0

Н ад 1000 бебета са се заразили с COVID само за месец. На 1 януари броят на децата с коронавирус от 0 до 1 година е бил 1759, а на 1 февруари случаите вече са 2775, показват данните на здравните власти.

Ръст има и в останалите възрастови групи сред малчуганите. Въпреки високият брой заразени обаче лекарите отчитат, че малка част от тях се нуждаят от болнично лечение, а още по-малък е процентът на нуждаещите се от интензивно лечение.

Поради тази причина неонатологичните и интензивните педиатрични легла са много малко. В София например са предвидени само 8 интензивни легла за лечение на деца. Четири от тях са в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“, а по две има в „Пирогов“ и „Св. Анна“. Що се отнася до неонатологичните легла, които са за лечение на новородени бебета, такива има в 10 столични лечебни заведения, като общият им брой е 29.

iStock

Само през Детската болница обаче до момента са лекувани 24 новородени и 53 бебета до 1 година. В столичната АГ „Шейново“ имат 4 неонатологични легла за новородени с коронавирус. 

„За щастие нямаме заразени бебета и не сме имали“, каза пред „Здравен Телеграф“ директорът на болницата д-р Румен Велев. Три са родилките с коронавирус към момента. А за целия януари са били 18. „Нямаме случаи на вътреутробно заразаяване на бебетата“, каза д-р Велев. И той, и негови колеги смятат, че предаването на болестта по този начин става рядко. Не се заразяват и от кърмата, но това може да се случи по време на кърменето заради контакта между бебето и майката.

Ето защо, когато родилката е с установен коронавирус лекарите временно отделят бебето от нея. „Майката не го кърми докато е в болницата и е под карантина, ние се грижим за бебето и го храним“, разясни процедурата д-р Велев.

По негови наблюдения случаите на заразени новородени в болниците са много малко. Ако има заразяване, то обикновено се случва след изписването. Проверка на „Здравен Телеграф“ в Майчин дом също нямат настанени за лечение бебета, но над 90 % от леглата им за възрастни са заети с бременни или вече родили жени. 

ЕПА/БГНЕС

При най-малките пациенти до 2-годишна възраст най-честото усложнение от коронавируса е бронхиолит. Най-опасното последствие от инфекцията в детска възраст обаче е т.нар. мултисистемен възпалителен синдром. Той се среща рядко, но може да се развие дори от деца, които са прекарали вируса безсимптомно или само са се срещали с него.

При този синдром може да се възпалят различни органи и системи в организма. Започва с отпадналост, висока температура и поява на характерен обрив. Много често се стига и до засягане на сърцето. Министерството на здравеопазването не разполага с обобщени данни за броя деца приети в болниците с мултисистемен възпалителен синдром. По информация на математикът д-р Лъчезар Томов, само в „Пирогов“ за периода септември-декември миналата година са хоспитализирани близо 40 деца.

„През март и април очакваме най-малко 4 пъти повече деца. Почти всички са и със сърдечно засягане, лечението отнема време, скъпо е и е трудно“, посочва д-р Томов, като допълва, че децата лекувани в Спешната болница са били без придружаващи заболявания.

Нов апарат за дишане помага на недоносените в Сливен

Христо Христов

С нов апарат за дихателно подпомагане  /oxymeter/ се сдобиха лекарите от неонатологичното отделение при сливенската МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Той е закупен със средства, дарени в края на 2011 година от местния Ротари клуб, съобщи началникът на отделението д-р Таня Праматарова. По думите й апаратът е съвременен, много щадящ и отговарящ на най-новите изисквания за продължително лечение и отглеждане на твърде рано родените деца.  През отделението преминават около 1 500 новородени за година. От тях приблизително 15-16 % са с различна степен на недоносеност, което нарежда областта ни на едно от първите места в страната по брой преждевременно родени бебета, коментира още тя. Благодарност към дарителите изказа и директорът на МБАЛ д-р Васислав Петров.

Плацентата блокира вируса 

Плацентата може да предпазва от Ковид-19 бебетата на заразени бременни жени, смятат американски учени, съобщи електронното издание Юрикалърт, като цитира изследване.

Специалисти от Бостънския университет установяват, че наличието на ACE-2 - рецепторът, позволяващ на вируса SARS-CoV-2 да влезе в клетките - е значително по-малко в плацентата на бременни жени с Ковид-19, отколкото при тези, които не са инфектирани. "Смятаме, че когато една жена се зарази по време на бременност, плацентата отделя ACE-2 като начин да се блокира предаването на вируса и на плода", обяснява доктор Елизабет Таглауър, която е сред авторите на проучването, пише БТА. Експертите изследват плацента от две групи жени, които раждат в Бостънския медицински център в периода между юли 2020 г. и април 2021 г. В едната са бъдещи майки, които са имали нормална бременност и не са боледували от коронавирусна инфекция. Втората група доброволки са имали положителен тест за Ковид-19 през второто или третото тримесечие на бременността. След това специалистите анализират нивата на рецептора ACE-2 в плацентата, като правят сравнения чрез генетичен и протеинов анализ.
"Плацентата е една от малкото "успешни истории" в пандемията. Ако разберем как тя естествено защитава бебетата от Ковид-19, това може да даде важна информация за терапии и стратегии, които да помогнат за предотвратяването и други инфекции, предизвикани от вируса на Ковид-19", добавя Таглауър.

Пфайзер иска да ваксинира мъници над 6 месеца

Пфайзер подаде молба пред лекарствената агенция на САЩ да разреши спешна употреба на произвежданата от предприятието ваксина при деца на възраст от 6 месеца до 4 години, предадоха Франс прес и Ройтерс. В случай, че агенцията по лекарствата даде разрешението си, ваксината на Пфайзер ще стане първата одобрена за използване в САЩ при деца от тази възрастова група. Молбата е за първоначално разрешение на ваксинация с две дози, но се очаква след време стандартната практика да включва три дози. Пфайзер/Бионтех тества доза от 3 микрограма от своята ваксина при тази възрастова група. Децата на възраст от 5 до 11 години получават доза от 10 микрограма, а навършилите 12 години - 30 микрограма

Поли Пантева, Райна Харалампиева