0

Хемороидите са болезнен проблем, с който мнозина са се сблъскали. Само те знаят колко е болезнено и неприятно. В навечерието на лятото, когато все повече слагат късите панталони, е изключително важно да знаем какви са предпоставките за появата на хемороидите, може ли да ги предотвратим или кой е най-бързият вариант да се излекуваме от тях. Отговорите на тези и други въпроси дава доц. Константин Костов, хирург в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“.

Хемороидите са често срещана патология, известна от древността. Първото описание в историята е дадено от Хипократ и на гръцки означава кръвотечение. Представляват аноректална съдова дисплазия. Мъжете боледуват по-често от жените. В африканските страни тази патология е почти непозната поради хранене с богати на целулоза вещества и ускорен чревен пасаж. Основните симптоми са кръвотечение, тазов дискомфорт и умерена болезненост.

Причините

Установено е, че приблизително 12% от световното население страда от хемороидална болест. Често срещана е по време на бременност. Основната заболеваемост е между 45- и 65-годишна възраст. Предразполагащи фактори са на първо място обстипация (запек), тежка физическа работа или вдигане на тежести, хронична диария, наследственост, преяждане, злоупотреба с алкохол и цироза. Заседналият начин на живот в офисите, шофьорската професия, както и правостоящите професии – фризьори, стоматолози, хирурзи и др., също са предразположени. Каква храна приемаме също има значение. Преяждането, злоупотребата с алкохол, пикантните и лютите храни също могат да спомогнат за появата на хемороидите.

Лечение

Лечението в по-леките степени на заболяването е с венотоници, вазопротектори, противовъзпалителни унгвенти и супузитории, както и спазване на хигиенно-диетичен режим (ХДР). Към оперативно лечение са показани само усложнените форми и по-тежките случаи - 3-4 степен. Човек може да се излекува от тях при правилна диагностика и акуратен терапевтичен подход. Също и спазване на здравословен ХДР. По думите му основната превенция е активен начин на живот (двигателна активност), редовна дефекация, както и избягване на злоупотребата с алкохол, пикантни и люти храни.

Само 10% се лекуват оперативно

Около 10% от всички диагностицирани с хемороидална болест пациенти стигат до оперативно лечение. Това заяви пред „Здраве с Телеграф“ хирургът доц. Константин Костов. Според него при правилно извършена хирургична интервенция и спазване на постоперативен режим ефектът е дълготраен. Лечението в 90% от случаите е медикаментозно.

За да избегнем срещата със заболяването:

  • Водете активен начин на живот
  • Не яжте люто
  • Не злоупотребявайте с алкохола
  • Ако сте на възраст между 45 и 65 г., бъдете по-внимателни към силовите занимания
  • Избягвайте вдигането на тежести
  • Не стойте дълго време изправени и неподвижни
  • Не прекалявайте с преяждането и алкохола по празниците