0

П ролетта е красива и я чакаме с нетърпение. Само че тя идва и с някои неприятности. Цъфтящите дървета, някои цветя, та дори и тревата могат да докарат дискомфорт при определени хора. Обикновено виновникът за това е цветният прашец.

Симптомите, които сигнализират за началото на такава алергия, са възпалени или влажни очи, хрема или запушен нос, подути синуси, кихане, драскащо гърло, кашлица, дори сърбеж в устата, носа и гърлото.
По-рядко срещаните симптоми могат да бъдат резултат и от синусовото налягане, причинено от сенна хрема. Те включват:

• синусово главоболие
• болки в лицето
• болки в ушите
• загуба или намаляване на обонянието

Тези оплаквания си имат причина. Тя се дължи на факта, че когато настъпва пролетта, растенията и дърветата отделят прашец във въздуха. Някои видове гъби също произвеждат спори на мухъл. Ако сте алергични към някое от тези вещества, имунната система ще се опита да се справи с тях.
Пролетните алергии всъщност могат да започнат още през февруари в по-топлите части на страната и могат да продължат до лятото. Появата на симптомите се дължи на вещество, наречено хистамин. Тяхната тежест обаче се определя от специфичните растения, дървета и цветя.

Време

Времето също играе своята роля. В топлите и сухи дни има най-голям брой полени, особено сутрин. Вятърът може да влоши симптомите, тъй като цветният прашец е въздушен. Дните, които са дъждовни и влажни, имат по-нисък брой полени от слънчевите. Изменението на климата пък може да засили алергични реакции. Също така парниковите газове, свързани с глобалното затопляне, насърчават по-енергичния растеж на растенията и следователно увеличават производството на цветен прашец.

Диагностициране

Лекарят може да извърши няколко теста за диагностициране на пролетна алергия, включително:
• Тест с убождане на кожата: лекарят поставя малко количество алерген върху кожата, за да види дали има някаква реакция. Резултатите отнемат около 10–20 минути.
• Интрадермален тест: Това обикновено е по-болезнено от тест за убождане. Лекар инжектира малко количество алерген под кожата, за да провери дали има реакция.
• Кръвен тест: При този тест се взима кръвна проба и се изпраща в лаборатория. Лабораторният техник ще добави алерген към пробата, за да види дали броят на произведените антитела се увеличава.

Лечение

Най-добре е да започнете да приемате лекарства като перорален антихистамин още преди да започнат симптомите. Това ще помогне на имунната ви система да спре да отделя хистамин. Дръжте прозореца затворен, за да се предотврати навлизането на прашец вътре. Сменяйте спалното бельо и мийте подовете често. Много е важно да поставите пречиствател за въздух. Той ще помогне да премахне праха и алергени от домашни любимци, ако имате такива.

Алтернатива

Някои алтернативни средства също могат да ви бъдат от полза. Има различни видове спрейове за нос. Те намаляват задръстванията, подуването и сърбежа. Осигуряват временно облекчение и често се налага да се използват няколко пъти на ден. Капките за очи също намаляват зачервяването и сърбежа. Някои включват в състава си антихистамини.

Органичен, непреработен мед и пчелен прашец

Непреработеният мед съдържа малки количества алергичен прашец, отложен там от цветя, опрашени от пчели. Това действа върху симптомите на алергия. Смята се, че пчелният прашец действа по същия начин и има подобен ефект.

Витамин С

Според проучвания интравенозната употреба на витамин С е ефективна за намаляване на производството на хистамин и някои симптоми на алергия. Пероралната употреба има подобен ефект.

Листа от коприва

Листата от коприва имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Листата от коприва могат да бъде полезни за намаляване на симптоми като задръстване на синусите, подуване и хрема. Можете да ги приемате под формата на чай или капсули.

Лекарска помощ

Ако алергията пречи на качеството на живот и е свързана с хронична кашлица, пристъпи на астма, главоболие или инфекции на синусите, задължително посетете лекар специалист. Той ще ви назначи необходимия тест. Ако лекарствата без рецепта или домашни церове не са били ефективни, докторът може да препоръча други видове лечение, като имунотерапия с алергени.