0

З ащо са ни необходими зъбите на мъдростта и трябва ли да бъдат премахнати, ако не ни вършат никаква работа?

Последни по ред на никнене, мъдреците, наричани още „молари“, са нещо, което сме наследили от нашите далечни предци. Техните челюсти са били много по-широки от нашите и следователно са имали нужда от повече зъби, които да смилат храната. През последните хилядолетия формата на челюстта се е променила, има по-малко място за зъби, а „осмиците“ се стремят да заемат мястото си, причинявайки много неудобства на собствениците. Наистина ли са безполезни? Трябва ли да бъдат премахнати, или да свикваме да живеем с тях? И като цяло какво да правим с мъдреците?

Декоративни

Те не са точно декоративни зъби. Наистина със или без тях способността за дъвчене на храна почти няма да се промени, но като цяло, ако мъдреците не пречат на растежа на други зъби, не нараняват лигавицата на бузите и не причиняват дискомфорт, по-добре е да ги оставите. Включително, защото именно тези „екстремни“ зъби са особено удобни за използване като опора за инсталиране на мост - уви, това може да бъде полезно за много от нас в бъдеще.

Заблуда

Често срещан, но неоснователен мит е, че мъдреците уж „поддържат“ овала на лицето и ако бъдат отстранени, той ще се разкриви. Мъдреците се намират вътре в челюстта и нямат ефект върху формата на лицето.

Захапка

Могат ли мъдреците да повлияят на захапката? Могат, и то много сериозно. Само в един случай мъдреците не оказват никакво влияние върху захапката - ако растат и се развиват абсолютно нормално. Но ако останат във венците или растат, но накриво, тогава рано или късно те ще повлияят на позицията на всички останали зъби в челюстта - и най-вероятно не за по-добро.

Нормално

Мъдреците са единствените четири зъба в нашата челюст, които нямат млечни „прототипи“. И тяхното пробиване почти винаги е свързано с неприятни усещания: повишаване на телесната температура с 1-2 градуса, подуване на венците, възпаление, болка и затруднено преглъщане и дори възпаление на лимфните възли.

Въпреки това често растежът и изникването на „моларите“ могат да бъдат свързани с определени патологии, които могат да бъдат опасни. Понякога растежът на тези зъби е придружен от отделяне на гной или кръв от венците, наранявания на езика и бузите, подуване на бузите и други много неприятни усещания. Ако това се случва, не бива да отлагате часа при зъболекаря. Но ако зъбите растат нормално, не създават дискомфорт и не засягат по никакъв начин съседните зъби и меките тъкани на устната кухина, тогава няма нужда от екстракция. Всъщност има само три случая, когато лекарите недвусмислено препоръчват премахването на мъдреците: задържане (зъбите са напълно или частично скрити в костта или меките тъкани), дистопия (ако зъбът не е позициониран правилно спрямо цялото съзъбие) или патология, която съчетава и двете състояния. Във всички останали случаи мъдреците могат да бъдат само от полза.

Какви проблеми може да има

* Тъй като мъдреците изникват след всички други зъби, може да си потърсят място, размествайки ги. Това на свой ред може да наложи необходимост от ортодонтско лечение.

* Друг проблем са възпаленията, при което меките тъкани около тях развиват болезнени перикоронарити. Това е и един от знаците, че мъдреците трябва да се премахнат.

* Почистват се трудно, което води до бързото образуване на кариеси, възможни са кисти. При никненето също така мъдрецът може да нарани вътрешната страна на бузата.

* Болката, която сигнализира за появата на проблема, е едностранна, обхваща челюстта, мандибуларната става или врата.

* Отокът, причинен от възпаление на венците и лигавицата на устата, може да е частичен или да обхване цялата челюст.

Дупката след вадене се затваря до 3-4 седмици

След вадене на мъдреца на неговото място остава дупка. Това обаче не бива да ви притеснява – тя ще се затвори до 3-4 седмици, покривайки се с нова тъкан.

Преди да се назначи операция, се прави панорамна снимка на челюстта. При отстраняването се поставя упойка, като анестезията е на едно място, ако предстои вадене на долен мъдрец, но на две, ако е горен.

Самата процедура е 20-30 минути, като може да е като обикновен зъб или оперативно.

Масло от карамфил намалява зъбобола

Има много домашни средства, които могат да облекчат болката, но нека все пак да откроим маслото от карамфил, което е с доказани анестетични и аналгетични свойства. То съдържа евгенол - естествен обезболяващ агент.

Капнете няколко капки върху памучен тампон и го поставете върху болезнения мъдрец и заобикалящите го венци. Нанасяйте 2 или 3 пъти на ден. Ако установите, че карамфилово масло е твърде силно, разредете го с малко зехтин, съветват от framar.bg.

Друг вариант е да смесите малко счукан карамфил, малко каменна сол и няколко капки карамфилово масло, за да направите паста. Нанесете дебел слой от нея върху подутите венци и оставете така за 5-10 минути. След това изплакнете с топла вода. Правете тази процедура 1-2 пъти дневно.

Чаеното дърво и риганът също помагат

При болка може да натъркате с върха на пръстите засегнатия мъдрец с 1-2 капки масло от чаено дърво, а ако то е много силно, преди това го разредете със зехтин (не повече от половин чаена лъжичка). Подходящо е и маслото от риган, което съдържа карвакрол и тимол, които придават силни антисептични свойства. Разредете 1 капка масло от риган с 1 чаена лъжичка студено пресован зехтин и втрийте с върха на пръстите. Добър ефект може да има и лавандуловото масло, което се прилага по описания начин – на върха на пръстите или капнато върху тампон.