0

Н иските нива на ваксинация срещу COVID и грип в световен мащаб отново създават трудности на здравните системи. За това предупредиха от Световната здравна организация (СЗО).

„Твърде много хора се нуждаят от сериозни медицински грижи за грип и COVID, когато можем да го предотвратим“, каза Мария ван Керхов, временен директор на СЗО за подготовка за епидемии и пандемии. Тя изтъква „невероятно ниските“ нива на ваксиниране срещу грип и COVID в много страни през този сезон, докато светът се опитва да се отърси от пандемията и нейните ограничения.

Ръст

В Съединените щати, няколко европейски страни и други части на света през последните седмици има съобщения за нарастващи хоспитализации, свързани с респираторни инфекции. Смъртността също се е повишила сред по-възрастните в някои региони, но далеч под пика на пандемията от COVID. Правителството на Испания възстанови изискванията за носене на маски в здравните заведения, както и някои болнични заведения в САЩ. При това на фона на категоричната позиция сред експертите, че ваксините все още са много ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания, дори и да не блокират инфекцията.

Правителствата обаче изпитват трудности с разясняването на рисковете, които все още крие COVID, и ползите от ваксинацията, откакто глобалната извънредна ситуация за общественото здраве беше обявена за приключила през май 2023 г., твърдят специалисти по инфекциозни болести и здравни служители.

Проучване

Само 19,4% от възрастните в САЩ са получили доза от ваксината срещу COVID този сезон, показа Националното проучване на имунизациите на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ въпреки препоръката всички възрастни да получат актуализирана ваксина, за да се предпазят от сериозно заболяване. Според действителните данни, докладвани на CDC от Щатите, приблизително 17% от възрастните са получили двувалентен бустер през сезон 2022-2023 г. Почти половината от възрастните в САЩ над 18 години са получили противогрипна ваксина през този сезон – съпоставим дял с миналогодишните 44%. „Хората все още не разбират, че COVID все още е по-тежка болест от грипа. Не смятаме, че достатъчно хора са получили актуализираната ваксина срещу COVID“, каза директорът на CDC Манди Коен в интервю.

Спешност

През седмицата приключила на 30 декември, заразяване с грип е било причина за 5,2% от спешните посещения в САЩ в сравнение с 3% за COVID. И все пак делът на хоспитализациите заради COVID през това време е 10,5/100 хил. в сравнение с 6,1 на 100 хил. за грип. Повечето от актуализираните ваксинации в САЩ и Европейския съюз са направени от Pfizer с германския партньор BioNTech или Moderna.

В Европа грипът циркулира с по-висока скорост от COVID, съобщи Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Общо 24% от представителна извадка от тестове са били положителни през последната седмица на 2023 г. спрямо 19% две седмици по-рано. „Процентите са в съответствие с предишните грипни сезони, но „сега имаме COVID-19 като нов, нежелан гост“, каза експертът по респираторни вируси на ECDC Едоардо Колзани.

Спад

ECDC не разполага с актуални данни за нивата на ваксиниране за континента за грип или COVID, но според Колзани ранните данни показват, че поставянето на ваксина срещу COVID е доста под нивата на пандемията.

В Европа новите ваксини срещу COVID се препоръчват само за високорискови групи на възрастните и имунокомпрометираните. Според препоръките на СЗО покритието при тях трябва да е 100%. Процентът на COVID се покачва и в Южното полукълбо, където сега е лятото, тъй като вирусът все още не е сезонен. Миналия месец бяха отчетени 850 хил. нови случая на COVID и 118 хил. нови хоспитализации в световен мащаб – увеличение от ноември съответно с 52% и 23%. СЗО предупреждава, че действителните числа вероятно са по-високи.

Препарат сваля риска от хоспитализация със 76%

Скорошно проучване в списанието „Lancet Инфекциозни болести“ на института „Каролинска“ и болница „Дандерид“ в Швеция представя доказателства, че актуализираната ваксина, която е насочена към коронавирусния вариант XBB.1.5, намалява риска от хоспитализация на COVID със 76,1% при хора, засегнати от по-нови варианти. В изследването са използвани обществени здравни досиета от възрастни над 65 години. Смята се, че тазгодишните противогрипни ваксини, направени от редица производители, намаляват риска от хоспитализация с 52%.

Отчитат ефекта „умора от пандемията“

Едоардо Колзани от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) отчита фактора на „умората от ваксинацията срещу COVID“, което възпрепятства приложението на препаратите за превенция в момента. В Италия например 8,6% от населението, което отговаря на критериите, е получило третата си бустерна доза срещу COVID след първоначалната серия ваксинации, показват данни на Министерството на здравеопазването от 7 януари.

Данните за грипа все още не са налични, но проучване на асоциацията на италианските аптеки Federfarma показва, че 15% от италианците са били ваксинирани срещу грип тази есен в сравнение с малко над 20% през миналия сезон.