0

П о традиция в края на годината започнаха да валят класации за най-добрите електронни изделия. Доста престижен е класът на смарттелевизорите, където конкуренцията през 2021 бе безмилостна. Бумът на смартфоните не успя да измести телевизорите, които се държат на повърхността благодарение на своята 4К резолюция (3840x2160 пиксела) – която вече стана стандарт, и безброй смартфункции. Според мнозина специалисти тв приемниците в момента даже са достигнали исторически връх като усъвършенстване на старите технологии и въвеждането на нови. А покрай коледните намаления са станали и още по-достъпни. Ето само някои модели, които си струват инвестицията.

Въпреки че пазарът е залят от азиатски брандове, според експерти една от най-добрите картини в компактния размер до 48 инча (121 см) вади един европейски играч. Иде реч за ОЛЕД модела на Филипс - Philips 48 OLED 806, ползващ най-добрата засега технология на органичните светодиоди (ОЛЕД). Е, ще трябва да си поиграете малко повече с настройките на картината му, тъй като фабрично зададените са далеч от идеалните. Но веднъж след като напипате ваксата, ще бъдете горди с покупката си, отличаваща се с реализъм, точност на цветовете и фамозен контраст. Детайлите в сенките и акцентите също се възпроизвеждат прецизно. Машинката поддържа всички основни HDR (висок динамичен обхват) формати (HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+). Това е важно, тъй като HDR се счита за нова революция в бранша след производството на цветния телевизор. Форматът дава изумителна яркост и цветови нюанси. Налична е още фирмената диодна четиристранна технология „Амбилайт“, която прелива картината към стената.

Миналогодишната OLED серия на компанията, макар и като цяло отлична, издишаше, когато станеше въпрос за видеоигри. Тук този дефицит е набавен по безапелационен начин. OLED806 има два HDMI 2.1 порта (с капацитет за данни 48Gbps ), които поддържат 4K 120Hz, променлива скорост на опресняване и автоматичен режим с ниска латентност, когато започнете да играете игра на конзолата си. Иначе наред с по-мъчните настройки друг недостатък е звукът. Телевизорът у нас се търгува около 2000 лева.

Малко по-скъп (с около 400-500) лева излиза C1 - серията на корейците от Ел Джи (LG). Независимо от размера това вече се води флагмански телевизор – един от най-добрите като съотношение между цена и качество за 2021 г. Разбира се, има телевизори и с по-добра резолюция, като 8К моделите на Самсунг (Samsung) или дори новата G 1 серия на LG, ползваща хитовите OLED evo панели за по-добра яркост, но не и на тази цена. Срещу нея получавате идеалния баланс (все по-търсен в световен мащаб) при филми и видеоигри. Ето защо C1 се води най-продаванaта продуктова тв серия на LG.

Все повече потребители купуват телевизор като C1 серията на LG, за да играят игри. 

 Все повече потребители купуват телевизор като C1 серията на LG, за да играят игри. 

ОЛЕД екранът му има милиони самоосветяващи се пиксели, които могат да се включват и изключват, за да се постигне перфектен черен цвят и безкраен контраст. Черният цвят тук е по-добър, отколкото при мини LED и LED телевизорите. Има и 100% вярно предаване на цветовете. Така че всичко, което гледате, е така, както го е предвидил създателят му. Не случайно моделът се препоръчва от доста световни режисьори. По отношение на гейминга се предлагат цели 4 HDMI 2.1 порта, готови за PS5, Xbox Series X, Xbox Series S и всякакви други конзоли от следващо поколение. Като минус на модела се сочи, че екранът му отразява, ако има източник на светлина в стаята.

Луксозната серия на  Сони - A90J смайва с картина и звук.,  

 Луксозната серия на  Сони - A90J смайва с картина и звук.,  

Хай-тек бижуто на Сони (Sony) - XR-55A90J е доста скъпичко, но ако искате най-доброто, ще трябва да приготвите четири хилядарки и нито лев по-малко. В последните години японските телевизори вадеха най-добрата картина и звук, но отстъпваха по отношение на функциите. Това наклоняваше везните в полза на други азиатски тигри. Всички се чудеха какво ще стане, ако компанията предложи още по-добро изживяване като картина и 360-градусов пространствен 3D съраунд звук, но заедно с екстри като приложение за стрийминг на филми с високо качество. Именно това сложи на тезгяха модификацията A90J. От гледна точка на производителността Sony A90J е абсолютно зашеметяващ. Той извежда OLED картината на нови, вълнуващи нива, като същевременно запазва автентичността (без излишно надуване на контраста или препържване на цветовете), с която Сони оправдано е известна. Гледането на спорт и съдържание с бързо движение също е подобрено значителнo. Ако пък искате да се сдобиете със страхотен телевизор, но искате да избягате от по-краткия живот на ОЛЕД панелите или по-слабите ъгли на видимост на течнокристалните (LCD), заложете на кюлед телевизорите (QLED) на „Самсунг“. Твърди се, че те са взели най-доброто и от двете технологии.

Доста изгодна е 4-ата серия на TCL.

 Доста изгодна е 4-ата серия на TCL.

Бюджетни модели до 700 лв.

Понякога обаче нямате нужда от бездънна банкова сметка, за да се насладите на страхотно качество на картината. Защото това може да постигнете и с телевизора Samsung UE43AU7172. С размер на екрана от 43 инча (налични са също и 50, 55, 58, 65, 75 и 85 инча) той залага на лед светодиоди (LED) и предлага богат набор от екстри срещу само 600-700 лева. Наистина е изумително колко впечатляващо балансирана и завладяваща е картината му. Особено страхотно е да се види на тази цена колко дълбоки са черните тонове с едва доловимо избиване в сиво и тъмносиньо. HDR възможностите за скалиране пък превръщат в празник от цветове и детайли всяко съдържание. Един от HDMI портовете поддържа eARC, което позволява на телевизора да предава Долби Атмос (Dolby Atmos) звук без загуби към съвместим саундбар. Ако търсите нещо още по-бюджетно, четвъртата серия на Ти Си Ел (TCL) също ще ви изненада с качество - 4К резолюция, HDR възможности и операционна система (Roku) с множество екстри.