0

О топляеми обувки могат да сгряват краката на ловците, тръгнали на пусия в планината през зимата.

Обувките тежат едва около един килограм, но имат вградена батерия, която в зависимост от режима на ползване издържа от 2 до 8 часа. Това съобщи управителят на фирмата, която предлага ловните обувки на изложбата „Природа, Лов, Риболов“ в панаира в Пловдив, Людмила Михайлова.

Тя поясни, че батерията на ловните обувки се зарежда като обикновен мобилен телефон, а това отнема около час.

Цена

Ловната обувка струва 673 лева, а ако някой ловец иска да преспи в планината, може да си купи и спален чувал с отопление, който е на цена от 349 лева. „Идеята е да бъде удобно и комфортно за ловците, да не чувстват студ по време на зимата. Имаме и зареждащо устройство, което може да работи на два режима. С него може да се зарежда смартфон, но може и да топли ръцете на ловеца“, обяснява още Людмила. Към въпросното устройство, което е 2 в 1, са проявили интерес от фирма, която закупува 50 бройки, за да ги изнесе към Украйна. С оглед на фирмената тайна Михайлова не споменава повече подробности, но се предполага, че затоплящото зарядно е за украинските войници, за да им бъде топло на ръцете в студените нощи.

Вкусно

На съседен щанд друга фирма предлага вкусотии от дивечово месо – шпекови салами от як и от елен лопатар, пастърма от благороден елен, суджук от елен лопатар. Цените на опакованите мезета са различни в зависимост от грамажа, но например 220 грама пастърма струва 15 лева. Суджукът е на цена от 10,50 лева, а шпековият салам – 4,90 лева.

Вино

И тъй като тънките мезета вървят през по-студените дни с хубаво вино, такова можеше да бъде открито на друг щанд в панаирната палата 3. „Почвата е обогатена с минерала зеолит и гроздовата реколта става много по-чиста. Впоследствие готовото вино също отлежава с минерала и така става по-пивко, а ако човек предозира, няма да го боли глава“, обяснява Иванка Славова, представител на фирмата изложител. По думите й минералът абсорбира вредните вещества, било то пестициди, тежки метали, радиоактивни частици. В България този минерал се намира между Хасково и Кърджали, в Източните Родопи, скалния феномен Гъбите.

Въдици, кукички, патици примамки, пушки и ножове могат да бъдат видени на останалите щандове в панаирната палата. На други щандове са експонирани и много еленови рога, които са награждавани заради невероятния им красив вид.

Ути забърка горска кебап от бут на елен

В това време пред палата 3 в панаира изключително популярният Ути Бъчваров не спираше да бърка уникално вкусния си горски кебап от бут на елен лопатар. „Това е традиционната рецепта, която правим тук, на откриването на „Природа, Лов, Риболов“, вече за поредна година. Горският кебап е направен от месо на елен лопатар, което лично аз съм транжирал. Добавил съм гъби, настъргани моркови, целина, пащърнак, натурални корени, които са много, много вкусни. Аз не обичам да слагам сланини и прекалено много подправки на дивеча, когато го готвя, защото вярвам, че когато се обработва месото и се готви грамотно, дивечовото месо става много по-крехко дори от месото на питомното прасе и не му трябват подправки“, обясни Ути пред „Телеграф“. По думите му тайната на грамотното обработване на дивечовото месо е свързана със специалните методи за съхранение на трупното животно и последващото му готвене. В горския си кебап той е вложил 70 кг дивечово месо, 20 кг гъби печурки, към 40 кг лук, моркови, целина и други тънкости..