0

Р азличията между католицизма и православието не се изчерпват само с някои догми и с датата на празнуване на Великден. Те обхващат и една от най-ценните реликви - гвоздеите, с които е бил прикован Иисус Христос за кръста. Според източния клон на християнството това е станало с 4 пирона, а според Западния - с три, защото ходилата били приковавани заедно. Независимо от бройката на гвоздеите вече близо 2000 години този тип артефакти са обект на страстно колекционерство от страна на поклонници и обект на търсене от археолози. Разбира се, автентичността винаги се поставя под въпрос.

Доста се спори около пироните, открити в гробницата на Каяфа - първосвещеника, който според Новия завет организира заговора за залавянето на Иисус. През 2011 г. канадският режисьор Симха Якобович извади на показ 2 гвоздея, по които има следи от дърво и човешка кост. Двата пирона с дължина от 8 см бяха открити за първи път в Йерусалим през 1990 г. Именно тогава археолози се натъкват на семейната гробница на Каяфа. „Дължината на парчетата желязо и фактът, че са огънати в единия край, говорят ясно, че са били използвани за разпъване на ръцете“, анализира фактите Якобович.

Според една теория Каяфа е изпитвал вина за разпъването на Христос и за това е запазил гвоздеите Му като символ на разкаяние. Според друга теория първосвещеникът е бил таен последовател на Христовото учение и съвсем не е очаквал, че, предавайки Месията на римляните, ще се стигне до смъртна присъда.

Наскоро Арие Шимрон, пенсиониран геолог, поде ново проучване на тези фрагменти. Той потвърди, че гвоздеите са от времето на Иисус., т.е. от I век, и са „използване за разпъване на някого“.

През 2020 г. чешки археолози също обявиха, че са открили парче от гвоздей, който вероятно е от Честния кръст. Реликвата бе намерена при разкопки в средновековния манастир в град Милевско, в южната част на Чехия. „При изследване на стените на манастирската черква „Свети Пророк Илия“ бе открита внимателно скрита в тях ниша“, обяви археологът Иржи Синделарж. В нея е била положена дарохранителница, в която се е съхранявало парче от кован гвоздей с дължина 6 сантиметра. “Става дума за един от пироните, с които е бил прикован към кръста Христос", заяви убедено археологът.

Дарохранителницата била изработена от ценни сортове дърво не по-късно от средата на V век. Анализ на сандъчето от дъбова дървесина показа, че то е от периода 260-416 г. В него се съхранявала също и златна табелка, на която били гравирани главните латински букви IR, което е съкращение от фразата Iesus Rex (Крал Христос). Истински ли е този артефакт, засега остава загадка.

Св. Елена открила и трънения венец

Интересът към християнските реликви се засилва през IV век. Именно тогава царица Елена отива в Светите земи за лов на артефакти, свързани с разпятието на Иисус. Според легендата, цитирана и от св. Амвросий, през 326 г. Св. Елена открива останки от Честния кръст и други артефакти. Тя отнесла в Рим някои части от кръста, няколко гвоздея и Трънения венец. Император Константин Велики наредил пироните да се разрежат на няколко парчета и после ги дарявал на важни гости. Една част от такъв гвоздей, обкован със злато, се пази в съкровищницата на пражката катедрала „Св. Вит“.