0

А мерикански изследователи казаха каква е оптималната температура за ефективен сън. Според последни проучвания на Института за изследване на стареенето Хинда и Артър Маркъс спалнята трябва да е между 20 и 25 градуса през нощта. Тогава сънят ще бъде най-ефективен и спокоен за възрастните. При твърде високи и ниски нива качеството на почивката, напротив, се влошава значително. Констатациите се основават на анализ от година и половина на 50 доброволци на възраст 65 и повече години.

Екипът е открил 5 до 10 процента намаление на ефективността на съня, когато нощната температура се покачи до 30 градуса, при което ниво участниците били най-неспокойни. Това на свой ред може да повлияе на познавателните способности, стреса, активността, безпокойството, настроението и умората. Научната статия е публикувана в списание Science of the Total Environment.

Установи се, че пък смехът помага за облекчаване на симптомите на сърдечносъдови заболявания, твърдят бразилски учени. Ползите са потвърдени клинично. Изследователи от клиничната болница в Порто Алегре проведоха експеримент, в който показаха различни филми на пациенти с коронарна болест на сърцето. Субектите са били на средна възраст около 64 години. Едната половина гледаше комедийни програми всяка седмица в продължение на три месеца, докато другата половина гледаше сериозни документални филми.

Комедийната група отбеляза 10% увеличение на нивата на кислород, както и по-добра способност на артериите да се разширяват. Изследователите също така забелязват значително намаляване на възпалителните биомаркери, които показват риска от инфаркт или инсулт. Експертите смятат, че терапията със смях може да бъде въведена в болнични условия не само за подобряване на здравето на сърцето, но и за намаляване на хормоните на стреса, пише Daily Mail.