0

Е сента е сезон, в който много хронични заболявания напомнят за себе си. Причината е, че хормонът мелатонин, който контролира съня, регулира и секрецията на стомашния сок. А през това време той е значително понижен в организма. 

Също така застудяването причинява рязко свиване на кръвоносните съдове, спазми, при които органите не получават достатъчно хранителни вещества чрез кръвта. Нарушава се секрецията на стомашен сок. За какво всъщност трябва да внимаваме?

На първо място трябва да избягваме нередовното хранене – забравете за преяждането вечер, което се редува с гладуване и жажда през деня, за хапването набързо на нещо сладко или мазно, прибързаното тъпчене с недосдъвкана, прекалено студена или прекалено гореща храна. 

Честата употреба на алкохол също вреди– това дразни стомашната лигавица и причинява т.нар. повърхностен гастрит, като постепенно той преминава в хроничен.

Гастритът всъщност може да възникне внезапно (остро) или постепенно (хронично), да бъде засегната част или цялата стомашна лигавица. Възможно е някои хора с гастрит да нямат никакви симптоми, но както острият, така и хроничният гастрит могат да причинят коремна болка, гадене, повръщане, а понякога и повдигане, подуване на корема, загуба на апетит и лошо храносмилане. 

Обикновено заболяването се диагностицира след извършване на ендоскопия (биопсия на стомашната лигавица) и наблюдение на признаци на възпаление - включително увеличение на белите кръвни клетки, наречени левкоцити, зачервяване, подуване, кървене или малки отвори в повърхностната лигавица. 

Какво да направим, ако гастритът ни по тези или някакви други причини изведнъж се обади?

Пристъп

При внезапен пристъп легнете настрана и сгънете крака в коленете, като ги повдигнете към корема. Полежете в тази поза 15-20 минути – това ще позволи на мускулите да се отпуснат и острият спазъм да отмине. Ако болката не преминава, може да посмучете парче лед или лимоново резенче и бавно на глътки да изпиете 1/3 чаша хладка вода с 2-3 капки оцет.
Ако и преди сте имали пристъпи на гастрит, постарайте се да ги предотвратите – внимавайте с храненето. Редовно яжте кисело мляко, домати, моркови, тиква и броколи, карфиол – но изключете цвеклото, фасула и граха. Пийте компоти и избягвайте плодове и сокове от рода на боровинки и портокали. Забравете за захарта и сладката, вземайте си мед, нетлъстото месо и риба не пържете, а яжте варени или печени. Много помагат кашите, особено овесената. 

Експериментирайте, за да видите дали консумацията на пикантни храни влошава симптомите на гастрит. Важно е да проследите симптомите си, за да разберете по-добре как ви влияят обичайните за гастрит храни – включително алкохол, кофеин, домати, чай, цитрусови плодове, млечни продукти, мента и черен/червен пипер. 

Видове 

Специалистите различават няколко вида гастрит:

Хроничен гастрит - той се развива постепенно и причинява дългосрочни усложнения. Някои хора не изпитват забележими симптоми в продължение на много години, докато не развият други проблеми поради възпаление. Хроничният гастрит води до изтъняване на стомашната лигавица и постепенно увеличаване на възпалителните клетки.
Остър гастрит - той се появява внезапно и продължава за по-кратки периоди от време, но може да причини тежки симптоми по време на активен епизод. Симптомите могат да идват и да си отиват в зависимост от различни фактори на начина на живот, които влияят на храносмилателната система .
Атрофичният гастрит - той е форма на хроничен гастрит, който причинява постепенна загуба на стомашни жлезисти клетки, които се заменят с чревна и фиброзна тъкан. Тъй като стомашната лигавица се променя, рискът от малабсорбция/дефицит на хранителни вещества и реакции на автоимунно разстройство се увеличава. Пациентите с хроничен атрофичен гастрит често имат ниско производство на стомашна киселина.