0

Е сента вече чука на вратата и е време да помислим за подсилване на имунитета си. Така в сезона на вирусите и настинките ще си спестим доста неприятности. Това включва повече разходки на открито, спорт, консумиране на по-леки меса, по-малко въглехидрати. Добре е да обогатим менюто си с билки, както и да похапваме повече мед, лук, чесън и джинджифил. Здравословното хранене е ключът към здравето. Затова е добре да спазваме някои принципи.

Ето кои храни могат да си ни помощници в битката с вирусите.

Зеленчуци

Те са от първостепенно значение за имунитета. Особено сурови. Консумирайте ярко оцветени зеленчуци - особено в цветовете на светофара. Зелените, оранжевите, червените и жълтите зеленчуци са богати на каротеноиди като бета-каротин. Това са антиоксиданти, които помагат на имунната система да се поддържа във форма.

Плодове

Плодовете са богати на витамин C, който е от първостепенно значение за организма ни. За него се смята, че може да предотврати много заболявания, а също така и стимулира имунната система. По-тъмните плодове съдържат големи количества биофлавоноиди, които могат да действат като антиоксиданти, атакуващи свободните радикали.

Ядки

Ядките са богати на антиоксиданти и витамини, както и на цинк. Редовната консумация на бадеми, орехи, кашу, шам фъстък и други може да намали риска от проявата на хронично заболяване, както и на други видове инфекции. Но имайте предвид, че ядките трябва да са сурови, в никакъв случай осолени.

Ехинацея

Чудесна билка, която може да приемате под формата на топла напитка или пък като съставка в много хомеопатични продукти. Ехинацеята стимулира имунната система и подпомага увеличаването на други имунни съединения.

Чесън

Чесънът се бори с инфекции и бактерии. Има антивирусни и антибактериални свойства, подпомага белите кръвни клетки. Богат е на антиоксиданти и тъй като можем да го консумираме целогодишно, добре е по-често да го слагаме на трапезата си.

Пробиотици

Около 70% от нашия имунитет зависи от червата. Запазването на здрава храносмилателна система е много важно, когато искаме да поддържаме силен имунитет. Пробиотиците са добри бактерии, които могат да бъдат намерени във ферментирали храни като кисело зеле, кисело мляко, кефир, кисели краставички. Те се грижат за здравето на храносмилателната система.

Нар

Нар можем да намерим като плод или под формата на чай, екстракт, сок. За този плод се смята, че може значително да помогне на тялото да се бори с различни вируси.

Сироп от бъз

Сиропът от бъз повишава защитните сили на организма, но се препоръчва за консумация и по време на настинки и грип. Той може да помогне за по-бързото ни възстановяване, тъй като съдържа витамини А и С. Смята се, че приемането на сироп от бъз няколко дни преди екскурзия, пътуване, както и няколко дни след това, намалява продължителността на настинките.

Зелен чай

Чудесна напитка за повишаване на имунитета през есенните и зимните месеци. Зеленият чай, подобно на черния чай, е с високо съдържание на флавоноиди, които са вид антиоксиданти. Зеленият чай има високи нива на епигалокатехин галат (EGCG), мощен антиоксидант, за който е доказано, че подобрява имунната функция.

Слънчогледови семки

Те са богати на витамин Е. Според западни източници 1/4 чаша слънчогледови семки съдържа над 80% от препоръчаното дневно количество витамин Е. Семките са богати и на селен, който е важен за сърдечносъдовата система и здравето на щитовидната жлеза. Слънчогледови семки може да консумирате и под формата на тахан.

Релаксирайте

Релаксацията не само ви кара да се чувствате добре. Доказано е, че тя има положителен ефект върху имунната система. Хората, подложени на стрес, имат по-ниски нива на антитела, които изграждат част от имунната защита на организма.