и поради това, че ни предпазва от анемична пролетна умора. Съдържа се в боба, лещата, водораслите, цитрусите, кивито, зеленолистните зеленчуци, зърнените храни, храните от животински произход.

Пролетната умора е индивидуално състояние. Може да продължи и три седмици.