0

В сички знаем, че лекарствата трябва да се пият с чиста вода. Но има случаи, в които пренебрегваме правилата и поглъщаме хаповете с нещо различно, например с недопитото кафе или чай. Правим го с мисълта: „Какво толкова ще ми стане?!“. И се успокояваме, че е само веднъж. До следващото изключение от правилото.

В крайна сметка последствията от подобни действия не са толкова безобидни, колкото изглеждат. Ето с какво не бива да се пият лекарствата.

1. Алкохол

Това е лидерът в списъка на най-опасните напитки, които не могат да се комбинират с хапчета и други лекарства. Факт е, че лекарствата, в зависимост от техния състав, могат да имат ефект върху черния дроб, бъбреците, централната нервна система и други органи. Следователно комбинацията от алкохол+лекарства може в някои случаи да доведе до сериозни състояния и дори смърт. Някои лекарства като антибиотиците, когато се комбинират с алкохол, спират да действат или тяхната ефективност е значително намалена.

Списъкът с лекарства, които не могат да се комбинират с алкохол, е огромен. И няма значение дали изпивате лекарствата си с бира, вино, шампанско или нещо по-силно. Винаги съществува риск от непредвидими последици.

2. Чай

Черният и зеленият чай съдържат танин. Той образува неразтворими съединения, които пречат на ефективното усвояване на лекарствата. Например лекарства за лечение на язва на стомаха, гастрит, сърце и кръвоносни съдове.

Не приемайте хапчета и с билкови чайове. Билките не са толкова безобидни, колкото изглеждат, и невинаги са полезни. Подобно на лекарствата, те имат показания и противопоказания. В същото време дозираните форми имат точна дозировка, описание на състава, фармакокинетика и инструкции за употреба. Но ние знаем само приблизително състава на билковия чай.

Например не трябва да приемате антидепресанти с чай. Вместо желания ефект - мир и спокойствие - ще получите само превъзбуда.

3. Кафе

Кофеинът, съдържащ се в напитката, стимулира централната нервна система. Ако ги приемате с успокоителни, ефектът им ще бъде сведен до нула.

Кафето има ефект върху сърдечносъдовата система и повишава кръвното налягане. Следователно лекарствата, които понижават кръвното налягане, спазмолитиците, лекарствата за коронарна болест на сърцето, антиаритмичните средства в комбинация с кафе очевидно не са най-добрата идея.

Кофеинът също намалява агрегацията на тромбоцитите. Следователно комбинирането на антикоагуланти и кафе е нежелателно.

4. Сокове

Не е препоръчително да приемате таблетки с цитрусови напитки. Съдържащите се в тях нарингин, хесперидин и фуранокумарини влияят върху усвояването на някои лекарства.

Ако човек пие сок от грейпфрут или портокал, например антидепресанти, антибиотици, хипогликемични лекарства, орални контрацептиви, тяхното усвояване значително се влошава. Особено опасно е съчетаването на сокове с лекарства с висока токсичност и чувствителност към дозировката. Тяхното активно вещество се натрупва в тялото в големи количества, което може да доведе до интоксикация и сериозни последици.

Освен това сокът от грейпфрут съдържа химикали, които влияят върху метаболизма на лекарствата в организма. Това води до повишаване или намаляване на концентрацията на лекарства в кръвния серум и развитие на нежелани странични реакции.

5. Мляко и млечни продукти

Не приемайте хапчета, особено антибиотици, с мляко, защото калцият, желязото и магнезият в напитката могат да намалят тяхната ефективност. Някои ензимни препарати като „Фестал“ или „Креон“ също не са съвместими с млякото.

Млечните продукти могат да причинят алергии, така че не трябва да приемате антихистамини с тях. А при непоносимост към лактоза лекарствата може изобщо да не се абсорбират и да излязат през червата.

6. Газирани напитки

Те съдържат въглероден диоксид, а сладките газирани напитки също така съдържат много захар. Всичко това може да провокира ферментация в стомаха и в резултат на това да намали усвояването на лекарствата.

7. Минерална вода

Минералната вода има алкална реакция. Това намалява стомашната киселинност и усвояването на някои лекарства. Което съответно намалява ефективността на лечението.