0

Н ов вариант на SARS-CoV2 - омикрон, наречен Кентавър, е на фокуса на Световната здравна организация (СЗО). Според някои експерти той може да бъде жизнеспособен и активен даже в случаи на много силен имунитет, но така ли е наистина?

Мутацията SARS-CoV2, кръстена още BA.2.75 или Кентавър, стана известна в Индия, където вече конкурира напълно по разпространение подварианта на омикрон BA.5, който обхвана целия свят. Първите препратки към BA.2.75 датират от началото на юни. Наред с обичайните мутации на омикрона той има още девет допълнителни изменения, които не са опасни, взети поотделно. Но когато се комбинират, работата става съвсем друга, твърди вирусологът Том Пикок от отделението по инфекциозни болести към Imperial College London. Според него „очевидно бързият ръст и широко географско разпространение” на Кентавър предизвикват безпокойство.

Според д-р Амеш Адаля, старши научен сътрудник в Анадолския медицински център „Джон Хопкинс”, вариантът Кентавър може да изхвърчи нагоре в сравнение с BA.5 и сродните му варианти BA.4.

Статистика

Служители на СЗО коментират, че новият подвариант е под наблюдение и пуснаха данни за него. BA.2.75 е регистриран в "около 10 други страни" освен Индия и не е обявен за вариант, който предизвиква безпокойство, успокоява главният учен на СЗО д-р Сумя Сваминатан.

Според д-р Ерик Топол, професор по молекулярна медицина в Scripps Research и основател и директор на Scripps Research Translational Institute, мутациите в новия подвариант може да влошат избягването на имунитета в сравнение с това, което виждаме сега, т.е. BA.5 и BA.4, като и двата се смятат за подварианти, които избягват имунитет, придобит както чрез ваксинация, така и чрез предишна инфекция.

Д-р Амеш Адаля добавя, че Кентавърът „може просто да се разпространи за известен период от време, докато не срещне BA.5 и стане конкурентен да заразява хората“. „В момента не знам дали BA.2.75 ще бъде нещо повече от регионален проблем, който в крайна сметка ще бъде потиснат от BA.5“, усъмни се специалистът.

Може също така новата версия да отразява друго допълнително производно на „невидимия Омикрон“, варианта BA.2.12.1, в смисъл че той може да поеме за известно време – както BA.2.12.1 направи в САЩ. Този вариант на вируса стана доминиращ над BA.2 през май и остана преобладаващ, докато BA.4 и BA.5 не го замениха в края на юни (вариантът BA.5 все още се смята за доминиращ в САЩ). Амеш Адаля и други експерти вярват, че BA.2.75 може да остане доминиращ, докато не се появи следващият, по-лесен за разпространение вариант.

Сценарий

Що се отнася до често срещания въпрос дали Кентавър може да причини по-сериозно заболяване, такъв сценарий „няма да се окаже нещо, към което еволюцията тласка“, казва Амеш Адаля. Лекарят добавя, че хората с по-тежко заболяване са склонни да стоят вкъщи или в болница и са твърде зле, за да хукнат навън и да разпространяват вируса. Затова експертът не вижда силна паника в близко бъдеще.

Експертите отбелязват, че все още не са проследени забележими разлики в потока на Кентавъра от други, вече известни варианти на омикрон. Като цяло картината на заболяването може да наподобява ТОРС (тежък остър респираторен синдром), но с много силна слабост, мускулни болки, нощно изпотяване, главоболие и болка или нарушено храносмилане.

Отбелязва се, че вариантите на омикрон не осигуряват много надежден имунитет и е възможно да се разболеете с всеки от подвариантите последователно. Експертите наричат подварианта Omicron BA.5 „най-лошата версия на вируса, която сме виждали“, което се обяснява с „повишена трансмисивност“, далеч надхвърляща наблюдаваното преди. Затова все повече експерти призовават да не забравяме за повторната ваксинация и отново да започнем да използваме лични предпазни средства на закрито.

Скорошно проучване в Южна Африка установи, че тези, които преди това са били заразени с омикрон, но не са били ваксинирани, са имали почти осемкратен спад в нивата на неутрализиращи антитела, когато са били изложени на BA.4 и BA.5. Тези, които са били ваксинирани и преди това заразени с омикрон, са имали по-леко трикратно понижение на антителата.