0

17-годишният Арав Анил искаше да помогне на чичо си да спре да ръкомаха по неволя, докато се храни. Така създаде умна лъжица за хора, засегнати от болестта на Паркинсон.

Идеята за създаване на полезната джаджа хрумна на младежа през 2022 г., докато гледаше как чичо му Арджун, страдащ от болестта на Паркинсон, изпитва затруднения с храненето. Част от храната се изля от устата му, останалата се пръсна върху дрехите му. Арджун се опита да запази достойнството си, но разочарованието накара пенсионирания държавен служител, на около 70 години, да се откаже и да потърси помощ, за да се нахрани.

Виждайки чичо си да разклаща лъжицата до степен да не може да погълне нищо от съдържанието в нея, вдъхнови 17-годишния Арав от Бангалор, Южна Индия, да се заеме с роботиката. Той се затвори в стаята си с микроконтролери, сензори, двигатели и 3D принтер. Резултатът е прототип на интелигентна лъжица, която в момента се тества в Колежа по физиотерапия в Бенгалуру.

Сензорите в лъжицата, захранвана с батерии, откриват удари от едната страна и активират движение от другата, като ефективно компенсират треперенето и поддържат лъжицата стабилна.

Дизайн

„Промених дизайна въз основа на обратна връзка от колежа: трябваше да е водоустойчива, за да може да се мие, без да се повреди цялата електроника вътре; да може да се сваля, за да може да се почиства и заменя с тапа; и лъжицата трябва да е по-дълбока, за да побере повече храна“, каза Арав, цитиран от Guardian.

Неговият чичо също изпробва оригиналния дизайн и посъветва племенника си да направи дръжката по-малко хлъзгава и по-лесна за хващане.

Арав започва да се интересува от механика на седемгодишна възраст, когато майка му му купува конструктор. Така това се превръща в негово хоби. Младежът вече е представял Индия в повече от 20 световни състезания по роботика.

Когато проектът за умна лъжица спечели първа награда в категорията “Бъдещи иноватори” на миналогодишната Световна олимпиада за роботи в Германия, Арав се почувства вдъхновен да създаде прототип.

Статистика

Изчислено е, че повече от 7 милиона души в Индия страдат от болестта на Паркинсон, състояние, при което части от мозъка се увреждат постепенно и което засяга главно хора над 50-годишна възраст. Симптомите включват неволно треперене и мускулна скованост. С напредването на болестта храненето може да стане по-трудно, принуждавайки хората да разчитат на помощ от другите.

Умната лъжица не е съвсем уникално решение. Няколко американски компании продават нещо подобно, но техните джаджи струват над $200, което Арав знае, че е недостъпно за повечето хора в Индия. Изобретателят изчислява, че неговата лъжица ще струва около 80 долара.

Очаква се процесът на тестване и проверка на колежа да приключи до началото на следващата година, като резултатите ще бъдат публикувани в медицинско списание. След това Арав се надява да произведе джаджата първо в малък мащаб за болници.