0

Х рамовете на различните религии често трудно могат да бъдат различени като архитектура един от друг. Но никой няма да сбърка църква, джамия или синагога благодарение на издигащите се над пoкривите им символи, указващи съответната вяра. С тяхното утвърждаване са свързани прелюбопитни предания и легенди, вплетени в исторически събития.

Моисей

В наши дни около 2,4 млрд. християни се кланят на кръста. За този знак се говори още в Стария завет. По време на бягството на евреите от Египет Моисей осенил кръстообразно с жезъла си Червено море. Тогава водите се отдръпнали и евреите минали по суша. Наследникът му Иисус Навин изобразил кръста с ръцете си и заповядал на Слънцето да спре своя ход. Така се стига до Новия завет и Христос, Който чрез кръстната Си смърт на Голгота изкупил човешките грехове. Кръстното знамение било утвърдено от император Константин Велики. Според преданието преди решителната битка със съперника си Максенциий на небето се появил кръст с надпис: „под този знак ще победиш“. Константин заповядал да се изпишат на бойните знамена кръстове и наистина спечелил битката.

Султан Мехмед II

Към момента около 1,8 млрд. мюсюлмани по света се кланят на ислямския полумесец. В него Луната се намира в първа или трета фаза в комбинация със звезда. Съществува легенда, според която османският султан Мохамед II, подготвяйки се за превземането на Константинопол през 1453 г., видял в нощното небе обърнат полумесец със звезда до него. Султанът смята това видение за добра поличба. И наистина превзема града. Полумесецът обаче е приет официално за такъв едва през миналия век. Основания за това са намерени в Корана, Сура 2, стих 189:“, Питат те за новолунието. Кажи им: “То е „мерило за времето”, т.е. чрез него хората се ориентират във времето и за настъпването на сезона за поклонението хадж.“ Днес полумесецът присъства в знамената на много мюсюлмански държави. В тях той е заместил кръста като символ на организацията „Червен кръст“.

Щит или печат

Първата монотеистична религия в света – юдаизмът, в момента се изповядва от 14,7 млн. души. Всеки я свързва с шестолъчната Давидова звезда (или Щитът на Давид), която е изобразена и на знамето на държавата Израел. Символът се утвърждава и като знак на еврейската идентичност от средата на XIX век. Съществуват много легенди за произхода и значението на звездата. Една от тях твърди, че войниците на цар Давид носели щитове с тази форма. Според друга печатът на цар Соломон е имал такава форма. Експерти обаче изтъкват, че не звездата на Давид, а седемсвещника, наричан менора, е истинският древен символ на юдаизма. Смята се, че първата известна менора е направена при бягството на евреите от Египет. От тогава това е главният ритуален предмет при богослуженията.

Будистите тачат Колелото на Дхарма

Дхармачакра („Колелото на Дхарма“ или „Колелото на закона“) е най-ранният възприет символ от будизма. Подобен символ е също използван и в джайнизма и индуизма. Той указва пътя на просветление на Буда; това, че животът е кръговрат между смърт и две прераждания, в което вярват хората от Изтока.

Колелото може да бъде във всякакъв цвят, въпреки че най-често е златен. В него присъства и идеята за Ин и Ян, мъжко и женско начало (енергия), мрак и светлина, добро и зло, топло-студено и т .н.