0

М есец ноември е посветен на мъжкото здраве. Това е времето, в което отдаваме внимание на една от най-коварните болести на силния пол – рака на простатата.

MOVEMBER е ежегодна кампания, посветена на темата, а неин символ са мустаците. В България месецът се отбелязва с редица кампании, безплатни прегледи и консултации за мъже в много болници и клиники в страната (виж карето).

Често

Проблемите с простатата могат да се дължат на доброкачествено или злокачествено заболяване. От медицинска гледна точка има два основни вида симптоми, които играят ролята на аларма. Единият е изпразването на пикочния мехур, при което наблюдаваме затруднено уриниране с по-слаба струя, която прекъсва. Налага се пациентът да се напъва, за да доизпразни пикочния си мехур и изпитва усещането, че има останало количество урина, което не може да евакуира. В най-тежкия случай се получава ретенция или задръжка на урината, което понякога може да наложи поставянето на катетър. Другият симптом е съхранението на урината или честото уриниране. Това е не по-малко съществено и нерядко пренебрегвано състояние. Много от пациентите се оплакват от нощни позиви, като някои се разхождат до тоалетната на всеки час, а други още по-често.

Формула

Какво обаче означава често уриниране? Отговорът на този въпрос се крие в една съвсем проста формула. Капацитетът на пикочния мехур е между 250 и 350 мл, като, разбира се, има индивидуални особености. Разделете го на прием на течности от 2 л дневно и получаваме 8 изпразвания на пикочния мехур, вкл. това преди и след сън. Когато разходките до тоалетната са по-чести от 10 и нагоре, това може да е симптом за проблем. Но не само честотата е от значение, а и неотложността. Всъщност именно неспособността да стискат или да задържат нуждата си да уринират е най-честата причина мъжете да отидат на преглед. Тази неотложност се дължи основно на нарушаване на баланса в стената на пикочния мехур в резултат на преразтягане заради затрудненото изпразване. Пикочният мехур трябва да се пълни тихо и да се изпразва напълно. Когато тези два принципа са нарушени, има повод за консултация с уролог.

Оплакване

Първите оплаквания обичайно се появяват след 50-годишна възраст. Нерядко обаче това се случва и по-рано. Едно от нещата, които вещаят проблеми с простатата, са полови инфекции, прекарани на младини. При млади мъже по време на преглед често се установява, че тъканта е с много калцификати, уплътнена е. Това означава, че там са преминали голямо количество тежки инфекции, повечето от които неразпознати и нелекувани. Тези млади мъже, на фона на нормална като размери простата, имат стеснение на изхода на пикочния мехур и това създава проблеми. Полово-предаваните инфекции са основен рисков фактор за поява на оплаквания преди навършване на 50 г. Иначе простатата е непредвидима в индивидуален план – кога ще започне да се увеличава и кога този увеличен размер ще започне да пречи.

Седем тревожни признака:

зачестено уриниране

по-трудно започване на уринирането

по-слаба струя

влошаване на сексуалния живот

трудна ерекция

болки при уриниране или еакулация

кръв в спермата

Съвет: Мъжете над 50 г. на преглед ежегодно

Изключително важно е за мъжете след 50 да провеждат профилактични прегледи и да се изследват веднъж годишно. За мъжете с фамилна обремененост това важи след 45 г. Това е единствената сигурна превенция за рак на простатата. Важно е да се знае, че тази диагноза не убива, когато е установена навреме. Прегледът при уролог на първо място е неболезнен и на второ - по никакъв начин не уронва престижа на пациента. Модерната медицина разполага с надежден способ, който може да насочи вниманието към рак на простатата с помощта на т.нар. простатно-специфичен антиген – ПСА. Този маркер представлява специфичен за тъканта на простатата показател, чиито стойности са важни за проследяване на евентуално злокачествено изменение. Това е напълно достатъчно, за да може в далеч над 98% да се отхвърли или да се открие навреме злокачествено заболяване на простатата, а установено рано, то е напълно лечимо.

Понякога може да се лекува с медикаменти

През последните 20 г. фармацията също успешно успява да замени част от оперативните програми. Простати, които преди са подлагани на операции, сега дълги години могат да се поддържат с медикаменти. Всички останали методи включват хирургична намеса, като основната цел е да се даде възможност на урината да излиза свободно посредством отпушване на изхода на пикочния мехур. Златният стандарт в урологията е методът на лазерна енуклеация на простатата. През пикочния канал се достига до простатата и с помощта на лазер се отделя увеличената простата от нейната капсула, след което се депозира, раздробява и отстранява от пикочния мехур. За силно увеличени простати може да се приложи и лапароскопска хирургия. През 4-5 миниатюрни отвора на предната коремна стена се въвеждат специфични инструменти за минимално инвазивна хирургия и се отстранява увеличената тъкан, а впоследствие се изважда през същите малки отвори. Интервенцията е последвана от много кратък 2-3-дневен период на възстановяване.