0

В сезона на зимата все по-често си намираме повод да пием, било то за да се стоплим, да полеем повод, да си гарантираме здраве или като навик. Крие ли опасности редовната и прекомерна консумация на алкохол? Какви са те? Възможно ли е веднъж тръгнали по този път да избегнем негативните последици? Отговорите на този и други въпроси дава началникът на отделението по гастроентерология в УМБАЛСМ „ Н.И. Пирогов“ д-р Камен Данов, д.м. Специалистът обяснява, че чернодробната цироза е състояние, при което се променя архитектониката на черния дроб, като чернодробният паренхим започва да се замества с фиброзна тъкан, която оформя островчета от чернодробен паренхим, които са заградени помежду си от нефункционална тъкан. „Това води до трудност на черния дроб да изпълнява функциите си. Той се явява една химическа лаборатория на организма, която синтезира изключително много активни молекули, включително факторите на кръвосъсирването, и детоксикира, т.е. обезврежда токсини, приети чрез храната, както и такива, които са се получили при обработка на храната и всякакви погълнати вещества“, обяснява той и добавя, че през него минават и приетите от нас медикаменти. Доц. Данов посочва, че когато органът се увреди, започва да страда целият организъм и всички функции, които се синтезират или неутрализират в черния дроб.

Път

Три са пътищата към цирозата, обяснява гастроентерологът. „Най-широко разпространеният път е алкохолната злоупотреба. Ние сме от държавите с голямо количество на прием и статистиката показва, че сме една от държавите с голямо количество продаден алкохол, като тя не обхваща приготвения в домашни условия“, казва той. Вторият път са хроничните вирусни хепатити, обикновено това са B и C, като в последните години значително намалява броят на болните от хепатит C, тъй като в рамките на около 15 години лечението му се разви и се появиха препарати, които напълно премахват вируса, обяснява специалистът. По отношение с хепатит B - за него има ваксина, но има случаи, в които имунитетът изчезва и затова е необходима реваксинация, която е доброволна, и добавя, че при женитба младоженците задължително се изследват, а също така има и ежегодни кампании. Той добавя, че третият път, който е рядко срещан – това са автоимунните процеси в организма – автоимунен хепатит и първична билиарна цироза, които водят до хронично увреждане на черния дроб. „Ако пациентът не забележи, че нещо не е наред и не се направят високоспециализирани специфични изследвания, може да се развие цироза. Ако бъде хванато сравнително рано, може да се поддържа с лечение и пациентът да не развие цироза“, обяснява специалистът.

Откриване

Откриването на заболяването става със скринингови изследвания, пояснява той и коментира, че все повече работодатели осигуряват допълнително здравно осигуряване, където се включват профилактични прегледи. „Когато се направи конвенционална ехография, се виждат промените в черния дроб“, пояснява гастроентерологът. Втората група са тези, които идват с оплаквания в кабинета. „При най-честите усложнения, при които се установява цироза, пациентите са с нарастване на коремната обиколка заради събиране на вода в коремната кухина. Човекът изглежда като надут в корема и това не е от преяждане или напълняване“, обяснява той и добавя, че другият индикатор е кървене от варици на хранопровода или повръща материи, в които има кръв. След това следва спешна ендоскопия, която доказва портална хипертония, и става ясно, че кървенето от варици и наличието им е признак, че е развил чернодробна цироза, без да разбере. Доц. Данов коментира,че цирозата е стигматизирана от обществото, което обаче е свързано с факта, че голям процент от хората попадат в групата на злоупотребяващите с алкохол. „При жените се получава по-лесно чернодробната цироза, отколкото при мъжете“, казва специалистът и добавя, че при редовно пиене в рамките на 10 години вероятността за развитие на чернодробна цироза става най-висока. Медикът коментира, че проучвания показват, че ако се пие до три пъти седмично чаша – чаша и половина вино за мъжете ще е по-безопасно, други казват по едно малко питие един път седмично. „Често се срещаме с пациенти, които правят т.нар. запой. При наличие на чернодробна цироза спират и връщайки се към алкохола, правят запой. Тук патологията не е еднородна, тук се намесват различни депресивни състояния, психиатрични диагнози, личностни разстройства, които без комбинирано лечение рецидивират“, обяснява той. По думите му тогава се забранява пиенето на алкохол, което се оказва най-трудно, тъй като пациентите са развили зависимост към чашката. „Най-сложната задача на гастроентеролога е да мотивира пациента да поиска да се свърже с психиатър, тъй като тази помощ е доброволна, а не принудителна“, коментира специалистът и уточнява, че принудително лечение се налага само при буйните и агресивните. По думите му най-младите пациенти с цироза са две момчета на 19 години – единият е с вирусен хепатит C заради венозна наркомания, а вторият е човек, който е злоупотребявал с алкохол. По отношение на рак на черния дроб той би могъл да се появи на 20 години от злоупотребата със спиртни напитки.

Живот

Пациентите с тежка форма на цироза могат да живеят между 1 и 3 години, но трябва да спазват диета и да не близват алкохол. „Най-тежкото състояние, с което се сблъскваме и при което от 10 души 9 загиват, е острият алкохолен хепатит при налична цироза или това е пациент, който се е напил въпреки заболяването си. Тези хора имат жълтеница, те дори и да изглеждат добре, има вероятност да загинат в следващите няколко дни“, обяснява специалистът и добавя, че има хора, които са преживявали един път такова състояние. Тези с по-лека степен може да живеят десетки години, стига да не пият.

Не подценявайте бирата

Не подценявайте бирата. Тя също има алкохолно съдържание. Това каза пред „Здраве с Телеграф“ началникът на отделението по гастроентерология в УМБАЛСМ „ Н.И. Пирогов“ доц. Камен Данов, д.м. „В бирата има между и 4% и 12%, но има и с по-високо съдържание. Ние имаме много циротици, предимно жени, които се учудват, че имат цироза, но признават, че пият по 10 бири от сутрин до вечер и твърдят, че не пият алкохол. А бирата е сериозен алкохол“, заявява той. Той коментира, че към момента липсва точна статистика колко мъже и жени страдат от заболяването.