0

И зборът на новия български патриарх премина под знака на битката между консерваторите и либералите в църковните ни среди. Или както самите те се наричат един друг, между зилоти и икуменисти. 

Първите под лозунга за „чисто православие“ прикриват своите пристрастия към режима на Путин, докато вторите искат БПЦ да отхвърли всякаква форма на зависимост и послушание от Московската патриаршия и по-отворени отношения както вътре в православния свят, така и спрямо останалите християнски деноминации. И съвсем естествено в центъра на тези дискусии попадна Вселенският патриарх Вартоломей - сатанизиран от първите и възхваляван от вторите.

Житие

Кой е той? Масон, агент на ЦРУ или просто борещ се за оцеляване църковен архиерей?

Вселенският патриарх е роден през 1940 година на остров Имброс, Турция, като Димитриос Архондонис. През 1961 г. завършва Висшето богословско училище на остров Халки. След това продължава образованието си в Източния институт към Григорианския университет в Рим, където през 1968 г. защитава докторат в областта на църковното право.

Следват специализациите в Икуменическия институт в Босе, Швейцария, и в Мюнхенския университет. Така че е нормално той да се завърне в Истанбул като убеден либерал и икуменист. И съвсем след като заема патриаршеския престол през 1991 г., да разгръща именно широка икуменистическа дейност. Той е един от основните спонсори на Конференцията за мир и толерантност в Истанбул през 1994 г., която събра християнски, мюсюлмански и еврейски духовници. Особено активен е в областта на екологията, поради което си е спечелил прозвището Зеления патриарх.

Същевременно Вартоломей брани ревностно статута си на Вселенски - на когото принадлежи последната дума за признаването на една православна църква за автокефална. За да укрепи това положение, той организира през 2016 г. на остров Крит Всеправославен събор. На събора обаче обаче не присъстваха 4 от 14 поместни православни църкви.

На събора в Крит през 2016 г. Вартоломей не успя да събере всички православни архиереи

 На събора в Крит през 2016 г. Вартоломей не успя да събере всички православни архиереи
wikimedia

Една от тях бе и БПЦ. Това окончателно демонстрира съществуващите разногласия в православния свят. Една от тях бе и БПЦ. Това бе началото на големия му разрив с Московската патриаршия, започнал още през 90-те години поради преминаването на руските православни църкви извън Русия като Естонската в неговата юрисдикция. А през 2019 г. разгневи окончателно Москва, като призна Православната църква на Украйна. 

Под обсада

Но освен че се стреми да задържи статута си на Вселенски патриарх, Вартоломей трябва да води непрекъсната борба и на вътрешния фронт. В Турция самото присъствие на Вселенската патриаршия е като трън в петата на управляващите, а и на обществото. Защото нейното присъствие в Истанбул напомня, че преди 1453 г., когато градът става столица на османската държава, цяло хилядолетие той е бил столица на друга империя - християнската Византия.

Бил Клинтън бе първият американски президент, приел Вартоломей

 Бил Клинтън бе първият американски президент, приел Вартоломей
glasove.com

Затова нейният статут е перманентно подложен на натиск. Пресен пример за това е реакцията на турския националистически лидер Девлет Бахчели, коалиционен партньор на президента Реджеп Ердоган, по повод участието на Вселенския патриарх Вартоломей в конференция за мир в Швейцария на 15-16 юни т.г.

Според Бахачели Вартоломей е нарушил закона за суверенитета на Република Турция и съответните разпоредби на Лозанския договор от 1923 г., които гласят, че "патриаршията е институция, която има право да остане на турска територия само за да задоволява религиозните нужди на православното гръцко малцинство и е подчинена на законите на Република Турция“. Никой няма властта да превърне Истанбул във втори Ватикан“, бе категоричен Бахчели. 

Покровители

Точно затова патриарх Вартоломей разчита на американското покровителство, за което също е непрекъснато атакуван в православните общности. Но едва ли има друг световен фактор, който би го защитил пред Анкара. За да поддържа международния си авторитет, Вартоломей не пести и срещите си с римските първосвещеници - от Йоан-Павел Втори до Франциск. Което непрекъснато подхранва аргументите на противниците му, обвиняващи го в икуменизъм и едва ли не в готовност да предаде православието на Ватикана.

В братска прегръдка с папа Франциск

 В братска прегръдка с папа Франциск
static.dir.bg

Така вече 33 години Негово Всесветейшество Вартоломей I, Вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол, както гласи титлата му, води война на два фронта - против турската държава и против оспорващите  първенството му в православния свят сили, водени днес от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. От изхода на тази война ще зависи бъдещето на Вселенската патриаршия.

Забрави обидата и награди Борисов

За дипломатическите умения на Вселенския патриарх Вартоломей може да съдим и по неговите действия в България. През 2015 г. министър-председателят Бойко Борисов отказа да го приеме като ответна реакция на изказванията на Вартоломей, който обвини БПЦ във  филетизъм, визирайки отделянето й от Вселенската патриаршия през XIX век. Но само преди седмица - малко преди интронизацията на патриарх Даниил,  награди лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с най-високото отличие на Вселенската патриаршия „Света Богородица Преблажена“, с което много малко хора в света са удостоени от Вселенския патриарх.

архив

Борисов бе удостоен с високото отличие за „всичките си достойни дела към Българската православна църква“. Което показа как Вартоломей умее да загърбва дребните обиди, когато трябва да си осигури добро име сред политиците.