0

Н ЛРС СЛРБ официално съобщава за промяна в нормата за отстрел на гургулица. Новият ловен сезон за мигриращ дивеч стартира при старите отстрелни норми за лов на гургулица, но само за първия излет от него – събота, 10 август.

В брой 68 на “Държавен вестник” от 13 август бе обнародвано изменението на нормата за отстрел в чл. 71, ал. 1, т. 2 от Правилника за прилагане на закона за лова и опазване на дивеча (ППЗЛОД).

С едноименното изменение, което влиза в сила в деня на неговото обнародване, дневната норма за отстрел на гургулица от един ловец се редуцира от 8 на 3 броя, а по линия на организирания ловен туризъм от 24 на 15 бр. Ловът на гургулица остава разрешен в събота и дните, обявени за официални празници, включително по линия на ОЛТ, съгласно чл. 69, ал. 3 от ППЗЛОД, изменен на 17.08.2021 г.  

Брюксел

Допълнителното редуциране на отстрелната норма се налага поради категоричната препоръка на Европейската комисия (ЕК) за мораториум върху лова на гургулица в държавите членки по Централно-Източния миграционен път през ловен сезон 2024. Препоръката е заявена на заседание на експертната група NADEG по Директивата за птиците и Директивата за местообитанията, проведено на 14.05.2024 г.

Веднага след обнародването на изменението по чл. 71 в „Държавен вестник“ ръководството на НЛРС-СЛРБ изпрати официално писмо до председателите на ловно-рибарските сдружения с детайлна информация относно въведената промяна, както и мотивите, довели до нея.

Недоумение

В много от дружинките в страната тази мярка буди недоумение главно поради това, че няма никаква аргументация, свързана с наличната в България популация гургулици. Затова българският ловец не е готов да приеме на юнашко доверие мнението на разни анонимни „експертни групи“ в ЕК, още повече като си припомня горчивия опит с корморана и дивата котка.

Очевидно по-високата степен на дисциплинираност и по-добрата възможност за контрол на ловците са причина подобни непопулярни мерки да удрят предимно тях – практически невъзможно е да се въздейства върху земеделските и горските предприятия и собственици, които стопроцентово са отговорни за съсипването на местообитанията и намаляването на популацията на гургулицата и не само.

Не е ли време точно зелените да престанат с максимализма си и в сътрудничество с ловците да изработят реални норми за отстрел, но преди това – реални мерки за защита на дивечовите популации от хищническото отношение към земята, водата и природата на България?