0

А ко морското свинче или хамстерът не са вариант за ваш домашен любимец, ето още няколко възможности, между които можете да избирате.

1. Канарче

Домашните канарчета се отличават с разнообразие от цветове, форми, размери и дори гласове. Най-често най-меката и мелодична песен е при мъжките. Те са в състояние да копират пеенето на други птици и дори да запомнят прости композиции. Можете да си купите канарче в почти всеки магазин за домашни любимци и на достъпна цена. За разлика от папагалите, те не се нуждаят от постоянна комуникация - те се чувстват комфортно без хора и други птици. Канарчетата са неизискващи в грижите и рядко се разболяват. Основното нещо е да им осигурите възможност да летят. Това ще изисква просторна клетка и топло място без течение и пряко слънце. Те също трябва винаги да имат на разположение вода и прясна смес от семена. Тогава канарчето ще може да живее повече от десет години. Ако закупите клетка с изваждащо се дъно, процесът на почистване ще стане няколко пъти по-лесен.

2. Вълнисти папагали

Всеки ще се съгласи, че е много мило, когато вълнистите папагалчета се целуват клюн в клюн или се пощят. Те изглеждат самодостатъчни. Но отглеждането им не е чак толкова лесно. Те често гризат тапетите и гръбчетата на книгите, акат по полилея и завесите и пречат на съня сутрин. Освен това цапат много, ако на клетката няма т.нар. гащи, които пречат на птичките да ръсят семена по пода, докато се опитват да си хапват сладко. Боклукът е ежедневен. Освен това папагалчетата са шумни птици. Те чуруликат силно, особено в отговор на резки звуци. Ако обичате тишината, определено не трябва да си взимате такива птички. Освен това вълнистите папагалчета са социални птици. Те се нуждаят от вниманието на собственика си. Без комуникация те са тъжни и бързо се развихрят, спират да седят на ръцете си, да кълват. Препоръчително е първо да вземете мъжко пиле. Обикновено са по-малко агресивни от женските и по-лесно се опитомяват и научават да говорят. Ако искате да вземете няколко птици наведнъж, можете да изберете женска и мъжка или две мъжки. Две момичета може да не се разбират в една клетка. При избора на птица е важно да се оцени общото й състояние. Пилето трябва да е активно, да не е срамежливо и да има спретнато оперение.

3. Таралеж

Таралежите не изискват много внимание, те са щастливи да се срещнат със собственика и почти не причиняват алергии. Вярно е, че всичко това се отнася само за декоративните породи гризачи. Най-популярни са африканските малки таралежи. Но дивите животни в градските апартаменти бързо умират. Можете да си купите таралеж, адаптиран към домашния живот от магазин за домашни любимци. Това са самодостатъчни домашни любимци, които не се нуждаят от компания. По-добре е да ги отглеждате поединично: дори битките между женските не са необичайни. Декоративен таралеж може да живее в апартамент почти толкова свободно, колкото котка или куче. Любопитството му обаче често създава много проблеми на собствениците. В допълнение ритъмът на живот на таралежите невинаги съвпада с човешкия. Докато спите, животното се движи активно и издава шум. Ето защо е по-добре от самото начало да закупите просторен пластмасов контейнер за него, многоетажна клетка или малка волиера. Грижата за животните се свежда до две хранения на ден, седмично почистване на къщата и месечно къпане. В храненето таралежите са непретенциозни: диетата им може да включва месо, черен дроб, извара, яйца, риба, мляко и пресни ябълки.

4. Леопардов гекон

В света има около 2 хиляди гекона, но не всички от тях са подходящи за живот в плен. За домашен любимец най-често се избира леопардовият гекон. Този тропически гущер е безопасен, непретенциозен и бързо свиква с човек. Достатъчно е възрастният екземпляр да се храни два пъти седмично, а малките - веднъж на ден. Пригответе се да поглезите животното с щурци, мухи и малки паяци. В стъклен или пластмасов терариум геконът може да живее над 10 години. В същото време е важно предварително да се погрижите за флуоресцентни лампи, специални нагреватели, пречистватели и овлажнители на въздуха. Живи растения, клони и камъчета ще ви помогнат да пресъздадете естествената среда за гущера. И за да му е удобно през периода на линеене, поставете малка вана с вода в терариума.

5. Ферма за мравки

Колонията на мравките ще си върши работата без изобщо да мисли къде се намирате. Те не се нуждаят от контакт с хора, ветеринарни грижи или специално хранене. Насекомите ядат почти всичко: семена, хляб, месо, зеленчуци и плодове. Достатъчно е да ги храните само веднъж седмично. Със същата честота трябва да се добавят няколко капки вода към домашния мравуняк. Това ще помогне на насекомите да не се дехидратират. Недостатъкът на домашните любимци е, че не могат да бъдат пипани. От друга страна е много интересно да се проследи животът на мравките. Ден след ден те изграждат тунели, отглеждат ларви и събират храна. Днес в магазините можете да намерите както компактни формикарии, така и големи модели, които приличат на аквариуми. Основното правило за отглеждане на мравки е да не се смесват различни видове насекоми и да се уверите, че фермата винаги е плътно затворена.