0

У чени от университета на Бат, Великобритания, са установили, че само един час уроци по пиано седмично значително подобрява когнитивните способности на възрастните хора, пише сп. "Сайънтифик рипортс".

Изследването е обхванало 31 души, част от които са били обучавани да свирят на пиано в продължение на един час седмично, а останалите само са слушали инструмента.

Експериментът е продължил 11 седмици, през които участниците са решавали тест за оценка на нивото на когнитивните способности.

Анализът на резултатите е показал, че само за няколко седмици след като са започнали да се учат да свирят на музикален инструмент, при изследваните лица значително се е подобрила зрителната и слуховата обработка на информацията. При участниците от първата група освен това са намалели симптомите на депресия, стрес и тревожност. При втората група доброволци не са отчетени подобни резултати, което потвърждава, че е по-добре да свирите, отколкото само да слушате музика.

Специалистите обясняват, че ученето да се свири на музикален инструмент е сложна задача, като процесът включва интегрирането на визуални и слухови сигнали, което води до подобряване на мултисензорните способности.

Мозък

Британски учени твърдят, че свиренето на пиано оказва благоприятно въздействие върху мозъка, подпомагайки способността му да обработва гледки и звуци, а също така подобрява настроението. Изследването е на специалисти от университета в Бат, които констатират, че при начинаещи пианисти, посещавали уроци само по един час в рамките на седем дни за период от 11 седмици, има значителен напредък при разпознаването на аудио-визуални промени в околната среда. Освен това те също съобщават за намаляване на състоянията на депресия, стрес и тревожност.

За целите на проучването 31 възрастни са разпределени за обучение по музика, за слушането й или в контролна група. Участниците без музикален опит трябва да се включват в ежеседмични едночасови уроци. Доброволците в контролните групи или слушат музика, или използват времето за домашна работа.

Спомени

Придобиването на умение за свирене и овладяване на музикален инструмент има редица ползи, установи предишно проучване. При него изследователи установиха, че музикантите са по-склонни да запазват спомените си активни, както и да подобряват слуховите си способности.

Смята се, че музикалното обучение предоставя предимства в поне 2 важни направления - помага за подобряване на паметта и на способността за обособяване на реч на фона на страничен шум. Резултатите от проучването добавиха допълнителна тежест в полза на музикално обучение, която е свързана и с по-голяма способност на децата да се съсредоточават в учебния процес в условия на шум в класната стая.

Трудността за чуването на реч и съсредоточаване върху разговор в шумна обстановка е сред най-честите оплаквания при възрастните хора, поради намаляването на слуха с напредване на възрастта, което може да доведе до социална изолация и депресия. „Известно е обаче, че възрастни с почти един и същи профил на слуха могат да имат различни възможности да чуват реч на фона на страничен шум“, смята д-р Нина Краус от Северозападния университет в Чикаго и съавтор на проучването, публикувано в сп. PLoS One.

Автор: Цвета Дилова