0

В предишния брой на „Златно време“ започнахме историята за една от легендите в професионалната борба – българският мюсюлманин Коджа Юсуф (с рождено име Исмаил Юсуф). Стигнахме до момента, в който Старият континент става тесен за него и решава да обиколи света и да разнесе навсякъде славата на Аллах.

В средата на 90-те години на XIX век заедно с мениджъра си Дублие заминава с параход за Америка, където е представен като „фаворита на султана“.

В продължение на 2-3 години той се среща с не един и двама от най-добрите световни шампиони по борба. На 26 март 1898 г. в престижната арена „Медисън Скуер Гардън“ Коджа Юсуф (Големия Юсуф) се изправя срещу действащия шампион в тежка категория немеца Ърнест Рьобер. В един момент от срещата Коджата успява да докопа противника си за краката и ръцете, вдига го над главата си и с все сила го запраща извън ринга. Дълго време немецът остава да лежи неподвижен на пода. Изплашена, че любимецът им е мъртъв, публиката нахлува на тепиха и се опитва да се саморазправи и да линчува победителя. За да не бъде пребит, се налага Коджа Юсуф да напусне сградата по най-бързия начин, тайно и през страничните входове.

Реванш

Месец по-късно промоутърите уреждат нова среща между двамата в друга зала, но и там публиката не позволява двубоят да продължи. С викове „Смърт на Юсуф“ те са готови отново да връхлетят на тепиха. Налага се мачът да бъде прекъснат по средата, без да бъде излъчен победител. По време на тригодишния си престой в Америка Коджа Юсуф два пъти побеждава и световния шампион Ейвън Луис в Чикаго. Като при това в едната от срещите побеждава съперника си със собствения му коронен номер, като започва да го души, докато той не се предава още в третата минута. Тази кратка среща не е по вкуса на заплатилите доста високи цени за билети американски зрители, които освиркват борците и започват да хвърлят по тях каквото им падне.

Съчетание

Според специалистите Коджа Юсуф е един от най-комплексните борци, тъй като познава и умело използва прийоми и хватки от три вида и стила борба: мазна, гръко-римска и кеч. В съчетания с ръста му от близо 190 см и теглото му от 140 кг. Коджата се оказва един действително непреодолим съперник. И в това се убеждава всеки, който се изправя срещу него на тепиха. Любимата му хватка е захващане на противника, вдигането високо във въздуха и затръшването му с всичка сила в земята. А след подобно затръшване някои от съперниците на Коджата остават инвалиди за цял живот.

След три години престой в Страната на неограничените възможности през пролетта на 1898 г. Коджа Юсуф решава да се върне обратно в родината и да се отдаде на заслужена почивка. На 21 май борецът се качва на френския параход „La Bourgogne“ и се отправя за Европа. На 4 юли в Атлантическия океан параходът с бореца се сблъсква с друг и започва да потъва. По време на евакуиране на пътниците при опита да се качи в една от лодките Коджа Юсуф пада във водата и потъва. Така нелепо завършва животът на една истинска легенда в историята на световната професионална борба.

Версия

Говори се, че причина за смъртта на Коджа Юсуф е и фактът, че той дълго време бил зает да тъпче в пояса си цялото злато, което носел със себе си. И когато накрая тръгнал да се катери по палубата на потъващия кораб, тежестта на пояса, в който имало най-малко 10 кила златни монети, го повлякла към дъното и удавила.

През 2011 г. в родното село на Коджа Юсуф, Хитрино, Шуменско, е издигнат паметник на бореца. Паметникът е открит по време на традиционния Турнир по мазни борби и на него присъства лично турският президент Абдулла Гюл. Освен паметника в селото има уреден и музеен кът, посветен на легендарния пехливанин.