0

Ш ефката на 45-ото народно събрание Ива Митева защитава докторска дисертация, в която предлага смесена изборна система у нас. Публичната й защита е насрочена за 1 юни в БАН.

Шефката на 45-ото народно събрание Ива Митева защитава докторска дисертация, в която предлага смесена изборна система у нас. Публичната й защита е насрочена за 1 юни в БАН.

Темата на труда на Митева, която е от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, е „Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България“.

В научния труд тя предлага една трета от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите – пропорционално с кандидатски листи и преференция. Научен ръководител е проф. д-р Емилия Друмева, председател на научното жури е проф. д-р Ганета Минкова, а положителна рецензия е дал и проф. Пламен Киров.

„Аз съм докторант на БАН от 5 години. Не бях регистрирана за депутат още, когато направих вътрешната защита. Просто 1 юни беше първата възможна дата, в която това може да се случи. Темата е смесени изборни системи, утвърдена отпреди 5 г.“, казва Митева пред „Телеграф“. На въпрос не вижда ли разминаване между тезата в дисертацията и идеята на ИТН и Слави Трифонов за изцяло мажоритарен вот, тя отговори отрицателно. „Нека не се смесват нещата, едното е дисертация, от която и вие, медиите, ще може да черпите информация как е било още през 19-и век гласуването“, обясни тя. Запитата каква изборна система би подкрепила, ексешефката на НС отговори: „Аз съм за много силно развит мажоритарен елемент. Затова и в мажоритарната част (на дисертацията) - имам само мажоритарен елемент. В пропорционалната част имам преференции, включително съм предложила, че те могат да бъдат без праг и може да бъде разджуркана цяла листа. И в двете части има силен личностен избор. Обосновала съм го и с референдума. Интересно е, защото цялата работа е направена през призмата на елементите на всяка система“, отговори тя.

В самата дисертация посочва, че „действащата пропорционална изборна система не е достатъчна, за да промени „унизително ниското равнище на одобрение“ към Народното събрание, и продължава да отдалечава избирателя от предложените кандидати“.