0

Много болести се развиват в тялото неусетно. Те могат да бъдат безсимптомни в продължение на няколко месеца, а понякога и години и без постоянно лекарско наблюдение лесно преминават в опасни форми. И тъй като нямаме навика да се грижим за себе си, а търсим доктор, когато симптомите вече са очевидни, нека поговорим за някои женски болести, които могат да представляват реална заплаха.

1. Рак на гърдата

Дори преди 20 години ракът на гърдата е диагностициран при жени на възраст 50-60 години, а сега заболяването се среща при млади жени на възраст 30-40 години. Точните причини за това явление все още не са установени, но лекари и учени предполагат, че причината е голямото количество стрес в живота на жената, влошаването на околната среда и отказът от кърмене.

Основният рисков фактор е генетиката. Ако ваши роднини имат анамнеза за рак на гърдата, тогава е необходимо да бъдете прегледани от гинеколог и мамолог веднъж годишно след 25 години. Дори ако започне туморен процес, навременният преглед ще ви позволи бързо да го идентифицирате и да започнете лечението.

2. Рак на шийката на матката

Болест, която отнема стотици хиляди животи всяка година. Виновникът за развитието на това заболяване е човешкият папиломен вирус. Предотвратяването на това заболяване е ваксинирането на момичета в юношеска възраст преди началото на сексуалната активност срещу опасни щамове на вируса.

Ако говорим за възрастна жена, тогава има няколко правила за превенция:

- Защитен контакт (бариерна контрацепция)

- Преглед от гинеколог на всеки шест месеца

- Цитонамазка за HPV щамове

- Водене на здравословен начин на живот

3. Киста на яйчника

Функционалните кисти на яйчниците са често срещани и се считат за животозастрашаващи, тъй като се свиват в рамките на няколко месеца без намеса. Те представляват заплаха, ако кистата се спука - в този случай жената спешно се откарва с линейка в реанимация за операция. В някои случаи остатъците от кистата се отстраняват заедно с яйчника.

В допълнение към функционалните кисти има и по-опасни видове, които изискват хирургично отстраняване. За своевременно откриване на кисти гинеколозите препоръчват пациентите периодично да се подлагат на ултразвук.

4. Полово предавани болести

Всяко заболяване от този тип представлява заплаха за репродуктивното здраве на жената. Някои от тях са асимптоматични и се усещат 3-4 месеца след проникването на патогена в тялото.

Може ли да се предотврати инфекцията?

- Да

- Избягвайте незащитен контакт с непроверени партньори

- На всеки шест месеца се изследвайте за инфекции, предавани по полов път

- На всеки шест месеца посещавайте гинеколог за профилактичен преглед

- Спазвайте полова хигиена

5. Миома на матката

Доброкачествен тумор в маточната кухина. Най-често заболяването се развива след 30 години и може да бъде безсимптомно. Опасността от миома се крие във факта, че тя може да наруши работата на близките органи - да причини запек, проблеми с пикочния мехур и да причини безплодие.

Ако миомата расте бързо и пречи на нормалния живот на пациента, тя се отстранява оперативно. Но във всеки случай е необходимо наблюдението на специалист - гинеколог. Невъзможно е да се лекува миома с билки или упражнения. Такъв подход може да доведе до сериозни последици, които ще бъдат необратими.

6. Ендометриоза

Тежко гинекологично заболяване, което се развива в резултат на растежа на ендометриалните клетки извън вътрешния слой на матката. Това причинява възпаление в тъканите на тазовите органи, което води до постоянна болка и проблеми с менструалния цикъл. Ендометриозата често причинява безплодие.

Заболяването се лекува както медикаментозно, така и хирургично, в зависимост от местоположението на огнищата на ендометриозата.

7. Аднексит или възпаление на яйчниците и фалопиевите тръби

Заболяването се развива на фона на хипотермия, съпътстващи възпалителни процеси в тялото, в резултат на аборт или недостатъчна сексуална хигиена. Аднекситът се проявява като болка в долната част на корема, в областта на сакрума (кост, която свързва гръбначния стълб към таза) и долната част на гърба, води до появата на неприятно изпускане.

Липсата на лечение може да доведе до хронифициране на заболяването и усложнения: безплодие, извънматочна бременност в резултат на образуване на сраствания и проблеми с проходимостта на фалопиевите тръби.

За какви симптоми да внимавате:

- Болка в долната част на корема от всякакъв характер (дърпаща, болезнена, периодична)

- Промяна в менструалния цикъл (липса на менструация, промяна в общото състояние на фона на менструация, нередовен цикъл)

- Проблеми със зачеването на дете

- Парене, зачервяване и сърбеж в областта на слабините

- Нетипично изпускане с неприятна миризма

- Проблеми с уринирането

- Болка по време на полов акт

- Силно намаляване на либидото

- Също така си струва да се обърне внимание на болката в гърдите или появата на уплътнения в млечните жлези.

Профилактика

Няма магическо хапче. Никой никога няма да ви даде гаранция, че ще можете да избегнете това или онова заболяване, но все пак можете да намалите рисковете от тяхното развитие.

- Откажете пушенето. Пушенето е сериозен провокатор на развитието на различни заболявания.

- Водете активен начин на живот. Стабилната активност предотвратява развитието на стагнация в таза, значително намалява риска от затлъстяване и допринася за повишаване на общия тонус.

- Поддържайте здравословна сексуална активност. Избягвайте контакти без бариерна контрацепция с непроверени партньори.

- Не забравяйте за здравословната диета и режима на пиене. Плодовете, зеленчуците, млечните продукти, рибата и морските дарове поддържат не само репродуктивното здраве, но и цялостното здраве.

- Ходете на профилактични прегледи на всеки шест месеца. Това не изисква много време и усилия, но по този начин можете да намалите рисковете от развитие на тежки патологии.