0

И мето Агнеса Руси не означава нищо както за българите, така и за голяма част от македонците. Тя обаче е дипломат от кариерата в РС Македония. Опозиционните скопски медии твърдят, че „Руси е незабележима, защото не е допринесла с нищо и не е заемала значима позиция по външнополитически въпроси“. А проправителствените я хвалят, че успява да разчисти пътя на Скопие към преговорите с Брюксел чрез т.нар. мека дипломация. Например преговаряла е да паднат визите за пътуване на македонците в рамките на ЕС.

Външният министър Буяр Османи и бъдещата посланичка у нас обсъждат приоритетите в нейната работа.

 Външният министър Буяр Османи и бъдещата посланичка у нас обсъждат приоритетите в нейната работа.
Телеграф, БТА, Фейсбук

Агнеса Руси, по мъж Поповска, е родена на 22 октомври 1971 г. Майка й е с български корени, а баща й – с албански, съобщават медиите в югозападната ни съседка. Завършва външноикономически отношения и маркетинг в Стопанския факултет на университета „Св. св. Кирил и Методий” в Скопие. Има магистърска степен по международна политика от Европейския център за международни и стратегически изследвания (CERIS), Брюксел. Владее идеално английски, хърватски, български и френски език. Тя постъпва на дипломатическа служба през 1996 г. Работила е като втори секретар в мисията на РС Македония в ЕС от 1999 г. до 2003 г. Впоследствие оглавява дирекцията за ЕС към Министерството на външните работи в Скопие. Работи като един от главните преговарящи за либерализирането на визовия режим с ЕС. От 2018 г. до сега Агнеса Руси е начело на постоянната мисия на страната си в Брюксел.

Петър Витанов се похвали през март 2020 г. в мрежата, че е обсъждал външнополитически теми с Агнеса Руси.

 Петър Витанов се похвали през март 2020 г. в мрежата, че е обсъждал външнополитически теми с Агнеса Руси.
Телеграф, БТА, Фейсбук

„Външната политика, която македонските правителства водят от години, е опустошителна за страната ни. Дори името на страната беше сменено против волята на народа. А предизборните обещания никога няма да бъдат реализирани. Един от онези „играчи“ във външната политика, които правят повече за себе си, отколкото за Македония, е точно Агнеса Руси“, пише македонското издание „Курир“. Смяната на името на бившата Република Македония с добавянето на уточнението Северна всъщност е резултат от дългогодишни тежки преговори между Атина и Скопие, довели до историческото Преспанско споразумение. Променена беше македонската конституция, а двете спорещи страни установиха стратегическо партньорство, коментират привърженици на управляващите в Скопие. За Европейския съюз обаче промяната стана факт на 15 февруари 2019 г., когато Агнеса Руси окончателно внесе съответното уведомление в Съвета на Евросъюза. „Честито на всички, които направиха възможно това споразумение”, написаха тогава от ЕС в Туитър и пуснаха снимка на Агнеса Руси с тогавашния генерален секретар на институцията Йепе Транхолм-Микелсен.

Телеграф, БТА, Фейсбук

Агнеса Руси е предложението на Скопие за посланик в София. Тя ще запълни поста, който остана празен почти две години, в труден момент на отношенията между София и Скопие. Последният посланик на югозападната ни съседка в България беше Марян Гьорчев, чийто мандат изтече в края на март 2020 г. В края на януари външният министър на РС Македония – Буяр Османи, определи като грешка неизпращането на негов заместник толкова дълго време. Ето как в началото на февруари стана ясно, че тя ще бъде новият посланик на РС Македония в България. Решението беше взето от скопските власти при закрити врати малко след срещата на българския премиер Кирил Петков с току-що положилия клетва като министър-председател Димитър Ковачевски. При посещението си в Скопие българският премиер Кирил Петков каза, че до 60 дни Северна Македония ще изпрати посланик у нас, който ще бъде „проактивен, млад и бизнес фокусиран”. Македонският министър-председател Димитър Ковачевски пък подчерта, че няма лични фаворити за този пост, и възложил на министър Буяр Османи да направи списък с потенциални кандидати за посланик в България.

Липсата на посланик у нас беше обсъдена от премиерите Петков и Ковачевски още на първата им среща в Скопие.

 Липсата на посланик у нас беше обсъдена от премиерите Петков и Ковачевски още на първата им среща в Скопие.
Телеграф, БТА, Фейсбук

От 2018 г. Агнеса Руси е ръководител на македонската мисия в Брюксел. Тя работи четири години на тази позиция и впряга всички сили, за да придвижи РС Македония към членство в ЕС. Опозицията в страната обаче не вижда резултатите. „Дълго време тя получаваше голяма сума за дейност, която изпълняваше неуспешно. Но по неизвестни причини се ползва с уважението на правителство, особено на министъра на външните работи Бужар Османи“, пише обаче изданието „Курир“. Проправителствените медии в Скопие не са съгласни с това. Те припомнят, че един от последните й успехи беше включването на РС Македония към програмата „Творческа Европа”.

Телеграф, БТА, Фейсбук

Преди два месеца заедно с българската еврокомисарка Мария Габриел, която отговаря за иновации, изследвания, култура, образование и младеж, подписаха споразумението, с което страната стана пълноправен участник в новата програма. Бюджетът й е 2,44 млрд. евро за периода 2021-2027 г. При обявяването на посланика в България министър Османи спестява името на бъдещия посланик, но обяснява пред македонски журналисти, че става дума за един от най-опитните дипломати в МВнР. И припомня, че от 2020 г. РС Македония няма свой посланик в София, а разстоянието между двете столици е само 200 км. „Съвсем скоро обаче това ще бъде поправено“, казва още Османи. А журналистите коментират, че у нас пристига дипломат с майка българка и баща албанец. Тя ще бъде ангажирана с друг също толкова важен и чувствителен двустранен спор – ще ръководи второто полувреме на мача между Скопие и София.