0

Ф изиолозите отдавна са обосновали защо високите температури на въздуха ни карат да се чувстваме уморени и да имаме отчетливо желание да подремнем. Ето какво се случва с тялото ви в жегата.

1. Нямате достатъчно течности

Когато е горещо, се потим много. Така се проявява естественият механизъм на терморегулация. Мозъкът отчита повишаване на температурата и предизвиква интензивно свиване на каналите на потните жлези, така че те да абсорбират влагата от околните тъкани и да я отстранят. Потта пада върху горещия епидермис, изпарява се и температурата на повърхността на кожата пада. В същото време тялото засилва подкожното кръвообращение и разширява кръвоносните съдове (затова много хора почервеняват в жегата), за да охлади възможно най-много кръв. След това охладената кръв се изпраща към други органи и тъкани и по този начин намалява температурата в цялото тяло.

Ясно е, че в процеса на терморегулация тялото интензивно губи влага. А именно на него се основават много процеси в тялото. Слабостта, чувството за умора и сънливостта са честа последица от загубата на течности.

2. Изразходвате много енергия, опитвайки се да се охладите

Енергичната работа на потните жлези и ускоряването на кръвообращението е доста енергоемък процес, по време на който тялото активно използва запасите от глюкоза. Следователно, дори да седите на климатик в офиса, харчите повече енергия за него, отколкото в хладните дни. Има по-малко сила и повече умора и свързаната с това сънливост.

3. Кръвното ви налягане се понижава

Връзката е проста: в жегата кръвоносните съдове се разширяват - налягането пада. Дори малък спад на кръвното налягане означава, че към мозъка тече по-малко кръв. А това от своя страна може да причини замаяност, слабост и сънливост.

Внимание! Рязък спад на налягането придружава термично изтощение, предвестник на топлинен удар. Ако изпитвате световъртеж и гадене, тъмно виждане и свързвате всичко това с излагане на топлина, намерете сянка, климатизирана стая или друго хладно място възможно най-бързо. Трябва да се охладите и да пиете вода. Ако не се подобри до един час, посетете вашия лекар възможно най-скоро.

4. По навик ви се спи

Топлината е свързана с безопасност и комфорт, така че в топло пространство ние несъзнателно искаме да спим. Друг момент е свързан със специфичната температурна разлика. Когато се приготвим да спим, се завиваме с одеяло, за да се стоплим. Когато заспиваме, телесната ни температура намалява. Тялото помни тази връзка. Следователно подобни температурни колебания (първо топло, след това телесната температура леко спада) могат да провокират сънливост. Поради тази причина човек става сънлив след гореща вана или топла напитка.

Съвети

Какво да направите, ако искате да спите в жегата? В южните страни хората практикуват сиеста – задължителна следобедна почивка, която им позволява да спят през най-горещата част от деня. И най-добрият вариант е да последвате примера им. Кратката дрямка ще намали стреса върху тялото ви и ще ви позволи да се възстановите, за да можете да работите ефективно през останалата част от деня. Ако не можете да подремнете, опитайте се поне да прекарате най-горещите часове (от около 12,00 до 15,00) на закрито с климатик или на сянка на открито (на офис балкон, тераса, в парка). И се уверете, че имате подръка бутилка вода: чаша течност на час ще ви предпази от дехидратация.

* Автор: Цвета Дилова