0

П ресъхване на устата, постоянна жажда, загуба на тегло, често и обилно уриниране.

Това са състояния, които се проявяват по време на лятото и поради тази причина сме склонни да ги пренебрегваме. Всъщност обаче в някои случаи всички тези неща са симптоми за болест, заплашваща да се превърне в световна епидемия – диабета. Той е диагноза за 577 000 българи, като около 150 хил. изобщо не знаят, че страдат от това заболяване и следователно не се лекуват. Основната характеристика на диабета са повишените нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Освен производството на инсулин друга разлика между двата основни типа на захарната болест са именно симптомите.

Симптоми

Диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват всички онези реакции на организма, като отслабване, повишено отделяне на течности, усещане за слабост, отпадналост, замъглено виждане и се стига до състояние на кетоацидоза – много високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница. Диабет тип 2 е много по-често срещан и е свързан с рискови фактори, обусловени от начина ни на живот. Това, което може да предизвика този тип на захарната болест, е наднорменото тегло и затлъстяването, нездравословното хранене, намалената физическа активност и злоупотребата с алкохол. Много често стресът също е в състояние да отключи диабет. Хубавото е, че с промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори, е възможно да се предотвратят 70% от случаите на развитие на диабет тип 2. И докато говорим в проценти, според Световната здравна организация редовното ходене по около 30 минути на ден снижава риска да се разболеем от захарна болест с 35 до 40%.

Лечение

И все пак, ако веднъж сме диагностицирани с това заболяване, най-важното нещо е навременното и ефективно лечение. Високите нива на кръвната захар може да увредят очите, бъбреците, нервите и големите кръвоносни съдове и да предизвикат усложнения като загуба на зрение, ампутации и бъбречна недостатъчност. Ето защо хората, които имат захарен диабет, редовно трябва да следят стойностите на този показател. От друга страна ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Това обаче е процес, включващ много фактори – диета, упражнения, и за повечето пациенти и антидиабетни медикаменти. Лечение на високо кръвно налягане и високите нива на холестерола и триглицериди също са от значение за намаляване на риска от усложнения.

Изследвания:

Основният показател за наличието на диабет са стойностите на кръвната захар.

mmol/L – милимол на литър

Ако изследването на кръвната захар се прави на гладно:

- нормална стойност: 3.5 ÷ 6.1 mmol/L

- гранична стойност: 5.6 ÷ 7.8 mmol/L

- патологична стойност: над 7.8 mmol/L

Ако изследването на кръвната захар се прави след хранене:

- нормална стойност: до 7.9 mmol/L

- гранична стойност: 7.9-10.9 mmol/L

- патологична стойност: над 11.0 mmol/L

Гликираният хемоглобин също е показател, който показва състоянието на кръвната захар за дълъг период от време и дава яснота дали усилията от лечението на диабета са добри. Измерването му не се влияе от това дали човек скоро е поемал храна или не.

Неговата нормална стойност е между 4.8 и 6.1 процента.

C-peptide е друго изследване, което помага да се установи как да се лекува диабетът. То показва каква е степента на производство на инсулин от организма.

Нормалното наличие на С-peptide в плазмата е между 0.37-.47 mmol/L, а в урината – 17.2-181 mg/24h.

Бягаме от диагнозата за 10 минути

Проучване показва, че можем да избягаме от диабета само за 10 минути. Според учените, ако след всяко хранене си правим кратка разходка, това ще намали риска от диабет тип 2 с над 30%. Причината е, че по време на физическата активност толерантността на клетките към собствения инсулин се подобрява значително. Като цяло движението понижава нивата на кръвната захар в организма, така че всякакъв вид спорт ще помогне в борбата срещу диабета. Насочете повече усилия и към стопяването на тлъстините. Отслабването с 5 кг може да отложи и дори да стопира развитието на болестта. Обърнете по-специално внимание на коремната област. Не на последно място е менюто. Някои храни не променят нивото на кръвната захар, но други са като експлозив. Този показател се повишава изключително бързо след консумация на захар, глюкоза, мед, шоколад и т.н. За сметка на това той не се влияе от зеленчуците, зехтина, рибата, яйцата, сиренето и др. И макар да трябва да ограничите някои любими неща, за да сте здрави, това не важи за кафето. Изследователи установили, че жени, които пият по 3 или повече чаши кафе на ден, са с до 27% намален риск от възникване на диабет тип 2. Доказан положителен ефект има и канелата. Сънят също е от изключително значение. Хора, които спят по-малко от 5 часа на нощ, са изложени на повишен риск от развитие на болестта. И така формулата за справяне с диабета вече е ясна – спорт, сън, добра храна и чаша ароматно кафе. А на финал – профилактика. Не забравяйте изследванията и проверявайте ежегодно стойностите на кръвната захар.

Измервайте кръвната захар сутрин на гладно

Основната цел при лечението на захарния диабет е постигането на стойности на кръвната захар, които са максимално близки до тези при хората без диабет. За целта всеки ден пациентите трябва да измерват нивата на кръвната захар сутрин на гладно, 1-2 часа след хранене, както и на гликирания хемоглобин. Кръвната захар на гладно се измерва след 8-12-часов интервал без прием на храна и течности с изключение на вода. Това обикновено е сутрешната кръвна захар преди закуска. При добър гликемичен контрол нейните стойности на гладно трябва да са под 7.2 ммол/л. Кръвна захар, измерена 1-2 часа след началото на хранене, трябва да е под 10 ммол/л. Гликираният хемоглобин (HbA1c), който отразява средните нива на кръвната захар за изминалите два-три месеца, трябва да е над 7% при хората с диабет.

Замъглено зрение издава хипергликемията

При влошен гликемичен контрол са налице повишена кръвна захар – хипергликемия, или понижена кръвна захар – хипогликемия. И двете състояния могат да бъдат животозастрашаващи. За хипергликемия говорим при кръвна захар над 8 ммол/л. Това състояние се характеризира с често огладняване, прекомерна жажда, прекалено и често уриниране, замъглено зрение, загуба на тегло, сухота в устата, сърдечна аритмия, сърбеж и суха кожа, умора и др. Най-честите причини за хипергликемия са пропусната или неправилно изчислена доза инсулин, промени в диетата, прием на повече въглехидрати, извършване на по-малко физически упражнения от обикновено, различни инфекции или прием на някои лекарства, влиянието на менструалния цикъл, негативното въздействие на стреса.