0

З а тибетските тайни на дълголетието се носят легенди, а монасите отдавна са се превърнали в пример за правилен и здравословен начин на живот. Те прекарват по-голямата част от времето си в молитва и медитация. Почти невъзможно е да се разкрият техните тайни директно, защото живеят в затворени манастири и не говорят със светски хора. Но понякога пътниците успяват да останат в манастира като гости и да наблюдават начина им на живот.

Това, което наричаме тайните на здравето и дълголетието, е ежедневие за тибетските монаси. Те започват и завършват всеки ден с молитви, упражнения, работа, хранят се правилно и не се ядосват или ругаят. Лесно можем да добавим всички тези неща към обичайния си живот. Нека ги разгледаме по-отблизо.

Хранене

Тибетските монаси винаги следят диетата си: не преяждат, спазват правилото за разделно хранене, не смесват протеини и въглехидрати, ядат бавно и на малки порции. Освен това те не ядат месо и избират само растителни храни, както и масло, сирене, млечни продукти и яйца.

Основното правило е, че храната трябва да носи само насищане, тя не може да замести радостта или да натоварва тялото.

Ако искате да се придържате към правилата на монасите, тогава трябва да се откажете от кафето и чая. Те сами приготвят „еликсира на младостта“ по специална рецепта: Пригответе 100 г смес от брезови пъпки, лайка, жълт кантарион и безсмъртниче. Супена лъжица суха билкова смес се залива с половин литър вряла вода и се оставя да ври 20 минути. След това прецедете запарката, разтворете в нея чаена лъжичка натурален мед. След вечеря изпийте една чаша и не яжте и не пийте нищо друго до сутринта. Сутрин на празен стомах можете да изпиете още една чаша инфузия, но след това не яжте около два часа.

Тази напитка почиства тялото, подобрява състоянието на кожата, укрепва кръвоносните съдове, възстановява метаболизма и подмладява органите.

Гимнастика

Монасите правят много гимнастика и подобряват възможностите на тялото си. Правейки тибетския набор от упражнения всеки ден сутрин, ще се почувствате по-силни, по-енергични и по-млади..

Упражнение 1. Въртене около оста си

Застанете изправени, разперете ръцете си отстрани с дланите надолу. Започнете бавно да се въртите по посока на часовниковата стрелка, като постепенно ускорявате темпото. Започнете с три завъртания и с времето увеличете броя на изпълнението на това и други упражнения.

Упражнение 2. Повдигане на краката, докато лежите по гръб

Легнете на пода, поставете ръцете си покрай тялото с дланите надолу. Натиснете главата си към гърдите си и бавно повдигнете краката си вертикално нагоре, след това ги спуснете. След всяко повдигане на краката тялото трябва да се отпусне максимално.

Упражнение 3. Навеждане назад

Коленичете с разтворени стъпала и колене на ширината на раменете. Поставете ръцете си на задната част на бедрата и притиснете главата си към гърдите. В това положение на тялото се наведете с изправен гръб. Повторете упражнението 10 пъти.

Упражнение 4. Мост

Седнете на пода с изпънати крака пред вас. Поставете дланите си на пода и наклонете главата си към гърдите. Поемете дълго въздух и докато издишвате, наклонете главата си назад, поставете краката и дланите си на пода и повдигнете торса си успоредно на пода в позиция „мост“ за няколко секунди и се върнете в изходна позиция.

Упражнение 5. Триъгълник

Легнете по корем с акцент върху ръцете и пръстите на краката. Поставете краката си на ширината на раменете. Поемете дълбоко въздух и докато издишвате, извийте гърба си и повдигнете таза нагоре, така че тялото ви да започне да прилича на триъгълник. Върнете се в изходна позиция и повторете упражнението няколко пъти. В йогата тази позиция се нарича „куче с лицето надолу”, или Адхо мукха сванасана, и е една от най-често практикуваните асани в йога, която се използва в почти всички стилове – айенгар, ащанга, виняса, сатянанда, хатха йога и други. Тя е и част от популярния Слънчев поздрав (Суря намаскар).

Спокойствие

За тибетските монаси е важно не само да укрепват тялото си, но и да поддържат в ред всичките си мисли и чувства. В крайна сметка основните причини за нашите заболявания са нервното напрежение и стресът. Ето защо е важно да можете да се изключите от външния свят, да се отървете от належащите проблеми и да си починете правилно. Медитацията и четенето на мантри помагат за това.

Правилни мисли

Според тибетските канони няма нито вчера, нито утре. Има само сега. Затова е важно да се научите да улавяте момента, да извършвате всяко действие съзнателно, с чиста съвест и добри мисли.

Опитайте се да развиете интуицията си и да се вслушате във вътрешния си глас. Много е важно да правите каквото ви подскаже сърцето ви. И помнете, че старостта не идва с възрастта, а с натрупването на негативни мисли и лоши емоции във вас, следователно освобождавайки се от тях завинаги, вие ще подмладите тялото си.

Настроение

Нашето поведение е отражение на самите нас и нашата реакция към света около нас. Много е важно да живеем в хармония с природата, хората и себе си.

За да направите това, монасите съветват да наблюдавате речта си, да избягвате лоши дела и действия, да поддържате дневен режим: да ставате навреме и да си лягате навреме, да развивате талантите си и да се грижите за външния си вид.

Следвайки тези прости правила на живот, по които живеят тибетските монаси, вие ще можете да намерите сили да подобрите здравето си и да научите тайните на дълголетието.

Тактика

  1. Занимавайте се със себепознание и самоусъвършенстване.
  2. Докато забавяте темпото, внимателно наблюдавайте света и вътрешното си състояние.
  3. Живейте тук и сега.
  4. Яжте правилно.
  5. Занимавайте се с физическа активност.
  6. Носете добротата в себе си.
  7. Медитирайте.