0

О ралната хигиена и здравите зъби са сред най-важните фактори за нашето здраве. Къде се намират българите по този показател, „Здраве с Телеграф“ реши да провери, като се обърне към водещи специалисти в областта. Ето какво казаха те за нашите читатели.

Денталното здраве на българина се влошава. Една от причините за това е, че две трети от денталните практики в страната са позиционирани в 5 големи града. Има и

райони, където зъболекарска помощ няма. Това заяви пред „Здраве с Телеграф“ д-р Вера Първанова от една от най-големите зъболекарски клиники у нас. „Друга причина е поскъпването на зъболекарските услуги поради настъпилата инфлация и увеличаване близо тройно на консумативите за кабинет. Не на последно място е неинформираността на хората и липсата на навик да посещават редовно зъболекар, а не само когато проблемът се задълбочи“, заяви тя. Според председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков достъпът до тази услуга винаги е бил лесен както по здравна каса, така и като частен прием.

Гангрени

Най-често срещаните проблеми са гингивитите, пародонтитите, кариесите и пулпитите. „Ето затова контролните прегледи са важни, те могат да превентират тези състояния“, коментира д-р Първанова. Д-р Шарков добави, позовавайки се на национално епидемиологично проучване на орално здраве на 20 100 български деца на 5, 12 и 18 г. през 2010 г. „Установи се , че 29% от децата на 5 години са без кариес на временните зъби; 21% от децата на 12 години са без кариес на постоянните зъби; 8% от 18-годишните са без кариес на постоянните зъби; при децата на 5-6 години 4 временни зъба са с кариес; при 12-годишните 3 постоянни зъба са с кариес; при 18-годишните средните стойности с кариес са 6 постоянни зъба. Освен това от само 35% от 18-годишните са със здрави венци, а оралната хигиена при всички възрастови групи е незадоволителна“, посочи той. По отношение на лицата над 18-годишна възраст данните (докторат на проф. Бойко Богданов) показват, че 35-44-годишните имат 17 засегнати от кариес зъби, като 8 от тях са лекувани, с кариес са 3 броя и извадени са 6 броя. Хората на и над 60 г. имат съвсем различни нужди. „20% от тях са с напълно обеззъбена горна челюст, 17% са с напълно обеззъбена долна челюст, а тотално обеззъбените са 13%“, обяви председателят на БЗС. Той коментира, че за него обеззъбяването е инвалидизация, защото то не е само естетичен проблем, то нарушава говорната функция, дъвкателната функция, което се отразява сериозно на храносмилателната система, нарушава се дишането, отразява се на темпоромандибуларните стави, лицевите мускули. „Тези пациенти се лекуват и с неподвижни конструкции, където е възможно (мостове) или с подвижни частични или тотални подвижни протези, които са утвърдени лечебни методи в денталната медицина, посочи д-р Шарков.

Финансиране

За разлика от възрастните държавата е създала Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години. Тя се изпълнява от лекари по дентална медицина и действията са базирани на основната й стратегическа цел - подобряване оралното здраве на децата до 18 г. Оперативните й цели са: установяване състоянието на оралното здраве при деца чрез провеждане на национално епидемиологично проучване и национален ситуационен анализ на оралното здраве по стандартни показатели на децата до 18-годишна възраст; повишаване дела на децата, които имат знания, адекватно поведение и умения за опазване на оралното си здраве; намаляване интензитета на зъбния кариес на първите постоянни зъби чрез прилагането на силанти. По данни на дружеството, което отговаря за силанизирането, са поставени силанти на над 14 000 деца на възраст от 5 до 8 години и са силанизарани над 49 000 първи постоянни дъвкателни зъби - кътниците. Д-р Шарков коментира, че трябва да се приеме Национална програма за универсално орално здравно покритие на населението ни в съответствие и в синхрон с излезлите в началото 2023 „Визия 2030“ на Световната дентална федерация (FDI) и през м. ноември 2023 г. доклад на Световната здравна организация „Световен доклад за състоянието на оралното здраве. Към универсално здравно покритие за орално здраве до 2030 г.“

Не подценявайте кривите зъби

Изкривяванията и неправилната захапка могат да доведат до влошаване на денталното здраве на пациента. За това предупреди д-р Вера Първанова. Тя поясни, че те могат да бъдат причина за кариеси и заболявания на венците. Д-р Шарков добави, че дори при старателна устна хигиена плаката, която се натрупва, не може да бъде отстранена на определени места поради неправилната захапка и неправилно разположените зъби. „Консултацията с ортодонт в ранна детска възраст е задължителна“, заяви д-р Първанова. И добави, че лечението за изправяне на зъбите може да доведе до страхотни резултати и тотална промяна в усмивката.

Пастите са ефективни срещу кариесите

Кариесите могат да бъдат повлияни при добри хигиенни навици, профилактични прегледи и правилно хранене, особено при децата. Д-р Първанова посочи, че „приятелите“ на кариесите са захарите, соковете и нощното хранете при кърмене. „Тези фактори водят до кариес на ранното детство, и то доста бързо“, коментира специалистът. Според нея пастите за зъби в комбинация с хубава четка и правилен метод на измиване на зъбите могат да бъдат основни за профилактика от зъбен кариес и заболявания на венците. Д-р Шарков подчерта, че трябва да се използва флуорна паста за зъби, те да се мият два пъти на ден, като ги четкаме по минимум 2 минути и не забравяме да мием и езика си.

Избелването не е вредно

Избелването на зъбите не е вредно, ако е направено от професионалист, контролирано и не го правим често. Нормално е всеки суетен човек да иска да има бели зъби и ние можем да го постигнем, но нищо не трябва да бъде прекалено, твърдят специалистите. Те уточниха, че професионалното избелване се прави с препарати, съдържащи водороден прекис (H2O2) с концентрация до 6%, а домашното - с концентрация до 0,1%. Д-р Първанова коментира още, че изпиляването на зъбите не трябва да бъде мода. „Вече можем да предложим на пациентите ни минимално инвазивни лечения. Фасетите например са метод, при който може да няма или да има минимално количество изпиляване на твърдите зъбни тъкани с цел корекция на преоцветявания, множество обтурации във фронт или за корекция на формата.