0

П овишен сърдечен ритъм, учестено дишане, изпотяване, главоболие и стомашни болки - много хора се будят така сутрин. Видимо няма причина, но ако това продължава от седмици, може би не е безобидно. Ето какво смятат експертите по въпроса.

Като цяло е нормално да започнете сутринта с безпокойство, обяснява лицензираният образователен психолог и поведенчески специалист Рина Б. Пател в статия на Huffpost. Важна презентация, интервю за работа, среща с нов партньор, конфликт със съседи или лоша оценка на детето - поводите за тревожност може да са свързани с всякаква ситуация. Но ако всяка ваша сутрин започва с това чувство, струва си да разберете причините.

Кортизол

Нивото на кортизол в кръвта е по-високо сутрин и това е нормално. Кортизолът се инжектира в кръвния поток, за да ни помогне да се събудим, но също така може да ни накара да се чувстваме тревожни. Това се случва, когато сутрешното покачване на кортизола се наслагва върху общото състояние на стрес или претоварване. В този случай нивото на кортизол в кръвта вече е високо и сутрешното покачване създава прекомерен пик, казва експертът по проблеми със съня Алекс Дмитриу.

Режим

Понеделник сутрин е най-доброто време за пика на сърдечно-съдовите заболявания. Остра реакция на опасност, "борба или бягство", която кара сърцето ни да бие по-бързо - това обикновено освобождава тялото по време на сън. Но ако нивото на фоновия стрес излезе извън мащаба и всеки ден се превръща в нов източник на безпокойство, тогава сънят не дава дългоочакваната почивка. И тогава сутрешният будилник може да провокира истинска паникатака и дори да предизвика инфаркт, което не е никак необичайно.

Разстройство

Клиничният психолог Линдън Дж. Агияр обяснява, че състоянията на психичното здраве могат да определят кога се чувствате тревожни. Социалната тревожност и обсесивно-компулсивното разстройство могат да причинят сутрешна тревожност, докато генерализираното тревожно разстройство или посттравматичното стресово разстройство могат да причинят вечерна тревожност. Пациент, който се бори със зависимостта, ще почувства изключително безпокойство през часовете, които е отделил за зависимостта си. Но, разбира се, в тези случаи никой не препоръчва да се занимавате със самодиагностика - за точна диагноза е по-добре да се свържете с психиатър.

Детайли

Всеки знае израза „Дяволът е в детайлите“. В допълнение към тези специфични причини повод за сутрешната тревожност могат да бъдат: ярки сънища, натрапчиви кошмари, симптоми на посттравматично стресово разстройство, житейски графици и ситуации, в които нивата на стрес като цяло излизат извън мащаба. Лош сън, лоша храна, неспособност да се справите със стреса - и вашите сутрини се превръщат в кошмар.

Съвети за справяне с проблема

Водете дневник, за да следите преживяванията си. Запишете предизвикателства, успехи и междуличностни взаимодействия, които предизвикват силни чувства. Това ще помогне да се проследят моделите в появата на сутрешна тревожност.

Опитайте диафрагмено дишане. Вдишайте дълбоко през носа, задръжте дъха си за четири секунди и издишайте през устата с леко разтворени устни.

Водете спокоен начин на живот. Препоръчват се занимания с йога. Включете спорта в ежедневието си и най-добре да е на открито.

Следвайте рутината. Лягайте си по едно и също време. Изключете телефона и телевизора половин час преди лягане.