0

Ч айките са в градовете, по нивите, на плажовете. Хората сме свикнали да ги виждаме навсякъде около нас, а не знаем почти никакви факти за тях. Този властелин на морето през последните години се пресели и завзе покривите и на столичните квартали. 

Брой

В последните години броят на гнездящите двойки в София се увеличава, създавайки приятна морска атмосфера. В България се срещат над 10 вида чайки. От тях жълтокраката чайка или гларусът, както я наричат хората, е най-широкоразпространена. Названието гларус най-вероятно произхожда от латинското родово име на вида Larus.

Друго объркване е оперението на младите птици, което е кафяво. Младите екземпляри са пъстри, с преобладаващи кафяви тонове, докато окраската на възрастните е преобладаващо бяло. Чувал съм коментари, че кафявото е гларус, а бялото е чайка. Чайките са типичен синантропен вид. Успехът им като вид се дължи на тяхната адаптивност и това, че са опортюнисти и се хранят както с риба, дребни бозайници, насекоми, така и с хранителни отпадъци, които са в изобилие в нашите големи градове и наоколо. 

Условия

Сградите предоставят отлични условия за гнездене, които имитират естествените условия за размножаване, по-труднодостъпни скали и острови. Едни от последните естествени гнездилища на средиземноморската жълтокрака чайка, които са се запазили и днес, са островите Свети Иван, Свети Петър и Свети Тома. През последните години в Бургас напрежението към чайките нарасна, зачестиха оплакванията от граждани за атаки върху дюнери, банички и други закуски, които биват отмъкнати от ръцете на хората.

Кофите за боклук, които са един от източниците за храна на адаптивните и интелигентни гларуси, бяха заменени с нов модел контейнери с капак, което остави някои от птиците гладни. Отделни индивиди, които са свикнали да се хранят от кофите, бързо се адаптират към друг, лесен начин за препитание. Гларусите са част от екосистемата на града, няма проучване или доказателства за свръхпопулация, което се коментира последните години. Човечеството открай време ненавижда и се бори с видове животни, които се адаптират към нашия бетонен, сив свят. Избиването на чайките, унищожаването на техните гнезда, яйца и малки е незаконно и нехуманно. 

*Текст: Д-р Йоан Славчев