0

В или Кожухарова, известна с прозвището си Жената каучук, отпразнува рождения си ден на 5 юли в Слънчев бряг със снаха си и двамата си по-малки внуци близнаци. 

Тя била поканена от свои приятели, собственици на хотела, в апартамент 400 кв. м, с голяма тераса и гледка към брега на морето за цяла седмица. Вили не пропусна да отбележи, че тази почивка е най-големият подарък, който е получила за рождения си ден. А внуците й подарили „шапка, бански, ей такива работи“. „На мен, общо взето, нищо не ми трябва“, сподели скромно пред „Телеграф“ пластичната дама. Самия рожден ден, честван в хотела, си изкарала чудесно. „Направихме торта. Питиета ни донесоха от бара и така. Купон”, добави тя.

Паралел

А близнаците, вече не толкова малки – на 14 години, се отделили от Вили (тя не обича да се обръщат към нея с „бабо“) и отишли на различни участия на попфолк изпълнители в дискотеките в летния курорт. Кожухарова призна, че сега в повечето случаи се слуша чалга и това е. С лека горчивина в гласа сподели, че когато видяла вариетето, на чиято сцена играла като млада, и разрухата, на която е обречено, се разплакала. В момента там няма нито програма, нито артисти. Въпреки всичко „морето си е море“, а Българското Черноморие си остава любима нейна дестинация за почивка.

Тя направи паралел между приятния бриз там и страхотната жега в крайдунавския град Видин, в който израснала, и си припомни детските години, в които плажувала на Баба Видините кули. Там тя завършила основното и средното си образование, а след това се преместила в София, за да се запише във ВИФ. По стечение на обстоятелствата прекъснала следването си, защото излязла в майчинство, и се върнала в северозападния град, за да преподава физкултура в местни училища. По-късно заминала отново за столицата и продължила висшето си образование.

Номер

Относно своята безпрецедентна гъвкавост тя разказа, че още учителката й по физическо възпитание забелязала таланта й и решила да й спретне някакво номерче в един от училищните концерти. Неочаквано за всички предизвикала жесток фурор. Дори един човек отишъл при родителите й и ги посъветвал да я заведат в София и да й намерят треньор, за да не похаби дарбата си. Уви, те държали тя да стане учителка и не се вълнували от надареността й. А щом дипломата й за каучук-акробатика, която изкарала, се озовала в ръцете на майка й, тя възкликнала разочаровано: „Как може! Уж учителка...“.

Вили вметна, че въпреки че била изпълнила желанието на майка си и баща си да тръгне по учителския път, не им било приятно. И видиш ли, когато майка й отишла да я гледа на едно от шоутата й във вариетето в Слънчев бряг, се смаяла от аплодисментите и любовта на публиката към дъщеря й.

Кралица на красотата

За разлика от повечето артисти в сферата на каучук изкуството, които започват обучението си на 12-13-годишна възраст, Бриджитката (прякор, даден й заради приликата с френската актриса Бриджит Бардо) се заловила по-професионално с него чак на 24. Но това не я отказало, а напротив. За колегите си каза, че „рано или късно ще спрат, защото нямат тази гъвкавост по природа. Като станат на 30-35 години, мисля, че дотам ще им е каучукът“.

А за себе си увери: „Аз съм родена така. По природа съм гъвкава. И това ме улеснява, защото за мен е било удоволствие. Никога не съм изпитвала болка по време на работа. Така че за мен е било удоволствие да работя“. Но не отрече, че професията е много тежка и че се работи доста кратко. Освен акробатиката Вили се занимавала и с конкурси по красота. Спечелила 18 пъти титлата „Кралица на красотата“ със своето обаяние и неустоим чар. Голямата награда на конкурса „Мис Черно море“ също не й убягнала. „Те не бяха такива конкурси, каквито са сега. Бяха по-естествени. Сега ги оценяват разни бизнесмени, кебапчеджии, ресторантьори. Който има пари. Докато някога имаше лекар, имаше скулптор, който има понятие от хармонична фигура“, осъжда днешните конкурси вариететната артистка.

„И като гледам, дават корони, после ги отнемат. Не знам какво означава това. Малко фалшива работа. Нагласена според мен“, упрекна ги тя.

Цирк

За малко участвала и в трупата на Видинския драматичен театър, където се запознала с режисьора Хачо Бояджиев. Танцувала с балета, но и се въплъщавала в различни роли, например в постановките „Птиците умират сами“, „Последният шанс“ и др. Заедно с трупата гастролирала на различни сцени в по-големите градове из цялата страна след премиерите във Видин.

Тя играла и в Софийския държавен цирк (според нея умишлено запален през 1983 г.). Там я завел художникът Жельо Желев, за да я представи пред директора на цирка Касамаков, който се стъписал от нейния талант и факта, че никога не се е занимавала професионално с изкуството на каучука. Тя му показала това, което била гледала някога в цирка, без да знае само как се казват елементите. Слисан, Касамаков заявил, че „самите каучуци завършват с този елемент“, а Мис Кобрита (друг неин артистичен псевдоним) била същевременно неопитна, но толкова надарена.

Късмет

Въпреки успеха на българската сцена участията й в чужбина не липсвали, даже преобладавали. Изпълнявала соловите си номера на най-големите и пищни европейски сцени – Фридрихщат Палас в Берлин, във Виена, Брюксел, Швейцария. Участвала и на площада в Майорка, където имало програма от 3 континента – Европа, Азия и Австралия. Грандиозно шоу с всякакви артисти. Неслучайно я забелязали един канадец и един германец, които й предложили да обикаля света със собствено шоу с 5-годишен договор, гарантиращ й звездна кариера и милиони в сметката. От София концерт обаче не я пуснали никъде.

„За съжаление такива бяха правилата. Комунистически строй. Къде ще ме пуснат да стана милионерка?!“ Именно комунистическата конюнктура попречила на световния й успех. Жената каучук отбеляза, че за вариетето на Слънчев бряг са я връщали от чужбина с правителствен самолет на БКП. В крайна сметка „птичето каца веднъж на рамото“, констатира с тъга за пропуснатия си шанс Вили. Но съпоставяйки развитието на сценичното изкуство преди прехода и сега, тя заключи: „За всички артисти имаше работа, а сега няма. Нещата бяха коренно различни, но пък имаше и много места, където да играят“. В момента всичко е закрито, а сценичните изяви от подобен характер са сведени до минимум. „Аз знам само едно, че ако трябва да започна отначало, ще започна със същото. Само че сигурно навън повече ще работя, защото някога се работеше и тук, в България“, отсече Кожухарова.

Гинес

На 50 години тя кандидатствала за рекордите на Гинес с коронния си номер – побира се в стъклена кутия с размери 49-49-44 см с обувки на висок ток. А ръстът й е 170 см. От ръководството й отговорили, че е прекалено млада за чупенето на този рекорд. Оказало се, че няма значение дали си акробат, цирков, театрален или филмов артист. Всички влизат под общ знаменател.

„Едно е словесно да работиш, друго е да работиш с тялото. То се похабява. А за тях е все едно, няма значение. Певец, актьор, акробат – това е за тях артист. Така че няма как да вляза. Трябва да стана на 100 и кусур години“, допълни Вили за абсурда в регламента. След като Жената каучук преустановила активната си кариера и се завърнала в България за постоянно през 2000 г., основала школа за каучук акробатика тук и започнала да дава частни уроци по гимнастика. „Ученикът ми, който е каучук-артист, завърши оперно пеене и дори в момента е в Америка на бригада. И не знам даже дали ще се върне“, спомена тя за един от своите възпитаници от школата, участвал като дубльор в два американски филма.

„Защото гледам и моите ученици. Не са вече толкова гъвкави, колкото бяха в началото. Когато човек има природни заложби, изкарва по-дълго, но когато няма природни заложби, а я е придобил с труд, е доста трудно да се поддържа гъвкавост“, не скри Мис Кобрита.

Без духа човек е свършил

Независимо от тежките операции (наследство от дългите години труд и тежките тренировки), през които преминава, духът я поддържа жизнена и до днес. „Е, то без духа човек е свършил“, разкри разковничето за своята виталност Вили. За щастие Министерството на културата и гилдията на артистите не подминават с лека ръка дарбата й и успехите й у нас и навън. През 2021 г. получава „Икар“ за постижения в областта на каучук-акробатиката, а през 2022 г. – сребърния аналог на „Златен век“ за вариететно актьорско майсторство. „Просто съм оценена предостатъчно“, благодари на държавата за отношението към нея.

На „ти“ с интернет

Днес Вили Кожухарова води спокоен начин на живот. Не се е връщала във Видин, откакто си продала къщата там. „Все си мислех да отида малко да поплувам в Дунава. Да си го припомня“, каза тя. Все пак спортният дух винаги остава жив. Но „разнообразява релефа на мозъка си“, както се изрази сама, служейки си със средствата на съвременните технологии и потребявайки необятното изобилие от информация в интернет. „Нищо че съм възрастна, но съм много на „ти“ с интернета“, закачливо подхвърли Жената каучук. И така Вили Кожухарова не заменя за нищо пътя, по който избрала да тръгне в началото, и се радва, че никога не е изневерила на вътрешния си усет за успеха в каучук-жанра, предопределил живота й. Живот, посветен на сцената.